Sreda 08.05.2013.
13:02
N. Đorđević - Vesti

Leman: Obožavam srpski mentalitet

Alfred Leman, gradonačelnik nemačkog grada Ingolštata
 

Kragujevac i Ingolštat sarađuju čitavu deceniju, šta ih povezuje?
- Mislim da su se Kragujevac i Ingolštat baš našli. Oba grada su centri regiona u svojim državama. Imali smo slične tragedije. Centri smo automobilske industrije. U Kragujevcu je sada Fijat, u Ingolštatu je to Audi. Sarađujemo u oblasti kulture, svake godine razmenjujemo učenike i studente. I, naravno, svake godine smo u Šumaricama u znak sećanja na žrtve nemačkog Vermahta.


Da li sarađujete sa srpskom zajednicom u Ingolštatu?

- Da, i to sa velikim zadovoljstvom, jer su u pitanju zaista vredni, pošteni i zanimljivi ljudi. Sarađujemo veoma često. Srbi su pravi južnoevropejci, jakog temperamenta. Iako smo mi uzdržani i mirni, meni taj mentalitet odgovara i prija. U Ingolštatu često možete videti izložbe srpskih slikara i nastupe drugih umetnika.


Ingolštat je najrazvijeniji grad u Bavarskoj, šta biste savetovali Kragujevcu?
- Potrebno je držati kontrolu nad finansijama i ne biti u dugovima. Zatim napraviti atmosferu za zapošljavanje i razvijati privredu. Nezaposlenost u Ingolštatu, odnosno u celom regionu je tek 2,5 odsto. I to je najniža stopa nezaposlenosti u celoj Nemačkoj.


U Kragujevac ste doneli nekoliko buradi piva. Šta pijete u našoj zemlji?
- Pivo! Čak sam ovog puta poneo jednu gajbicu, ali moram da priznam da nisam odoleo vašem vinu. Ingolštat je, inače grad u kome je donet najstariji zakon o životnim namirnicima, pa i pivu, još 1516. godine, tako da je to piće jednostavno neizbežno. 

2024 © - Vesti online