Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
11:40 >> 13:21h
Beta A

Obradović: Zahtevi sindikata nerealni i neutemeljeni

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović je ocenio da su zahtevi sidikata prosvetnih radnika koji štrajkuju neutemeljeni, nerealni i da nisu suštinski.

Ministar prosvete Žarko Obradović
 

Unije sidikata prosvetnih radnika organizovala je tri štrajka upozorenja, zbog neprihvatanja tri zahteva: ograničavanje broja učenika u odeljenju na 25, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

"Gde ima učenika biće i odeljenja"

Ministar prosvete Srbije Žarko
Obradović izjavio je danas da će, gde god bude bilo dece,
Ministarstvo dodatno odobriti otvaranje odeljenja. Obradović je u Svilajncu rekao da spisak odeljenja koje je ministarstvo predložilo za ukidanje nije konačan.

"Suština problema sa kojim smo se suočili krajem ove i početkom
sledeće školske godine jeste da imamo manji broj đaka u prvim
razredima osnovnih i srednjih škola", rekao je Obradović prilikom obilaska Prirodnjačkog centra.

Taj demografski problem, smatra Obradović, najviše se vidi u
prosveti.

"Procena je da ćemo imati 1.500 đaka prvaka manje i oko 6.870
srednjoškolaca manje. To objektivno znači da će biti jedan broj odeljenja manji. Nije suština u tome da li će biti odeljenja, nego da li ima dece", precizirao je Obradović.

Obradović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je sada prosečan broj đaka po odeljenju 20,5 i da odeljenja sa više od 30 đaka ima samo u medicinskim i pravnim školama i gimnazijama.

"Ako bi se tu smanjio broj đaka na 25, to bi logično zahtevalo otvaranje novih odeljenja i zapošljavanje najmanje 1.000 ljudi. Znači, zahtev nije da se sačuva fond časova za nekoliko stotina ljudi, već on suštinski ima za cilj povećanje broja zaposlenih u većim gradskim centrima", ocenio je Obradović.

Ministar je naveo da ne treba zaboraviti da u zgradama tih škola nema mesta za nova odeljenja, te bi se nastava, u tom slučaju, održavala u prostorijama van škole.

Po rečima ministra, taj zahtev nije moguće ispuniti jer nema ni odgovarajućeg nastavnog kadra, odnosno: "sadašnji tehnološki viškovi ne bi zadovoljili te potrebe, jer nisu istog profila".

Govoreći o drugom zahtevu Unije, Obradović je istakao da je zakonom predviđeno da finasiranje po učeniku počne 2014. i 2015. godine.

"Ovde je bojazan sindikata šta će pokazati formula finasiranja po učeniku. Ja sam predložio testiranje. Izabrali smo 16 škola i, kada budemo testirli tu formulu, videćemo kakve su posledice i onda možemo razgovarati sa sindikatima", rekao je Obradović.

Za treći zahtev Unije - da srednje obrazovanje bude obavezno, ministar kaže da je neophodna promena Ustava.

Obradović je rekao da razume zahteve Sidikata i da bi hteo da plate u prosveti budu veće, ali to nije moguće u sadašnjim ekonomskim prilikama.

"Razgovarao sam s predsednikom Vlade, prvim potredsednikom i ministrom finasija i zatražio od njih da sačuvamo obrazovanje u odnosu na nove ekonomske mere. Mislim da je materijalni položaj u obrazovanju trebalo da bude bolji", kazao je ministar.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 16:43
druže ministre, da li si naučio presek vodokotlića ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online