Ponedeljak 8. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.05.2013.
12:25
Đ. Barović - Vesti A

Šešelj ruši "zločinački poduhvat"?

"Iz mojih razgovora s Radovanom Karadžićem, kao i poznavanja političke situacije tog vremena, bilo je jasno da je bio u sukobu sa Slobodanom Miloševićem, koji je vršio pritisak na njega da prihvati mirovne planove koji su bili neprihvatljivi za bosanske Srbe. Sasvim sam siguran da nije postojao zajednički poduhvat ova dva čoveka, koji su ostali sukobljeni sve vreme rata". Ovo je samo deo onoga o čemu će, najverovatnije 7. juna, Vojislav Šešelj svedočiti na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske.

SASTAO SE NEKOLIKO PUTA SA RADOVANOM: Vojislav Šešelj
 



"Vesti" su ekskluzivno imale uvid u Šešeljevu pisanu izjavu koja će biti uvrštena u sudske spise, a suština tog iskaza je da se u potpunosti opovrgne teza o udruženom zločinačkom poduhvatu.

NA RAZLIČITIM STRANAMA: Karadžić i Milošević se nisu podnosili

"Rečeno mi je da se u optužnici protiv Radovana Karadžića navodi kako je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i da sam ja bio jedan od učesnika. Međutim, Radovan Karadžić je bio politički saveznik Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice, i nije bio moj politički saveznik. Verujem čak da je bio zabrinut zbog političke podrške koju je Srpska radikalna stranka imala u Srbiji i pretnje koju bi ona mogla predstavljati za njega kao političkog vođu. Jeste, podržavao sam ga po nekim pitanjima, ali sam se i protivio po drugim. Na primer, bio sam protiv dogovora koji je on sklopio s Matom Bobanom 1993. godine", ističe Šešelj i tvrdi da Karadžić nikada nije "zagovarao proterivanje Muslimana i Hrvata".
 

- Imao sam nekoliko sastanaka s rukovodiocima Republike Srpske, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Aleksu Buhu i druge. Nikad mi nisu dali bilo kakve indikacije da žele ili da planiraju da proteraju Muslimane sa teritorije Republike Srpske. Pri tom, Karadžić nije imao neprijateljski stav prema Muslimanima i Hrvatima. Nikad ga nisam čuo da je izrazio bilo kakvu mržnju prema Muslimanima ili Hrvatima - tvrdi Šešelj koji će i detaljnije objasniti tezu da nije postojalo udruženog poduhvata.

- U toj grupi su Milošević koji je nekoliko puta naredio moje hapšenje. Ja sam mu bio najveći politički protivnik, a i Karadžić je takođe često bio u konfliktu sa njim, posebno 1993. Pri tom, u toj grupi je i Željko Ražnatović, zvani Arkan sa kojim sam imao konflikte tokom celog perioda rata - navodi Šešelj.

Lider radikala će takođe pojasniti i ulogu dobrovoljaca Srpske radikalne stranke tokom rata u Bosni. Zbog toga se, između ostalog, i protiv njega vodio proces u Haškom tribunalu, a prvostepena presuda se očekuje u oktobru.
 

Mauzer

 

Šešelj će ispričati svoja saznanja o jedinici Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini.


- Mauzer i njegova grupa nisu bili pod kontrolom Radovana Karadžića ili rukovodstva bosanskih Srba. Ja sam lično čuo kad se predsednik Karadžić žalio na ovu grupu i kad je rekao da prave probleme na području Semberije u Republici Srpskoj. 


Sarajevo


Područje Sarajeva sam posetio u nekoliko navrata kako bi pružio moralnu podršku onima koji su se tamo borili, a nekoliko puta sam bio na Grbavici. Jednom prilikom sam vidio veliku grupu civila, u kojoj su većinom bili Muslimani, koji su čekali hleb u Šopingu koji je svaki dan obezbeđivala Vojska RS. Više od pola sata proveo u društvu tih ljudi, Muslimana i Srba s kojima sam se družio pre rata. 


Vučić u jedinici vojvode Aleksića


Šešelj će u svom svedočenju otkriti i da je vicepremijer Srbije, Aleksandar Vučić bio pripadnik jedinice vojvode Slavka Aleksića u kojoj su još bili i dobrovoljci iz Rusije, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja.


- Slavko Aleksić se priključio Srpskoj radikalnoj stranci na Grbavici, a u njegovoj jedinici je bio i trenutno prvi potpredsednik Vlade Srbije - otkriva Šešelj. 


Žute ose poslao Bošković


Čovek po imenu Vojin Vučković, zvani Žuća, bio je dobrovoljac u Hrvatskoj iz Srpske radikalne stranke. Izbačen je iz jedinice u kojoj se borio zbog pljačkanja, a zatim je formirao vlastitu paravojnu grupu koja se zvala Žute ose. Vučkovića i njegovog brata u Zvornik je poslao general Neđo Bošković, načelnik službe bezbednosti JNA, dan pre nego što je borba započela u aprilu 1992. godine. 

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 13:11
Ovi hrvati na srpskim novinama su zaista nepodnosljivi. Neka pronadju Hrvate iz Bugojna koje je Karadzic spasio od muslimanske ofanzive i prevezao ih autobusima na teritoriju Hrvatske. Oni bi mu podigli spomenik jer su zahvaljujuci njemu i danas zivi.
Petak 31.05.2013. 17:31
Ko nije odgledao citavu "koru od banana" evo linka: http://www.youtube.com/watch?v=ouy_coCZRhc
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online