Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.11.2014.
07:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ispovest Vojislava Šešelja (2): U Hagu i zdrav oboli

Za 12 godina Vojislav Šešelj je u Haškom tribunalu dočekao, ali i ispratio većinu optuženih i procesuiranih iz svih delova nekadašnje SFRJ. Priznaje da se nagledao svega i svačega, ali da se pokazalo da je Haški tribunal "tamnica tuge", jer nije jedini koji je tamo teško oboleo.

Svi zatvorenici su bili izloženi svakodnevnom stresu: Vojislav Šešelj
 

- Nedavno je general Radivoje Miletić dobio leukemiju. Doduše malo su ga oporavili, ali sa takvom bolešću se nikada ne zna, pogotovo u neadekvatnim uslovima kao što je Ševeningen. Drago Nikolić je dobio rak pluća i bio je u veoma teškom stanju. I on se malo oporavio, ali je neizvestan krajnji ishod. General Vladimir Lazarević već nekoliko godina ima velike zdravstvene probleme, ko zna koliko je imao operacija, a u Hag je došao zdrav k'o dren. Generali Ratko Mladić i Zdravko Tolimir koliko su bolesni, uopšte nisu sposobni za suđenje. Najnovije iz Ševeningena je i da se najmlađi od nas srpskih pritvorenika, Goran Hadžić takođe veoma ozbiljno razboleo - sumornim glasom priča Šešelj i dodaje da je Hadžić ostao u bolnici kada je on krenuo put Beograda.

Pročitao 1.000 knjiga

- Pročitao sam najmanje 1.000 knjiga, ali i brojne haške presude, od kojih su neke bile "deblje" od mnogih kapitalnih dela beletristike. Jedna od haških presuda je napisana na čak 2.600 strana i po tome se vidi da taj sud od početka nije bio previše ozbiljan - kaže Šešelj.

 

- Ševeningenski zatvor je mesto patnje. Svi smo tamo bili izloženi svakodnevnom stresu! Čovek je obično biološko biće i posle izvesnog vremena organizam popušta - kaže Šešelj opisujući kako su njemu izgledali ševeningenski dani...


- Budim se rano, između pet i šest sati. U šest sam doručkovao, a onda gledao prve jutarnje veste. Mahom sam gledao pregled štampe na BN televiziji, koja je najrealnija jer prikazuje cele naslovne strane novina i ne bira vesti koje služe održavanju aktuelnog režima. U sedam sati je otključavanje ćelija. Oko pola osam sam se tuširao. Šetnje su bile u različito doba dana. Jedna od sat vremena, a druga od 50 minuta. Ako ne bi padala kiša, šetao sam, a sportom se poslednjih godina nisam bavio - priča Šešelj i otkriva da je, kada mu je zdravlje već dobrano narušeno dobio fizioterapeuta sa kojim je svaki drugi dan išao na traku za brzo hodanje kako bi barem malo popravio narušenu kondiciju oslabljenu srčanim tegobama, a kasnije i operacijom i ugradnjom defibrilatora.

Ispovest Vojislava Šešelja (1): Nisam se pokajao što sam otišao


- Najviše sam voleo da šetam i mogu vam reći da sam bio dobar u tome. I pre ovih bolesti sam bio najbrži u zatvorskom krugu. Međutim, najviše sam voleo, kada je to bilo moguće, da šetam sam. Šetajući sam razmišljao o svemu i svačemu. Naravno, osnovna preokupacija su mi bili porodica, otadžbina i Srpska radikalna stranka, ali sam "mozgao" i o onome što mi je bilo potrebno za pripremu odbrane ili o onome što bih pročitao ili napisao tog dana. Jasno, "pretresao" sam sam sa sobom i dnevne događaje, kako u Ševeningenu, tako i u Srbiji - kaže Vojislav Šešelj i otkriva da je najveći deo dana provodio u svojoj ćeliji proučavajući svoje, ali i tuđe predmete, pišuću i čitajući.

Jurite ustaše, a ne Šešelja

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je hrvatskog predsednika Ivu Josipovića da, umesto što se bavi liderom radikala Vojislavom Šešeljem, zatraži od Saveta bezbjednosti UN da preduzme mere koje ima na raspolaganju protiv ustaške ideologije koju je kao "duha iz boce" pustio hrvatski predsednik Franjo Tuđman.
"Ustaška ideologija je glavni uzrok rata i svih stradanja. Nažalost, i dan danas ima dosta sledbenika u Hrvatskoj i izaziva najviše straha. Verujem da je gospodin Josipović saglasan sa ocenom EU da Hrvatska i druge međunarodne organizacije nisu učinile dovoljno da se duh ustaštva vrati u bocu", poručio je Linta.
On je naglasio da upravo zato predsednik Hrvatske nema moralno pravo da govori koje uslove Srbija mora da ispuni i kako da se ponaša, saopšteno je iz ove koalicije.


-Zaista sam mnogo čitao i pisao. U zatvoru se čovek trudi da ima što manje slobodnog vremena, pa sam se trudio da ga svedem na minimum. Dokolicu sam prekraćivao šahom i kartama. Igrao sam tablić, remi, ili preferans - priseća se lider radikala i dodaje da se trudio u isto vreme da se telefonom čuje sa porodicom, a u toku dana je umeo i po nekoliko puta da se čuje sa svojim najbližim sardnicima u Beogradu, dok su večernji sati bili rezervisani za pravne savetnike.
 

Ne brinite, osudićemo ga

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron poručio je u pismu hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću da je pomirenje u regionu zadatak za državnike, a ne za sud, kao i da bi presuda Vojislavu Šešelju trebalo da bude donesena "vrlo brzo - nakon jula 2015. godine".
"Iako shvatam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Šešelja i mogućeg uticaja tog događaja na proces pomirenja na Balkanu, kao i uloge Haškog tribunala u tom procesu, uvek sam smatrao da političari, verske i ostale lokalne vođe unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces", naveo je Meron u odgovoru na Josipovićevo pismo.
Hrvatski predsednik je u pismu upućenom Meronu upozorio da "moguće jačanje političkih aktivnosti Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike mogu teško narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi".

Sutra - Ispovest Vojislava Šešelja (3): Noć kada sam hteo da umrem

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 08:30
+ VOJA SESELJA ZA PREDSEDNIKA!!!!!!!!.......DA KRENE NA BOLJE...........DA SRBIJA BUDE SRBSKA DRZAVA KOJA UJEDINJUJE SVE SRBE SRBSKOGA BALKANA +
Utorak 25.11.2014. 09:35
Oj Šešelju Srpski spasitelju.
Utorak 25.11.2014. 14:17
Dobar izgovor para vredi-a kad je to Josipović i njekova ustaško fašistička država bila spreman na pomirenje ili bar malo manje mržnje prema Srbima.Gle molim te ko je to podstakao-Šešelj-a šta je bilo pre dolaska Šešelja-skidanje ćiriličnih tabli,preteće šetnje ratnih "heroja"Hrvatske i sl.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online