Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.05.2013.
03:04
B 92 A

Dodik: Stranci su ponizili Srbe, i opet će

"Međunarodna zajednica je po pitanju KiM, ponižavala Srbiju i Srbe, i to neće stati samo na Kosovu", rekao je predsednik RS Milorad Dodik. On je, gostujući u emisiji "Između dve vatre" na TV B92, rekao da se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i da su popili kafu i razgovarali o aktuelnim pitanjima i sutrašnjem trilateralnom sastanku.

Milorad Dodik

"Mislim da imamo pravo i mi iz RS da se izjasnimo po ovom pitanju (KiM)", rekao je Dodik na konstataciju da je nedavno bio na sastanku državnog vrha Srbije oko briselskog sporazuma. Moj odnos po tom pitanju je bio jasan, i kad su o tome ćutali i ovde - da sever Kosova ostane u sastavu Srbije, rekao je Dodik dodajući da bi situacija kada bi celo Kosovo ostalo u sastavu Srbije dovela do toga "da nam premijer jednoga dana bude Albanac".


"I dalje mislim da bi to bilo fer rešenje, jer bi se Srbi tako osećali da nisu poniženi i bačeni na dno. Napori međunarodne zajednice za ponižavanjem srpskih zemalja neće stati samo na Kosovu", smatra Dodik.


Dvostruki aršini

"Kada su objašnjavali nezavisnost Kosova, onda su govorili da je animozitet između Albanaca i Srba na Kosovu toliko veliki da ne mogu da žive u jednoj državi", rekao je Dodik i zapitao se šta je sada sa Srbima sa severa Kosova.


"Potpuno razumem situaciju Srba sa severa Kosova, i mi se borimo sa integralističkom politikom u BiH, mi smo sve to prošli", kaže Dodik.


"Ja nisam ni palio vatru ni stišavao strasti. Mislim da su nas stranci ovde ponizili, i nisu nam dali nikakvu satisfakciju, zbog toga imam loš osećaj u stomaku", kaže Dodik, naglasivši da nije čovek koji o tom pitanju odlučuje.


"Taj problem dugo traje, Srbi su dugo opterećeni time što se zove "kosovski mit" ", kaže Dodik uz napomenu da je "problem što smo idealizovali situaciju, i problemu nismo pristupili na realističan način". On dodaje da je sada potrebno posvetiti pažnju ljudima koji tamo žive.

Upitan da li kosovski Srbi treba, prema njegovom mišljenju, da prihvate briselski sporazum, Dodik kaže: "Ti razgovori koji oni vode sa vrhom Srbije su najbolji put i najbolji način za rešavanje dilema. Ne znam da li je ovo dobro ili loše rešenje, samo se solidarišem sa njihovim bojaznima".


"Nema ništa od multietničke države"

"Ne verujem da će izgraditi multietničku državu, kao što neće u BiH... Ta masovna operacija nije uspela u BiH. To je jednostavno proigravanje nekog modela", smatra Dodik. On dodaje da pored svih napora koje su (stranci) uložili, nisu uspeli da naprave unitarnu državu od BiH.


Dodik kaže da je preživljavao slično što i Srbi sa KiM i da ih sa te pozicije razume, ali da on ne odlučuje o njima.


"Mi dramatično kasnimo u svim tim rešenjima, možda smo imali bolje rešenje nekada ranije", kaže Dodik dodajući da ne živi na Kosovu, ali ih razume.


Na pitanje da li je, kako se spekuliše, zaustavio konvoj Srba iz RS koji su krenuli u Beograd na miting, Dodik je upitao da li je on možda policajac.


"Je l’ se ja bavim drumskim prevozom?"

"Šta? Kao saobraćajac sam rekao "stop"? Bavim se drumskim prevozom?"


Rekao je da je o tome naknadno obavešten. "Sam miting, sa stanovišta cilja koji je imao, je neuspeh - i po broju i po incidentima, i rečima koje su se na njemu čule je neuspeh. Ta je stvar nešto što treba brzo zaboraviti".


On je rekao da je neprimereno i nepotrebno ono što se dogodilo na mitingu, misleći na činove i reči oko upokojenja Vlade koje su izrekli pojedini predstavnici SPC. On je, ipak, rekao da je čuo samo interpretaciju celog događaja, i da čak nije stigao da pogleda i medijske izveštaje sa mitinga.


"Mislim da je krajnje vreme da se u Srbiji i u srpskom narodu koncipiraju dugoročne politike", rekao je Dodik, i dodao da je spreman da u tome učestvuje.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 03:06
DODIKA ZA PREDSEDNIKA SVIH SRBA !!!
Utorak 14.05.2013. 04:07
Нетачно. Странци су нашој власти само дали предлог да понизе свој народ и они су то урадили, наравно за велике паре. Милошевић није хтео да понизи свој народ и ради против њега па су нас демони бомбардовали а он заувек остао херој. Ђинђић је покушао да понизи па је завршио онако како треба. Понижени смо Тадићевим и Николићевим извињавањем комшијама где уопште није било потребе за извињавањем јер смо ми жртве. Понижена је РС Николићевом реченицом да су Срби у РС Босанци а не Срби. Понижени смо Тадићевим почетком и Вучићевим завршетком потписивања споразума који значи да Космет није Србија. Шешељу врати се што пре, одосмо у к.... са СНС плаћеницима.
Utorak 14.05.2013. 03:18
...nemam komentar, jer je sve poslo uz *urac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online