Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 27.01.2014.
02:14
J. Arsenović - Vesti A

Prečicom do apsolutne vlasti?

Dilema je konačno rešena: građani Srbije će ovog marta pored glasanja za vlast u Beogradu na vanrednim izborima birati i vlast na republičkom nivou. Posle višemesečnog vaganja lider najveće vladajuće partije Aleksandar Vučić je konačno prelomio i na sednici izborne skupštine Srpske napredne stranke saopštio da će na Predsedništvu stranke "predložiti da se proveri volja naroda na vanrednim parlamentarnim izborima".

Da se proveri volja naroda: Aleksandar Vučić
 

- Došlo je vreme da polažemo račune... Mnogo smo dobrog posla napravili i to je jedan od ključnih razloga, jer mislimo da možemo bolje i brže u budućnosti - bio je deo Vučićevog objašnjenja zašto vanredni izbori iako sadašnja vlada nije izgurala ni polovinu četvorogodišnjeg mandata, a ima ubedljivu parlamentarnu većinu.

Upravo zbog tih činjenica i stalnog ponavljanja da nema nesuglasica između dva najveća koaliciona partnera u vladi SNS i SPS, analitičari su procenjivali da naprednjaci sa vanrednim izborima žele da zaokruže apsolutnu vlast, svom lideru Vučiću obezbede premijersko mesto i umanje značaj budućih koalicionih partnera.


Iako najnovija istraživanja javnog mnjenja govore da SNS ima čak 45 odsto podrške u biračkom telu, i najveća opoziciona partija - Demokratska stranka - tvrdi da je spremna za vanredne izbore.
 

Koštunica: Neminovnost

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora neminovna, jer je sadašnja vlast Srbiji nanela državnu i ekonomsku štetu.
DŠ je pozvao građane da podrže političku neutralnost i odbace EU, jer ona, kako se ocenjuje, "razara našu ekonomiju i državu".

- Mi smo spremni, nama je cilj da srušimo ovu katastrofalnu vlast i da pobedimo SNS, jer DS ne ide na izbore da bi se provukla, da bi bila nečiji privezak. Mi smo već formirali izborni štab, znajući da je ovakva mogućnosti vrlo izvesna i ne želeći da čekamo Vučića. Ulazimo u izbornu kampanju na enegičan i jedinstven način - tvrdi za "Vesti" šef poslaničkog kluba DS u srpskoj skupštini Borko Stefanović.


I vladajući SPS koji se jedini javno protivio izborima "kad im vreme nije" svestan da u budućoj vladi neće imati premijera, sada tvrdi da se ne plaši provere poverenja kod birača, a da će u kampanji prioritet staviti na običnog čoveka i njegove probleme.


- Mi smo za izbore spremni, a u svoje i ime svoje partije mogu reći da će naša kampanja biti korektna i kultivisana jer ćemo potencirati ono što jeste prioritet, a to je rad na ekonomskom razvoju - rekla je potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović.
Najavljujući vanredne izbore na kojima su insistirali stranački funkcioneri i članstvo, Vučić je rekao da očekuje prljavu kampanju političkih protivnika.
 

LDP: Vreme za reforme

U saopštenju LDP-a se kaže da odlazeća vlada zaslužuje priznanje za Briselski sporazum s Prištinom, ali da je vreme da se dobije drugačija vlast, sposobna da vodi i mnogo dublje
reforme.
"Uspehom LDP-a na izborima stavićemo tačku na neuspešnu vladajuću koaliciju u kojoj Dačić nije bio premijer, a sva moć i vlast je polako klizila ili se predavala Vučiću, dovodeći zemlju u neodrživu poziciju", saopštili su iz ove stranke.

- Nemojte da im uzvraćate istom merom, uzvraćaćemo im pristojnim rečima jer Srbija za koju se zalažemo je normalna, pristojna, uređena zemlja - poručio je lider naprednjaka.
Posmatračima je, međutim, upalo u oči da su baš na dan objave da će biti vanrednih parlamentih izbora objavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedžik marketinga prema kojima bi za SNS glasalo 45 odsto birača, dok bi sve ostale partije za koje je izvesno da će preći cenzus dobile 38 odsto podrške! To praktično znači da bi naprednjaci mogli sami da formiraju vladu. Vučić je, međutim, juče poručio da to neće učiniti.


- Ako dobijemo poverenje naroda, nećemo vladati sami, tražićemo široku podršku naroda, jer nam je ta podrška mnogo potrebna - poručio je na izbornoj skupštini SNS-a.
Zanimljivo je da pomenuto istraživanje kaže da svaki četvrti građanin ima poverenje u lidera naprednjaka, dok se nijedan građanin nije izjasnio da ima poverenje u lidera DS Dragana Đilasa.


- Građani ne treba da obraćaju pažnju na naručena istraživanja, ona su sada i formalno deo izborne kampanje. Čudi me da Đilasu nisu stavili minus 25. Izbori će pokazati da ona nisu tačna. Setite se samo da su uoči prošlih predsedničkih izbora istraživanja davala Tadiću 11 odsto prednosti u odnosu na Nikolića, a na kraju je Tadić izgubio sa 70.000 glasova - podseća Borko Stefanović.


Toma raspušta parlament?

Tomislav Nikolić

U kabinetu šefa države su saopštili da će predsednik Tomislav Nikolić raspisati vanredne parlamentarne izbore nakon što Vlada Srbije zatraži raspuštanje republičkog parlamenta. Potpredsednik SNS-a i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da zbog racionalnosti parlamentarni izbori treba da budu održani kada i gradski - 16. marta. On je, međutim, priznao da ne zna kakva će biti procedura i da sve zavisi od koraka Vlade, jer postoji nekoliko scenarija za raspisivanje izbora.


Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević kaže da do izbora može doći na tri načina - ostavkom premijera, izglasavanjem nepoverenja vladi ili tako što će vlada predsedniku države poslati obrazložen predlog, posle koga on treba da raspusti parlament i raspiše izbore. Dok on tipuje na ovu poslednju mogućnost, Borko Stefanović kaže da ne zna kako će naprednjaci izvesti to da ispoštuju zakonske rokove i da izbori za republičku i gradsku skupštinu budu održani u istom danu.


- U svakom slučaju premijer Dačić mora da podnese ostavku, pošto ne mogu da zamislim da naprednjaci i socijalisti glasaju protiv sopstvene vlade. U tom slučaju, predsednik države mora da ponudi nekom drugom da formria vladu i za to je predviđen rok od 30 dana. Tek nakon toga, ako niko drugi ne može da formira većinu, predsednik raspisuje vanredne izbore. Ne znam kako će to sve da izvedu, a da parlamentarni izbori budu održani kada i beogradski - kaže Stefanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.01.2014. 05:16
Bas mi je prijalo juce kada sam slusao "picoustog". Glasno i samozadovoljno, rekao je ovo: "Nema vlade! Vlada i svi ministri su u ostavci..."
Ponedeljak 27.01.2014. 07:28
I posle izbora isti ti ljudi figuriraće u vladi, izigravajući fikuse.
Ponedeljak 27.01.2014. 12:30
Odvratna olos i najveci izdajnici srbskog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online