Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
10:55
Vestionline A

"Ako Beograd kaže da je ok, nemam ništa protiv nezavisnosti Kosova"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za DW izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema.

Tanjug
Milorad Dodik

On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

- Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije - rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom oktobra – dakle pre nego što je region uzburkao intervju DW sa bošnjačkim članom Predsedništva Bakirom Izetbegovićem.

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi ”nisu bez alternative“.

- Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem delimično prihvaćena stvar - rekao je Dodik dodajući da radi ”na stvaranju tog političkog okruženja.“

Da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je odgovorio da o tome sanja.

- Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao - kaže Dodik.

Srbima odgovara Dejton

Dodik je rekao da Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmenjen.

- Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje - kaže Dodik za DW.

Na tvrdnju Izetbegovića koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje celovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović ”nema nikakvu moć“. „

- Mi ovde imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija - rekoa je on.

Predsednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske:

- Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – prim. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge - kaže Dodik.

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

- Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili - kaže on.

On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi - RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno pri čemu sever pripada Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online