Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 31.05.2013.
22:11
Beta A

Samardžić na KiM: Suprotstavite se sporazumu kako možete

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da briselski sporazum o Kosovu znači "gaženje institucija države Srbije na Kosovu".

Čiji će državljani biti Srbi na Kosovu, pita Samardžić
 

"Petnaest tačaka Sporazuma potpisanog u Briselu znači gaženje institucija države Srbije na Kosovu. Sve ostalo što se priča o finansiranju, funkcijama Srbije na Kosovu, komunikaciji sa opštinama, pomoći, posetama i sličnom je sekundarno", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Samardžić je istakao da ako se država odriče dela teritorije, ona to treba i da kaže jer je sporazum pisani akt koji "ima pravnu formu o predaji Kosova vlastima u Prištini".

Potpredsednik DSS je podsetio da se od Ustavnog suda Srbije očekuje da obavi svoj posao i oceni ustavnost sporazuma i uredbi Vlade.

"Dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU je obična fikcija i Srbija je spremna da zarad dobijanja datuma žrtvuje deo teritorije od posebnog značaja za državu, da žrtvuje Srbe koji žive na tom prostoru, svoju istorijsku tradiciju i spomenike, žive crkve i manastire koji govore o prisustvu Srbije i Srba na ovom prostoru, da žrtvuje imovinu i prirodna bogatstva", rekao je Samardžić.

Podsetio je da je DSS u januaru upozorio da je važno obratiti pažnju na pitanje čiji će državljani biti Srbi na Kosovu kada se završe pregovori u Briselu.

"Odgovora na pitanje nije bilo jer su oni znali da po tom planu Srbi treba da postanu državljani Kosova", rekao je Samardžić i naglasio da je "sadašnja priča o dokumentima još jedna magla i bacanje prašine ljudima u oči".

"Ako se stvari završe sa izborima za lokalnu samoupravu, tada će biti gotovo i sa pitanjem državljanstva", rekao je Samardžić i dodao da bi građane trebalo suočiti sa mogućim posledicama.

Samardžić je naveo da ljudi koji žive na Kosovu treba da se suprostave tome onako kako mogu. "To je moguće ili jasnim pokazivanjem svog stava ili okupljanjem u institucije koje bi mogli da održe. To su četiri opštine i moguća skupština tih opština", rekao je Samardžić.

Istakao je da je važno "jasno pokazati volju da se ne želi živeti" pod Prištinom, što bi moglo da utiče na centre odlučivanja u Evropi, prvenstveno u Nemačkoj.

U Kosovskoj Mitrovici danas je održana sednica Glavnog odbora DSS.

POVEZANE VESTI

Petak 31.05.2013. 22:18
"Mi vas svakako nećemo podržati ni u čemu konkretnom"... ?
Subota 01.06.2013. 00:01
Profesore, prestanite da predajete predmet EU integracije, vratite svoju decu sa skolovanja iz inostranstva i nemojte vise biti toliki licemer!!!
Petak 31.05.2013. 22:52
Jel to apel na nivou Srbije ili Kosjeric nije Srbija(i jos neke opstine)???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online