Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.05.2013.
13:01
M. Đorđević - Vesti A
U Majskom prevratu učestvovalo je mnogo istaknutih ličnosti iz javnog života Srbije. Među njima su bili sinovi generala Save Grujića, beogradski trgovac Nikola Hadži Toma, inače šurak dvojice istaknutih liberala i obrenovićevaca Jovana Ristića i Radivoja Milojkovića, pa Aleksa Novaković, naporednjak i tast Đorđa Genčića, potom Dragomir Rajović, takođe bivši ministri, potpredsednik Narodne skupštine u vreme vlade Vladana Đorđevića.
Sreda 22.05.2013.13:56
Neću da ulazim u bilo kakvu raspravu "dinastičkog" tipa ? Na stranu lični afiniteti i emocije... Želim da kažem da je nepobitna činjenica, ako se posmatra sa nivoa države kao MAKRO celine, da Karađorđevići JESU bili grobari Srbije... dok su Obrenovići vrlo efikasno OJAČALI Srbiju... u svakom aspektu... Poslednja PRAVA elita Srpskog društva je stvorena u vreme Obrenovića... na žalost, nestala je u Prvom svetskom ratu... Posmatrano iz ugla današnjice - istorija je potvrdila da su Obrenovići bili mnogo "vidovitiji" od svih ostalih... Božji dar ili nešto treće - ne znam... ?
Sreda 22.05.2013.15:02
Ovo je bila noc kada je Srbija prestala da postoji. A vi postovani novinari kazete da su Obrenovici uklonjeni od 'najblizih saradnika'. Pa sta su to strasno uradili sem sto su nam dali drzavu i to kakvu? Svi navedeni kao 'desne ruke' dinastije u tekstu su ustvari bili njeni neprijatelji, od Jovana Ristica, vodje liberala, do umerenijeg Milana Pirocanca. Ovaj poslednji na primer pise kako je Srbija izgubila ogromne pare koje su stvorili raniji Obrenovici a za vreme Kralja Milana sto je potpuna umobolnost jer tek za Kralja Milana Srbija stvara privredu i pokrece izvoz i biva najrazvijenija za proteklih sesto godina. Dinar je tada bio medju privh pet valuta na svetu i kovao se od zlata i srebra
Sreda 22.05.2013.16:24
Poreklo Karadjordjevica nikada nije pouzdano utvrdjeno. Dok njihovi sledbenici tvrde da su iz plemena Vasojevica, mnogi drugi pisu da su Karadjordjevici poreklom Siptari sto bi neko rekao i po njihovoj fizionomiji. Po tome, Karadjordje je bio Albanac iz plemena Keljmendi (tada Klimenti) i o tome se otvoreno pisalo i ucilo dok Karadjordjevici nisu zaveli cenzuru (izvor Dimitrije Tucovic). To su bila vremena kada su mnogi Albanci, narocito katolici, ratovali protiv Turaka. Ibrahim Rugova je recimo pominjao kako je on iz karadjordjevog plemena. Deda po ocu Karađorđa bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta (izvor "Karađorđevići - sakrivena istorija" M.Bosnjak, S.Jakovljevic)

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)