Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 29.04.2013.
21:02
Beta A

"Povratak kraljice Marije istorijski"

Povratak zemnih ostataka kraljice Marije u Srbiju je istorijski dan, ne samo za porodicu Karađorđević, već i za celu zemlju, ocenili su premijer Srbije Ivica Dačić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

"To je veliki dan i za celu Jugoslaviju, čija je ona bila kraljica. Verujem da su kraljicu Mariju svi voleli i poštovali. Ona se nije bavila politikom, već dužnostima svake majke, a brinula je i o onima kojima je tuđa pomoć bila preko potrebna", rekao je Irinej.

On je dodao da je kraljica Marija mnoge hranila i utešila, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Irinej je ocenio da je povratkom u Srbiju zemnih ostataka kraljice Marije nakon 52 godine ispravljena velika nepravda.

"To dugo nije bilo moguće. Ali su, bogu hvala, nastale promene koje su omogućile da je dočekamo u dvoru u kojem je živela a u kojem je doživela velike tragedije", rekao je on.

Dačić je ocenio da država Srbija tim činom pokazuje da poštuje svoju istoriju i da svaki narod koji to ne čini iz istorije ne može da izvuče pouke za pokoljenja koja dolaze.

"Mi smo proživljavali teške trenutke. Preživljavamo ih i sada a nisam siguran da ih nećemo imati i u budućnosti", rekao je Dačić.

On je ocenio da povratak ostataka kraljice Marije predstavlja akt nacionalnog pomirenja i učvršćivanja jedinstva cele zemlje.

"Svi akti od formiranja Odbora za povratak zemnih ostataka Karađorđevića potvrduju da se okrećemo sebi i da će istorija biti nešto što će nas spajati. Povratak će biti čin kojim će se cela Srbija ponositi i koji će biti vezivno tkivo kojim ćemo graditi
jedinstvo", rekao je Dačić.

Princ Aleksandar Karađorđević podsetio je da je njegova baba umrla 21. juna 1961. godine i da je bila sahranjena na kraljevskom groblju nadomak Vindzora u Velikoj Britaniji.

"Iako okružena precima i rođacima, bila je daleko od Srbije, naše zemlje i naroda koji je volela svim srcem i čiji je veliki zadužbinar bila. Povratak u Srbiju bila je njena velika želja i ona se konačno vratila da bude sahranjena pored supruga i sinova", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.04.2013. 22:28
Kažu da je ovo istorijski dan za celu zemlju ? Koju ? Ja na slikama ne vidim obeležja Srbije ?
Ponedeljak 29.04.2013. 22:40
'Dačić je ocenio da povratak ostataka kraljice Marije predstavlja akt nacionalnog pomirenja i učvršćivanja jedinstva cele zemlje.' On je identičnu ocenu dao za Briselski sporazum. Koje nacije i koje zemlje? Kraljica Marija nikada Srbijom vladala nije, niti Srpskim narodom a Jugoslavije hvala Gospodu Bogu više nema. Ima samo onih koji žele da se britanska obaveštajna služba na čelu sa lobijem najviše masonerije učvrsti u Srbiji po svim vertikalama - u vlasti i na tronu. Ovo je priprema za ustoličenje britanskog oficira Ace Trbe. Svaka vrsta glorifikacije Karadjordjevica je sve beznadežnija lobotomija čeonog režnja Srpskog nacionalnog bića. A Srbija nema većih neprijatelja od Engleza.
Ponedeljak 29.04.2013. 22:48
Molim vas da mi ne zamerite, ali neko bi rekao da ste i vi iz Vesti Online dobili nekog Vučića ili bar Dačića. Pa ja čekah neki članak o Drugom srpskom ustanku evo već dva dana a ono ništa. Priznajem da mi sad postaje jasno, jer Cveti su ipak srpski praznik a i Drugi veliki ustanak sadrži prefiks 'srpski' a ne jugoslovenski. Ali posmrtni ostaci Kraljice Marije, u tudjini znane kao Maria of Yugoslavia, se redovno ponavljaju dok vesti sa farme tako često stižu da bi neko pomislio kako ste postali Znanje Imanje. Ili je to ubogost i neznanje? Hajde, ne ljutite se na starog i nedostojnog Kodžu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online