Četvrtak 04.09.2014.
16:09
Beta

Verbić: Visoko obrazovanje najkvaliteniji deo školstva

Potrebne izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju: Srđan Verbić
 

"Bez obzira na sve probleme, visoko obrazovanje u Srbiji je bitno bolje od zemalja u okružnju. To se vidi i na poslednjoj Šangajskoj listi. Tim segmentom obrazovanja možemo da budemo zadovoljni, ali nekim drugim ne možemo, i zato su bile neophodne izmene zakona", rekao je Verbić, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Naveo je da se Zakon o visokom obrazovanju ne menja samo zbog usklađivanja s propisima Evropske unije, već zbog svega "što nas svakodnevno tera na promene i poboljšanje sistema".

Neki od razloga za izmene zakona, po rečima Verbića, su problemi u postupku dobijanja dozvole za rad i akreditacije, primedbe Agencije za borbu protiv korupcije zbog nepostojanja rokova za izdavanje dozvola, imenovanja, obezbeđivanje javnosti rada, priznavanje stranih visokoškolskih isprava.

Glavne promene u zakonu su transparentnost rada visokoškolskih institucija, uspostavljanje registara doktorskih disertacija i nastavnika, priznavanje stranih visokoškolskih diploma.

Priznavanje stranih diploma

Pri priznavanju stranih diploma postoje tri kategorije: akademsko, odnosno priznavanje za nastavak obrazovanja, gde će se i dalje pitati one visokoškolske institucije na kojima će kandidat nastaviti školovanje, a drugo je profesionalno priznavanje - za potrebe zapošljavanja, za koje, kako je naveo, nema potrebe da se radi preko univerziteta, već će to mnogo efikasnije uraditi samo ministarstvo. Treća kategorija priznavanja visokoškolskih diploma, po rečima ministra, jeste radi regulisanih profesija, ali to nije moguće rešiti ovim zakonom, već je potreban nov zakon o tim profesijama. Taj propis bi, kako je naglasio, morao da bude donet uskoro, da bi se na odgovarajući način rešenja tog zakona primenila na Zakon o
visokom obrazovanju.

"Nikada nije bio problem da se uspostavi 'softver' za registar doktorskih disertacija i nastavnika, već je problem bila različita motivacije za odgovoran pristup tom poslu, te su ovog puta utvrđeni rokovi da se registri uspostave", kazao je ministar.

Ostale novine u Zakonu o viokoškolskom obrazovanju su utvrđivanje rokova u postupku akreditacija, izdavanje i oduzimanje dozvola za rad visokoškolskih institucija, koje će, kako je dodao Verbić, izazavati i izmene u Zakonu o prosvetnj inspekciji.

Novina je - da bi bio kvalitetan, postupak akreditacije u studijskim programima doktorskih studija uvodi i jednog člana komisije - recezenta, iz inostranstva.

Takođe je novina uvođenje mogućnosti angažovanja saradnika van radnog angažovanja, u skladu s potrebama viskološkolskih ustanova, otklanjanje problema studenata koji dovode do gubitka statusa i upis u narednu školsku godinu.

2019 © - Vesti online