Utorak 14.05.2013.
02:29
Beta

Đorđević: Na Kosovu bilo zločina, izvinjavam se žrtvama

Vlastimir Đorđević u sudnici Haškog tribunala

Đorđević (64) je to rekao na kraju rasprave o žalbama koju su njegova odbrana, ali i tužilaštvo, uložili na prvostepenu presudu kojom je general zbog progona i drugih zločina nad kosovskim Albancima osuđen na 27 godina zatvora.


Odbrana je zatražila da Đorđeviću kazna bude smanjena, a tužilaštvo da mu žalbeno veće izrekne kaznu doživotnog zatvora.


"Izvinjavam se svim žrtvama i raseljenim licima" zbog počinjenih zločina, rekao je general Đorđević, napominjući, međutim, da je za te zločine prvi put saznao kada je u Dunavu kod Tekije bila otkrivena hladnjača puna leševa civila sa Kosova.


Potvrđujući da je, zatim, bio učesnik u tajnom pokopavanju leševa u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije u Batajnici, Đorđević je priznao da se "nije usprotivio prikrivanju zločina" i da nije pokrenuo istragu o počiniocima zato što "nije imao snage" da se suprotstavi tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću.


"Kajem se što se nisam suprotstavio ministru... Zbog toga se osećam krivim... Imao sam određenu ulogu u svemu tome i smatrao sam da treba da budem kažnjen", podvukao je Đorđević.


Kao jedini razlog zbog kojeg nije priznao krivicu pred Tribunalom, naveo je, međutim, to što mu je i optužnicom, a zatim i prvostepenom presudom, pripisana mnogo veća uloga u zločinima na Kosovu od one koju je, kako je tvrdio, realno imao.


Đorđević je tvrdio da je veći deo rata na Kosovu proveo u Beogradu i da nije mogao da naređuje tadašnjem komandantu Štaba MUP Srbije na Kosovu Sretenu Lukiću. Taj štab, Đorđević je nazvao "ministrovim". On je podsetio i da nije bio član "zajedničke komande" MUP Srbije i Vojske Jugoslavije na Kosovu.


Tvrdeći da je u to vreme bio "marginalizovan", Đorđević je, aludirajući na stotine tela ubijenih na Kosovu u čijem je prikrivanju učestvovao, izjavio i da "pretpostavlja" da zbog toga "nije preduzeo mere da utvrdi ko je to uradio".


"Shvatam da sam time naneo još više bola svima koji su izgubili svoje najmilije i žao mi je zbog toga", zaključio je Đorđević.


Tribunal je 23. februara 2011. generala Đorđevića prvostepenom presudom proglasio krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je on bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.


Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru 2009. na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.


Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.


Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

2024 © - Vesti online