Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.05.2013.
13:01
M. Đorđević - Vesti A

Srpska vartolomejska noć (4): Petru nude presto

U Majskom prevratu učestvovalo je mnogo istaknutih ličnosti iz javnog života Srbije. Među njima su bili sinovi generala Save Grujića, beogradski trgovac Nikola Hadži Toma, inače šurak dvojice istaknutih liberala i obrenovićevaca Jovana Ristića i Radivoja Milojkovića, pa Aleksa Novaković, naporednjak i tast Đorđa Genčića, potom Dragomir Rajović, takođe bivši ministri, potpredsednik Narodne skupštine u vreme vlade Vladana Đorđevića.

Na istom zadatku: Đorđe Genčić i Antonije Antić (sede)

Bila je to zaista šarolika i pozamašna galerija likova, spremna da ukloni svog kralja ne birajući sredstva. Dok su kneza Mihaila na isti dan, 29. maja, ubili protivnici, može se reći da su kralja Aleksandra smakle njegove desne ruke, prvi saradnici.

SASTANAK SA KNEZOM
Već na prvom sastanku političara sa oficirima u jesen 1901. godine pretresali su se kandidati za upražnjeni presto. Usvojena je želja sedmorice zaverenika da taj kandidat bude knez Petar Karađorđević. Druge "kandidature", a to je bio jedan od velikih ruskih kneževa, kao i jednog od nemačkih ili austrijskih prinčeva, bile su odbačene. Prvoj bi se usprotivila Nemačka, a drugoj Rusija. Činilo se da će usvojeni predlog najlakše prihvatiti i velike sile i narod, kao svoju, narodnu dinastiju.

Na istom sastanku je odlučeno i da Nikola Hadži Toma, knežev školski drug i poznati karađorđevićevac, otputuje odmah knezu Petru i ponudi mu presto. Beogradski trgovac se ubrzo sastao sa knezom na granici Švajcarske i Austrije, ali ga je knez Petar odbio. Nije ga ni saslušao do kraja, nego je izjavio da ne može više da veruje političkim ljudima. Tek kada je čuo da su pokret zaista otpočeli mlađi oficiri, predomislio se i dao pristanak. Posle toga je sa knezom vezu održavao njegov rođak Jaša Nenadović, koji je živeo u Beču.

Sa pristankom kneza Karađorđevića Hadži Toma se odmah vratio u Srbiju, a oficiri, ohrabreni vestima, nastavili su da sve življe pridobijaju svoje kolege i da agituju među njima protiv kralja Aleksandra. Vezu između njih i građanskih zaverenika je iz predostrožnosti sve do 23. decembra 1901. održavao samo poručnik Antonije Antić.

Kralj Petar Karađorđević

Tog dana, zaverenici su se prvi put sastali sa Đorđem Genčićem, bivšim ministrom policije, u Antićevom stanu u Beogradu. Da ne bi izazvali sumnju policije, zaverenici su došli pred zgradu sa sviračima, pretvarajući se da su u pijanom veselju. Pošto su ostali sami, Genčić im je izložio pogled na zemlju u krizi, i o ličnosti kneza Petra. U jednom trenutku, potporučnik Nikodije Pović iznenada poskoči s mesta i, prekidajući ga, reče: "Gospodine ministre, od ovoga časa razrešavam se zakletve položenje Njegovom veličanstvu kralju Aleksandru Prvom i zaklinjem se da ću od sad samo vaše zapovesti izvršavati. Tako mi Bog pomogao!" - i rukova se sa Genčićem.

Kao po komandi, za njim su učinili isto svi oficiri osim jednog. Bio je to inženjerijski poručnik Milan Miljković, koji uzbuđenog glasa reče da ne može pristati na ubistvo kralja, nego samo na njegovo proterivanje. Mučnu zabunu je diplomatski otklonio Genčić odajući mu priznanje na poštenoj otvorenosti i dopusti mu da napusti sastanak. Ostali zaverenici su se zakleli u datu reč. Na sastanku su među učesnicima podeljene uloge, a oficiri su zatražili da Genčić i njegove pristaše, pošto se atentat izvrši, obezbede obrazovanje koalicione vlade u kojoj bi učestvovale sve veće stranke. I, naravno, da učine sve što mogu da ne bi uzbunili velike sile.

Pojedene zasluge

Antidinastička struja u Srbiji oživela je odmah po abdikaciji kralja Milana 1889. godine. Opasnost u kojoj su se našli Obrenovići odlično je opisao u svom dnevniku Milan Piroćanac, jedan od prvih srpskih intelektualaca sa smislom za državnu politiku: "Danas dinastija Obrenović visi o životu jednog deteta i tu je kraj. Slika mu je materina, još ako mu je narav očeva, teško zemlji, ali je onda doista tu kraj. Danas nema više gotovine od zasluga Obrenovića, pojeden je i rasut novac i imanje, a moralne tekovine sve su uporpašćene. I danas, ako bi ko hteo da o dinastiji vodi pravilan račun, trebalo bi dinastiju skoro ponovo stvarati, steći joj imanje, steći joj moralni uticaj, učiniti da ima i dosta, i zdravih naslednika. Ogroman posao."
Nekoliko dana kasnije, Piroćanac je dodao: "Opaža se jako da se razvija u zemlji, a naročito u Radikalnoj stranci, antidinastička struja" i naveo da je u razgovoru sa Svetomirom Nikolajevićem, univerzitetskim profesorom i poverljivim čovekom kralja Milana, čuo sledeće: "Dinastija Obrenovića ponizila je zemlju, treba zemlji kogod danas da podigne ugled u svetu. Tako misle i mnogi neutralni."


Branio izdajnika

Koliko je kralj Aleksandar bio nesvestan da će ga izdati prvi saradnici, govori i to da mu se u jeku priprema atentata obratio Boža Maršićanin, upravnik grada Beograda da porazgovaraju u vezi s odanošću kraljevog ađutanta oficira Mihaila Naumovića. Naumović je bio upleten u zaveru, i Maršićanin je u to sumnjao, a možda je i znao, ali pošto je sa njim bio prijatelj, kralju je samo savetovao da ga otpusti iz službe. Kralj nikako nije hteo da ga posluša, čak se usprotivio što mu se opanjkavaju odani ljudi. Kraljica Draga se povodom toga poverila novinaru i političaru Peri Todoroviću: "Kad bi glava mogla da se skida, kralj bi svoju glavu bez brige poverio Naumoviću... Kralj, da može, metnuo bi Naumovića u nedra", govorila je ona.


U tom pravcu su zaverenici iz redova politike i građana nastavili da oprezno ispituju mišljenje evropskih sila, najpre dve najveće, koje su posle kraljeve ženidbe budno pratile razvitak nezdravih prilika u Srbiji, a za čiju su sudbinu, s obzirom na sopstvene planove, pokazivale uvek više interesovanja nego ostale, navodi Dragiša Vasić i objašnjava: "I Rusija, koja nikada nije marila za dinastiju Obrenovića, i Austrija, koja nije prestajala da sanja o mandatu Evrope radi zavođenja reda u zemlji večitih nemira i trzavica, očekivale su svakog časa, i radovale se takvom razvoju događaja koji bi im povoljno išli na ruku.

Ali, baš u toj njihovoj ravnodušnosti za sudbinu vladajuće srpske dinastije, civilni zaverenici i nalažahu svu povoljnost momenta, pod jednom vrlo važnom pogodbom, da se posle prevrata, i ako on uspe, u zemlji održi potpun mir i poredak, koji bi jedino mogli onomogućiti svačiju intervenciju. Sa austrougarskim poslanikom u Beogradu i ruskim ambasadorom u Beču grofom Kapnistom razgovore je vodio Genčić i oni su, uglavnom, vođeni akademski. U njima je on predočavao mogučnost smrti kraljeve bez naslednika prestola, pa je u tom pogledu izražavao radoznalost za raspoloženje njihovih vlada. Ali su se oba ambasadora ograničili na izjave: da u tome ne mogu znati ništa određeno i da samo veruju u mogućnost svakojakih iznenađenja koja mogu nastupiti u narodu u kome sve vri od nezadovoljstva".

RADIKALI POSMATRAJU
Tako je ostalo da o raspoloženju Austrije i njenim intervencijama vodi računa Jaša Nenadović, koji je stalno živeo u njenoj prestonici i tamo imao veze s viđenim krugovima, a o raspoloženju Rusije Genčić, koji je u toku 1902. često odlazio u Beč da o tome što više sazna od njenoga tamošnjeg ambasadora, napominje Dragiša Vasić. Sa rešavanjem pitanja o zadobijanju viđenijih predstavnika politički stranaka u Srbiji, kako bi se posle atentata na kralja Aleksandra obrazovala koncentraciona ili koaliciona vlada, išlo je lakše nego što se očekivalo. Obavešteni o nameri oficira, ovi predstavnici su je odobravali, mada su neki, kao članovi Radikalne stranke, izbegavali da je aktivno pomažu, ne uzimajući nikakvog učešća u pripremama sudbonosnog događaja.

Sutra - Srpska vartolomejska noć (5): Nemi posmatrači

Sreda 22.05.2013. 13:56
Neću da ulazim u bilo kakvu raspravu "dinastičkog" tipa ? Na stranu lični afiniteti i emocije... Želim da kažem da je nepobitna činjenica, ako se posmatra sa nivoa države kao MAKRO celine, da Karađorđevići JESU bili grobari Srbije... dok su Obrenovići vrlo efikasno OJAČALI Srbiju... u svakom aspektu... Poslednja PRAVA elita Srpskog društva je stvorena u vreme Obrenovića... na žalost, nestala je u Prvom svetskom ratu... Posmatrano iz ugla današnjice - istorija je potvrdila da su Obrenovići bili mnogo "vidovitiji" od svih ostalih... Božji dar ili nešto treće - ne znam... ?
Sreda 22.05.2013. 15:02
Ovo je bila noc kada je Srbija prestala da postoji. A vi postovani novinari kazete da su Obrenovici uklonjeni od 'najblizih saradnika'. Pa sta su to strasno uradili sem sto su nam dali drzavu i to kakvu? Svi navedeni kao 'desne ruke' dinastije u tekstu su ustvari bili njeni neprijatelji, od Jovana Ristica, vodje liberala, do umerenijeg Milana Pirocanca. Ovaj poslednji na primer pise kako je Srbija izgubila ogromne pare koje su stvorili raniji Obrenovici a za vreme Kralja Milana sto je potpuna umobolnost jer tek za Kralja Milana Srbija stvara privredu i pokrece izvoz i biva najrazvijenija za proteklih sesto godina. Dinar je tada bio medju privh pet valuta na svetu i kovao se od zlata i srebra
Sreda 22.05.2013. 16:24
Poreklo Karadjordjevica nikada nije pouzdano utvrdjeno. Dok njihovi sledbenici tvrde da su iz plemena Vasojevica, mnogi drugi pisu da su Karadjordjevici poreklom Siptari sto bi neko rekao i po njihovoj fizionomiji. Po tome, Karadjordje je bio Albanac iz plemena Keljmendi (tada Klimenti) i o tome se otvoreno pisalo i ucilo dok Karadjordjevici nisu zaveli cenzuru (izvor Dimitrije Tucovic). To su bila vremena kada su mnogi Albanci, narocito katolici, ratovali protiv Turaka. Ibrahim Rugova je recimo pominjao kako je on iz karadjordjevog plemena. Deda po ocu Karađorđa bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta (izvor "Karađorđevići - sakrivena istorija" M.Bosnjak, S.Jakovljevic)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online