Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 14.05.2013.
02:29
Beta A

Đorđević: Na Kosovu bilo zločina, izvinjavam se žrtvama

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimir Đorđević izjavio je pred Haškim tribunalom da su na Kosovu 1999. bili počinjeni zločini nad Albancima i izvinio se žrtvama i raseljenim civilima. Penzionisani general Đorđević potvrdio je i da je učestvovao u prikrivanju tela ubijenih Albanaca, naglasivši da se zbog toga kaje.

Vlastimir Đorđević u sudnici Haškog tribunala

Đorđević (64) je to rekao na kraju rasprave o žalbama koju su njegova odbrana, ali i tužilaštvo, uložili na prvostepenu presudu kojom je general zbog progona i drugih zločina nad kosovskim Albancima osuđen na 27 godina zatvora.


Odbrana je zatražila da Đorđeviću kazna bude smanjena, a tužilaštvo da mu žalbeno veće izrekne kaznu doživotnog zatvora.


"Izvinjavam se svim žrtvama i raseljenim licima" zbog počinjenih zločina, rekao je general Đorđević, napominjući, međutim, da je za te zločine prvi put saznao kada je u Dunavu kod Tekije bila otkrivena hladnjača puna leševa civila sa Kosova.


Potvrđujući da je, zatim, bio učesnik u tajnom pokopavanju leševa u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije u Batajnici, Đorđević je priznao da se "nije usprotivio prikrivanju zločina" i da nije pokrenuo istragu o počiniocima zato što "nije imao snage" da se suprotstavi tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću.


"Kajem se što se nisam suprotstavio ministru... Zbog toga se osećam krivim... Imao sam određenu ulogu u svemu tome i smatrao sam da treba da budem kažnjen", podvukao je Đorđević.


Kao jedini razlog zbog kojeg nije priznao krivicu pred Tribunalom, naveo je, međutim, to što mu je i optužnicom, a zatim i prvostepenom presudom, pripisana mnogo veća uloga u zločinima na Kosovu od one koju je, kako je tvrdio, realno imao.


Đorđević je tvrdio da je veći deo rata na Kosovu proveo u Beogradu i da nije mogao da naređuje tadašnjem komandantu Štaba MUP Srbije na Kosovu Sretenu Lukiću. Taj štab, Đorđević je nazvao "ministrovim". On je podsetio i da nije bio član "zajedničke komande" MUP Srbije i Vojske Jugoslavije na Kosovu.


Tvrdeći da je u to vreme bio "marginalizovan", Đorđević je, aludirajući na stotine tela ubijenih na Kosovu u čijem je prikrivanju učestvovao, izjavio i da "pretpostavlja" da zbog toga "nije preduzeo mere da utvrdi ko je to uradio".


"Shvatam da sam time naneo još više bola svima koji su izgubili svoje najmilije i žao mi je zbog toga", zaključio je Đorđević.


Tribunal je 23. februara 2011. generala Đorđevića prvostepenom presudom proglasio krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je on bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.


Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru 2009. na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.


Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.


Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 03:43
Мајке ти колико ти платили да изјавиш овако нешто? Али искрено ми одговори. Пошто ти вероватно имаш нет у Хагу јер си њихов послушник и бићеш пуштен врло брзо исто као и онај издајник Перишић. Признајете и оно што се није десило само да би добили слободу. Угледајте се на др. Војислава Шешеља сви у комплету.
Utorak 14.05.2013. 02:39
Haski tzv. tribunal radi punom parom - na anatemisanju Srbije i srpskog naroda. NATO sud ce i ovu izjavu sutra koristiti kao "dokaz"! Da je samo to, ni po jada, nego ce nam se brojni zombiji medju nama popeti na glavu onim opaskama "eto vidis sta smo radili, rekao covek, cak se i izvinio"! Danas bi i kretenima trebalo, valjda, da bude jasno o cemu se tu radi. Toliko puta je pokazano i dokazano, izjavama samih ucesnika i svedoka u toj farsi od "tribunala", cime se sve sluzi tzv. tuzilastvo i tzv. sudije. Najvise bezocnih ucena, podmetacina i korupcije u odnosu na svedoke i optuzene, dokazao je tokom svog sudjenja dr Vojislav Seselj. Inkvizicijske metode nikada ne donose istinu!
Utorak 14.05.2013. 07:45
srbija mora priznati da je vrsila agresiju nad balkanskim drzavama cineci najvece zlocine nakon 2 svjetskog rata srbija treba stat pred stubom srama i svako ko bude porekao genocid nad balaknskim drzava treba biti kaznjen kao i u drugim drzavama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online