Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 15.05.2013.
13:32
Telegraf, Beta A

Princ Vladimir protiv sahrane na Oplencu

Princ Vladimir juče je na svom Fejsbuk profilu napisao je da ga je prijatelj iz Austrije obavestio da mu se iza leđa kuju planovi o tome da će posmrtni ostaci njegovog pokojnog oca, kraljevića Andreja biti preneti u Srbiju. Posmrtni ostaci kraljevića Andreja Karađorđevića, najmlađeg sina kralja Aleksandra I i mlađeg brata poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića danas iz Čikaga stižu u Srbiju, kako bi bili sahranjeni na Oplencu.

Princ Vladimir Karađorđević sa suprugom

Zemni ostaci Andreja Karađorđevića će sa aerodroma biti preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog, u okviru dvorskog kompleksa na Dedinju, gde će patrijarh Irinej služiti pomen. U toj kapeli prethodno su pohranjeni i zemni ostaci Andrejevog brata kralja Petra II, snaje kraljice Aleksandre i majke kraljice Marije.

Njegov sin, princ Vladimir Karađorđević na svom Fejsbuk profilu napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao je da ga je prijatelj iz Austrije obavestio da mu se iza leđa kuju planovi o tome da će posmrtni ostaci njegovog pokojnog oca, kraljevića biti Andreja preneti u Srbiju, kako bi bili sahranjeni na Oplencu, 26. maja.

"Iako sam kao starešina doma Andreja Karađorđevica sasvim jasno izneo zahtev da posmrtni ostaci mog oca ostanu u SAD sve dok ja kao njegov najstariji sin, koji je uz njega bio neposredno pred samu njegovu smrt, ne odlučim da je vreme da se prenesu na Oplenac, svi moji zahtevi i želje su zanemareni i učinjeno je sve da se postupi u suprotnosti sa istima", napisao je princ Vladimira.

On je još napisao da je za njega to jedan tužan dan kada shvata da su njega kao najstarijeg i zakonitog naslednika svog oca, starešinu njegovog doma, "izdali oni članovi porodice koje sam voleo i kojima sam decenijama služio".

"Ja ostajem pri svom stavu i odluci koju sam saopštio pre nekoliko meseci i sa žaljenjem konstatujem da su ostali članovi porodice izabrali da deluju u suprotnosti sa mojim željama. Kao sto sam već izjavio, uprkos mojim osećanjima vezanim za sva ova dešavanja, ja ću ipak po svojoj dužnosti prisustvovati ceremoniji sahrane 26. maja, kako bih odao poštu svom stricu, pokojnom kralju Petru II i njegovoj supruzi, svojoj baki, pokojnoj kraljici Mariji, a sada i svom ocu, pokojnom kraljeviću Andreju", napisao je princ Vladimir Karađorđević.

Zemne ostatke kraljevića Andreja dočekaće njegova deca princ Dimitrije i princeza Lavinija sa svojim sinom Lukom Pričardom Levijem, Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, princeza Jelisaveta, profesor Oliver Antić, specijalni savetnik predsednika Srbije i episkop hvostanski Atanasije, po blagoslovu patrijarha Irineja.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.05.2013. 14:09
Slažemo se sa vama vaše jugoslovensko veličanstvo. Samo vi ostanite u zemljama naših velikih prijatelja Amerike i Engleske i daleko vam lepa kuća svima. Nosite sa sobom i agenta 007 Acu Trbu
Sreda 15.05.2013. 13:43
Можда се буни што се радије клања папи и љуби његову руку: http://www.youtube.com/watch?v=FFdCEX3z5QA
Sreda 15.05.2013. 15:06
Nije to, ljudi, tako prosto. Daj Bože da jeste, ali.. Samo skontajte da su Habzburzi švajcarci koji su dvjesto godina bili kraljevi Španije i vjekovima vojvode i carevi Austrije. Vindzore znamo kao englesku kraljevsku lozu, a oni su samo ogranak švapske loze Saks Koburg i Gota (Vindzor tek od 1917.). Izdanci te loze vladali su Belgijom, Bugarskom, Poljskom, Portugalom, Saksonijom, Vojvodstvom Saks- Vajmar, Indijom itd... To je loza koja je finansirala i isplanirala zatiranje Obrenovića, a dovođenje svoje kumčadi Karađorđevića. Srbi su još od Nemanjićkih vremena povezani plemićkim brakovima sa obe te najuticajnije evropske loze, i Habzburzima i Vindzorima. Zato, nemojte da vas čudi što su..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online