Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.02.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Hag zataškava epidemiju raka

Haški tribunal tvrdi da ne postoje dokazi koji bi povezali drastičan broj haških optuženika obolelih od raka sa boravkom u Pritvorskoj jedinici Ševeningen.

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Tribunal u Hagu se ponovo ruga pravid

Izveštaj je rezultat istrage koja je sprovedena na osnovu zahteva bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića da se ispitaju navodi o drastično povećanom broju obolelih pritvorenika od malignih bolesti. U zaključku koji je potpisao stručni tim zdravstvenog centra "Erazmus" u Roterdamu, odbačena je Karadžićeva tvrdnja o "epidemiji malignih oboljenja", uz zaključak da "nije utvrđeno da su zatvorenici izloženi povećanom riziku oboljenja od raka".

"U ovom slučaju radi se o mešavini različitih vrsta raka koje imaju različite uzroke, a koji su najverovatnije započeli pre nego što su osobe pritvorene. Dakle, verovatnost da postoji određeni povećani rizik od oboljenja rakom je nemoguć", navodi se u izveštaju.

U tom dokumentu u koji su "Vesti" imale kompletan uvid, stručnjaci su se bavili potencijalnim uzrocima rizika kao što su hrana, materijali od kojih je zatvor napravljen, ali i opšti rizici za oboljevanje. Posle analize svih tih parametara, izvodi se zaključak da je broj obolelih toliki da se zapravo samo uklapa u zvaničnu statistiku obolevanja od karcinoma navodeći da je od 169 pritvorenika, za 12 godina obolelo samo njih 12.

Profesor Milovan Bojić koji je u dva navrata boravio u Haškom tribunalu, prvi put u slučaju Slobodana Miloševića, a zatim i Vojislava Šešelja, ističe da bi domaći onkolozi trebalo da detaljno prouče ovaj izveštaj.

- Nisam detaljno upoznat s nalazom roterdamskih lekara, pa bi bilo neozbiljno da ga komentarišem, ali činjenica je da je kod najvećeg broja haških pritvorenika konstatovan "progresivan tok bolesti", što ukazuje da se drastično zakasnilo sa dijagnostikom. U slučajevima Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja u to sam se i lično uverio. Šešelj je godinu dana čekao specijalističke preglede, pa je otišao tek kada je dobio rak. Ključni problem je što u Pritvorskoj jedinici rade doktori opšte prakse koji, iz svojih razloga, veoma dugo oklevaju da pacijente upute u relevantne zdravstvene centre - naglašava Bojić.

Ćuti se i o NATO bombama

Goran Petronijević ističe da je već opštepoznata činjenica da je NATO bombardovanje SRJ 1999. godine osnovni krivac za enormni porast malignih bolesti u Srbiji.
- Ali, vrlo je malo stručnjaka, čak i domaćih, koji to žele otvoreno da kažu. To ukazuje da je NATO i dalje faktor koji drži čitav prostor Evrope pod potpunom kontrolom - naglašava Petronijević.

Ni Karadžićev savetnik, advokat Goran Petronijević ne želi da komentariše zdravstveni izveštaj, ali smatra da tim lekara koji je bio angažovan nije do kraja sagledao krajnje atipičan, drastičan porast obolelih od raka u Hagu.

- Najblaže rečeno, plašim se da ova komisija nije posvetila dovoljno pažnje činjenici o neobično velikom broju obolelih u Hagu. Predsednik Karadžić je lekar i sigurno ne bi tražio da se ovaj problem ispita da kao čovek iz struke nije imao argumente - kaže Petronijević.

Spisak obolelih

Na spisku onih koji su oboleli od raka u Hagu su lider SRS-a Vojislav Šešelj, zatim generali Radivoje Miletić i Mile Mrkšić kod koga je utvrđen rak pluća tek pošto je preminuo u zatvoru u Portugalu.
Od raka su bolovali i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Goran Hadžić...
Slobodan Milošević je 2006. preminuo od srčanog udara, a generali Vojske RS Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero su preminuli ubrzo pošto su pušteni na privremenu slobodu.
U pritvoru u Ševeningenu je od srčanog udara preminuo general VRS Zdravko Tolimir, čija je supruga očajnički tražila da bude lečen u Srbiji.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online