Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 11.05.2013.
19:04
Srna A

"Nije pretnja, nego vapajni krik"

Umirovljeni vladika Atanasije Jevtić saopštio je da sa protesta u Beogradu nikome nije pretio, nego da je to što je rekao bio "vapajni krik".

Nisam nikome pretio: Umirovljeni vladika Atanasije Jevtić

Episkop Atanasije je u odgovoru premijeru Srbije Ivici Dačiću i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju naveo da je pravo svakog slobodnog Srbina da bude patriota "bez obzira na to koje odelo nosi i koju službu Bogu i narodu vrši".

On kaže i da je protekle dane proveo na Kosovu i Metohiji i da je odatle u Beograd došao veoma potresen. "U Peći sam, na Lazarevu subotu popodne, susreo episkope raškoprizrenskog i kosovo-metohijskog Teodosija i lipljanskog Jovana, a uskoro je pristigao i sveštenik Petar Cerović, sin tog jutra brutalno ubijenog starca Stevana Cerovića, koga su Šiptari ubili na sopstvenom imanju u Belom Polja kod Peći".

"Prvo dvojica vladika, a zatim i sveštenik, bili su očevici šiptarske demonske zlobe i podlosti, koja se sastojala u kamuflaži krvave istine o ubistvu pokojnog Stevana", navodi vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je premijeru i patrijarhu rekao da, osim njega i mitropolita Amfilohija, Crkvu sačinjavaju i manastir Devič u Drenici, na Kosovu i Metohiji, i igumanija tog manastira Anastasija. On je Dačića i patrijarha pozvao da, kako kaže, pročitaju, "smirene, ali gorke reči" igumanije Anastasije.

Vladika Atanasije je podsetio i da je manastir Devič 1941. godine bio pod Hitlerom, a da je 2004. godine u martovskom pogromu do temelja spaljen.

"I igumanija Anastasija i manastir Devič takođe su Crkva, i to i zemna i nebesna, a ne samo zvanični portparol SPC", naveo je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije na jučerašnjem protestu protiv briselskog sporazuma rekao da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija, a kako je on završio `Bog neka sudi`".

Patrijarh Irinej juče se ogradio od izjava mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija izrečenih na mitingu.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 19:48
Крик који садашњи владари на жалост не чују.
Subota 11.05.2013. 19:51
Mitropolit Amfilohije i Vladika Atanasije su dva svetla lika u nasoj pravoslavnoj crkvi,i uvek su govorili istinu,bili ,jesu i bice sa svojim narodom.Patrijah Pavle se od njih nikada nije ogradio,a i u njegovo vreme su oni osvetljavali put kojim hodimo.To sve govori .
Subota 11.05.2013. 23:52
Postovani Oce Atanasije.Danasnja vlada na zalost ne razume,sta je to nebeska Srbija,sta je to post i isposnistvo,i cemu on sluzi. Ja sam ubedjen da je vecina Srba kojem je stalo do Srbije razumela reci koje ste uputili nasem narodu.Zasto vas sada pojedinci ovako zestoko napadaju, odgovor je samo jedan: "Ne prosipajte bisere pre svinje, jer one neznaju cemu biseri sluze"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online