Sreda 12.06.2013.
18:34
Beta

"Srbi sa severa pod kišobranom Kosova"

Ambasador Velike Britanije na Kosovu savetuje Srbe sa severa da izađu na izbore
 

"Uloga Srba na Kosovu je posebna" i ako ih tu ne bude, onda to "nije Kosovo", rekao je britanski ambasador za televiziju Most iz Zvečana. Klif je dodao da je dobro poznate stanje na Kosovu, i da život Srba nije isti na severu i južno od reke Ibar.

"Srbija, Crna Gora i Kosovo zajedno u EU"

On je ocenio da je proces integracije u EU sada veoma komplikovan. "Siguran sam da EU neće prihvatiti nove članove bez dobrih bilateralnih odnosa i bez normalizacije odnosa", rekao je Klif i dodao da je cilj Britanije da Srbija, Kosovo i Crna Gora budu zajedno u Uniji.

"Velika Britanija se aktivno uključila u organizovanje povratka više od 50 raseljenih srpskih porodica u Prizren, i 180 porodica u Klinu i Istok", rekao je on i dodao da zna sa kojim se oni problemima sreću, te da je potrebno veće angažovanje srpskih policajaca u tim mestima.

Na pitanje da li bi se vratio da živi gde nije dobrodošao i gde mu je uzrpirana imovina, Klif je kazao: "To nije dobra stvar, ali se Srbi ne odlučuju na povratak ne samo zbog osećaja nebezbednosti, već i zbog ekonomskih uslova".

Britanski ambasador je dodao da u njegovoj zemlji ima zainteresovanih za ulaganja na Kosovu, ali "do toga neće doći bez političkog razgovora i jasne političke situacije".

Po njegovom mišljenju, postoje dva principa za stabilnost na Balkanu: "To su teritorijalni integritet i princip samoopredeljenja. Zato mi podržavamo teritorijalni integritet Kosova s granicama koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji i zato stanovnici severa Kosova moraju biti pod 'kišobranom' Kosova", rekao je Klif.

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine pruža zaštitu Srbima kroz Zajednicu srpskih opština koju podržava Vlada Srbije. Ambasador je ocenio da bi svako drugo rešenje koje ne podrazumeva teritorijalni integritet Kosova, bilo loše za Balkan i budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana.

2024 © - Vesti online