Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 08.05.2013.
13:02
N. Đorđević - Vesti A

Leman: Obožavam srpski mentalitet

Alfred Leman, gradonačelnik Ingolštata, počasni građanin Kragujevca, veruje da bi Srbija mogla vrlo brzo postati članica Evropske unije jer joj je tu i mesto. U intervjuu za "Vesti" on hvali srpsku dijasporu ocenjujući je vrednom i uvek spremnom za saradnju.

Alfred Leman, gradonačelnik nemačkog grada Ingolštata
 

Kragujevac i Ingolštat sarađuju čitavu deceniju, šta ih povezuje?
- Mislim da su se Kragujevac i Ingolštat baš našli. Oba grada su centri regiona u svojim državama. Imali smo slične tragedije. Centri smo automobilske industrije. U Kragujevcu je sada Fijat, u Ingolštatu je to Audi. Sarađujemo u oblasti kulture, svake godine razmenjujemo učenike i studente. I, naravno, svake godine smo u Šumaricama u znak sećanja na žrtve nemačkog Vermahta.


Da li sarađujete sa srpskom zajednicom u Ingolštatu?

- Da, i to sa velikim zadovoljstvom, jer su u pitanju zaista vredni, pošteni i zanimljivi ljudi. Sarađujemo veoma često. Srbi su pravi južnoevropejci, jakog temperamenta. Iako smo mi uzdržani i mirni, meni taj mentalitet odgovara i prija. U Ingolštatu često možete videti izložbe srpskih slikara i nastupe drugih umetnika.


Ingolštat je najrazvijeniji grad u Bavarskoj, šta biste savetovali Kragujevcu?
- Potrebno je držati kontrolu nad finansijama i ne biti u dugovima. Zatim napraviti atmosferu za zapošljavanje i razvijati privredu. Nezaposlenost u Ingolštatu, odnosno u celom regionu je tek 2,5 odsto. I to je najniža stopa nezaposlenosti u celoj Nemačkoj.


U Kragujevac ste doneli nekoliko buradi piva. Šta pijete u našoj zemlji?
- Pivo! Čak sam ovog puta poneo jednu gajbicu, ali moram da priznam da nisam odoleo vašem vinu. Ingolštat je, inače grad u kome je donet najstariji zakon o životnim namirnicima, pa i pivu, još 1516. godine, tako da je to piće jednostavno neizbežno. 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.05.2013. 15:59
Ingolštat je najrazvijeniji grad u Bavarskoj, šta biste savetovali Kragujevcu? - Potrebno je DRŽATI KONTROLU NAD FINANSIJAMA I NE BITI U DUGOVIMA. Zatim napraviti atmosferu za zapošljavanje I RAZVIJATI PRIVREDU. Лепо од овог Немца што има позитивно мишљење о Србима.. Али његово саветовање може да окачи Меркелки о реп! Јер, управо његова земља нама НЕ ДОЗВОЉАВА да имамо контролу над НАШИМ финансијама,нон стоп нас тера у дубља дуговања (ммф и остали лихвари), а о развијању привреде не желим ни да причам.. Јер, како би се немачка привреда развијала, ако би се и привреде осталих земаља "трећег света на Балкану" развијале у привреди? Немачка се развија зато што друге терају да пропадну..
Sreda 08.05.2013. 13:10
Nista ne brini, Srbi brzo zaboravljaju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online