Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.09.2014.
16:09
Beta A

Verbić: Visoko obrazovanje najkvaliteniji deo školstva

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je u četvrtak da je visoko obrazovanje najkvalitetniji deo obrazovnog sistema Srbije, ali da taj sistem treba unaprediti, te su neophodne i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Potrebne izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju: Srđan Verbić
 

"Bez obzira na sve probleme, visoko obrazovanje u Srbiji je bitno bolje od zemalja u okružnju. To se vidi i na poslednjoj Šangajskoj listi. Tim segmentom obrazovanja možemo da budemo zadovoljni, ali nekim drugim ne možemo, i zato su bile neophodne izmene zakona", rekao je Verbić, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Naveo je da se Zakon o visokom obrazovanju ne menja samo zbog usklađivanja s propisima Evropske unije, već zbog svega "što nas svakodnevno tera na promene i poboljšanje sistema".

Neki od razloga za izmene zakona, po rečima Verbića, su problemi u postupku dobijanja dozvole za rad i akreditacije, primedbe Agencije za borbu protiv korupcije zbog nepostojanja rokova za izdavanje dozvola, imenovanja, obezbeđivanje javnosti rada, priznavanje stranih visokoškolskih isprava.

Glavne promene u zakonu su transparentnost rada visokoškolskih institucija, uspostavljanje registara doktorskih disertacija i nastavnika, priznavanje stranih visokoškolskih diploma.

Priznavanje stranih diploma

Pri priznavanju stranih diploma postoje tri kategorije: akademsko, odnosno priznavanje za nastavak obrazovanja, gde će se i dalje pitati one visokoškolske institucije na kojima će kandidat nastaviti školovanje, a drugo je profesionalno priznavanje - za potrebe zapošljavanja, za koje, kako je naveo, nema potrebe da se radi preko univerziteta, već će to mnogo efikasnije uraditi samo ministarstvo. Treća kategorija priznavanja visokoškolskih diploma, po rečima ministra, jeste radi regulisanih profesija, ali to nije moguće rešiti ovim zakonom, već je potreban nov zakon o tim profesijama. Taj propis bi, kako je naglasio, morao da bude donet uskoro, da bi se na odgovarajući način rešenja tog zakona primenila na Zakon o
visokom obrazovanju.

"Nikada nije bio problem da se uspostavi 'softver' za registar doktorskih disertacija i nastavnika, već je problem bila različita motivacije za odgovoran pristup tom poslu, te su ovog puta utvrđeni rokovi da se registri uspostave", kazao je ministar.

Ostale novine u Zakonu o viokoškolskom obrazovanju su utvrđivanje rokova u postupku akreditacija, izdavanje i oduzimanje dozvola za rad visokoškolskih institucija, koje će, kako je dodao Verbić, izazavati i izmene u Zakonu o prosvetnj inspekciji.

Novina je - da bi bio kvalitetan, postupak akreditacije u studijskim programima doktorskih studija uvodi i jednog člana komisije - recezenta, iz inostranstva.

Takođe je novina uvođenje mogućnosti angažovanja saradnika van radnog angažovanja, u skladu s potrebama viskološkolskih ustanova, otklanjanje problema studenata koji dovode do gubitka statusa i upis u narednu školsku godinu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.09.2014. 21:29
Neka objasni,,sacuvaj me boze,,ministar zasto djaci prvaci ne dobijaju besplatne udzbenike u Nisu konkretno u vecini skola samo pojedinacno stigle raskopusane knjige.
Četvrtak 02.10.2014. 17:30
"Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je u četvrtak da je visoko obrazovanje najkvalitetniji deo obrazovnog sistema Srbije..." Po kojim kriterijumima je dosao do ovakvog zakljucka? Da li je to pokusaj zavade unutar prosvetnog sistema ostatka nam Srbije? Mozda je nastavni kadar visokih skola najstrucniji, ali to nikako ne mora da znaci da su metod i rezultati predavanja (obrazovanje) najkvalitetniji. Mnoge osnovne i srednje skole mogu se pohvaliti izuzetnim kvalitetom obrazovanja koje pruzaju. Uostalom, ako i postoji kvalitet studenata na Univerzitetu, to je upravo posledica kvalitetnog osnovnog i srednjeg skolovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online