Subota 11.05.2013.
19:04
Srna

"Nije pretnja, nego vapajni krik"

Nisam nikome pretio: Umirovljeni vladika Atanasije Jevtić

Episkop Atanasije je u odgovoru premijeru Srbije Ivici Dačiću i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju naveo da je pravo svakog slobodnog Srbina da bude patriota "bez obzira na to koje odelo nosi i koju službu Bogu i narodu vrši".

On kaže i da je protekle dane proveo na Kosovu i Metohiji i da je odatle u Beograd došao veoma potresen. "U Peći sam, na Lazarevu subotu popodne, susreo episkope raškoprizrenskog i kosovo-metohijskog Teodosija i lipljanskog Jovana, a uskoro je pristigao i sveštenik Petar Cerović, sin tog jutra brutalno ubijenog starca Stevana Cerovića, koga su Šiptari ubili na sopstvenom imanju u Belom Polja kod Peći".

"Prvo dvojica vladika, a zatim i sveštenik, bili su očevici šiptarske demonske zlobe i podlosti, koja se sastojala u kamuflaži krvave istine o ubistvu pokojnog Stevana", navodi vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je premijeru i patrijarhu rekao da, osim njega i mitropolita Amfilohija, Crkvu sačinjavaju i manastir Devič u Drenici, na Kosovu i Metohiji, i igumanija tog manastira Anastasija. On je Dačića i patrijarha pozvao da, kako kaže, pročitaju, "smirene, ali gorke reči" igumanije Anastasije.

Vladika Atanasije je podsetio i da je manastir Devič 1941. godine bio pod Hitlerom, a da je 2004. godine u martovskom pogromu do temelja spaljen.

"I igumanija Anastasija i manastir Devič takođe su Crkva, i to i zemna i nebesna, a ne samo zvanični portparol SPC", naveo je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije na jučerašnjem protestu protiv briselskog sporazuma rekao da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija, a kako je on završio `Bog neka sudi`".

Patrijarh Irinej juče se ogradio od izjava mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija izrečenih na mitingu.

2024 © - Vesti online