Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.06.2013.
16:39
telegraf.rs A

Uskoro vanredni izbori u Beogradu i Srbiji?

Izborni rezultati u Srbobranu, Kovinu, Kosjeriću i najnoviji u Zemunu, na kojima je zabeležen enorman rast podrške Srpskoj naprednoj stranci, mogli bi da budu svojevrstan okidač za vanredne izbore u Beogradu, ali i Srbiji, koji bi se održali na jesen, saznaju beogradski mediji.

Plan za izazivanje vanrednih izbora koji bi se održali na jesen već je načelno razrađen u vrhu naprednjaka, a SNS je čvrsto rešena da prvo do kraja godine pokrene “ofanzivu” na glavni grad i preuzme vlast od demokrata, saznaje portal ''Telegraf.rs''.

''Izborni rezultati u Zemunu, gde smo osvojili fantastičnih 52 odsto podrške, kao i konstantan rast naše stranke dovešće do rušenja vlasti u Beogradu, ali i do vanrednih izbora u Srbiji'', tvrdi dobro obavešteni sagovornik iz SNS-a.

Čeka nas vruća jesen: Aleksandar Vučić

Prema njegovim rečima, naprednjaci su uspeha u Zemunu uvereni u svoju snagu i moć Aleksandra Vučića, pa su procenili da je odmeravanje snaga na biralištima mnogo bolja opcija od prekomponovanja trenutne vlasti.

Politički analitičar Milan Nikolić kaže za ''Telegraf'' da su izbori u Beogradu i Srbiji posle ubedljive pobede SNS-a na lokalnim izborima u Zemunu sve izvesniji i realniji.

''Ovakav izborni rezultat sigurno je ohrabrio SNS da intezivnije razmišlja i o izborima u Beogradu, ali i Srbiji. Vanredne izbore ne treba očekivati pre jeseni, jer je računica da bi naprednjaci dobijanjem datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbije sa EU i još nekim hapšenjem tajkuna, Šarića ili Radulovića mogli da očekuju preko 50 odsto glasova i da sami formiraju novu vladu'', ocenjuje ovaj analitičar.

Šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Branko Ružić kaže za ''Telegraf'' da su izbori u Zemunu jasan pokazatelj da je došlo do preraspodele legitimiteta za vršenje vlasti u Beogradu.

''Izborni rezultat koalicije oko SPS-a u Zemunu pokazao je priznanje Zemunaca za dosadašnji rad i udvostručio je naš politički značaj. Ovaj ishod jasan je pokazatelj da je došlo do drastične preraspodele legitimiteta koji političke partije crpe od građana Beograda'', ističe Ružić.

On dodaje da se za vanredne izbore u Beogradu i Srbiji pita isključivo Srpska napredna stranka.

''Na koji će način i kada činjenica da je došlo do preraspodele legitimiteta biti uvedena u formalnu prekompoziciju uticaja i moći u Beogradu zavisiće pre svega od pojedinačno najjače stranke, a to je SNS. Postoje dva modela, a ona su prekompozicija i vanredni izbori'', kaže socijalista.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, međutim, daje umerene izjave.

''Nećemo rušiti vlast u Beogradu, jer nije nam namera da išta rušimo. Naša želja je da gradimo i unapređujemo'', rekao je on.

Konačno, lider SNS i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sinoć nije želeo da govori o eventualnim izborima u Beogradu, ali je napomenuo da nas čeka “vruća jesen”. Na pitanje s kim će naprednjaci biti na vlasti u Beogradu, kratko je poručio:

''Imaćemo 60 odsto mandata, možda i dve trećine'' naglasio je Vučić i poručio da je “svima jasno na čijoj je strani legitimitet kada je reč o Beogradu“.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 07:16
Narod je umoran od silnoh izbora, a SNS vrši vrlo agresivnu agitaciju, i to je objašnjenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online