Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 21.04.2013.
14:37
Beta A

Kako će Srbi na severu prihvatiti sporazum?

Bivši administrator UN za sever Kosova Džerald Galuči ocenio je danas da sporazum Beograda i Prištine o Kosovu nudi suštinsku autonomiju za sever, ali ne ostavlja sumnju da ta oblast pripada ustavno-pravnom poretku Kosova.

Šta su sporazumom dobili Srbi sa severa KiM?
 

"Sporazum koji su premijeri Srbije i Kosova parafirali 19. aprila donosi nadu, ali i opasnosti. On nudi suštinsku autonomiju za Srbe na severu Kosova. Ali, istovremeno ništa ne precizira o vezama severa sa Srbijom, već naglašava da će na severu važiti zakoni Kosova", naveo je Galuči za portal transconflict.com.

Bivši američki diplomata ocenio je da u sporazumu nema garancija da kosovska vojska neće ući na sever iako su srpski zvaničnici naveli da su te garancije dobili od NATO-a. Prema njegovim rečima, sporazum je samo skica mogućeg rešenja, a mnogo pitanja moraće da budu razjašnjena pre sprovođenja.

"Međutim, Srbi sa severa Kosova već su na ivici odbacivanja sporazuma", naveo je Galuči.

On je dodao da sporazum ne ostavlja mnogo mesta za razmišljanje "kojoj državi pripada sever".

"Umesto da ostavi po strani pitanje statusa i koncentriše se na praktične stvari unutar kosovskog teritorijalnog integriteta, on definiše da su sva rešenja unutar kosovskog ustava i zakona. Sporazum ne definiše veze severa sa Srbijom i nagoveštava da će Priština kontrolisati finansiranje iz Beograda preko namere da se obezbedi transparentnost", naveo je Galuči.

Prema njegovim rečima, sporazum pruža mogućnost da ministar policije Kosova bira regionalnog komandira policije na severu, umesto da je ta mogućnost prepuštena neutralnoj međunarodnoj misiji. Takođe, kosovski Apelacioni sud biće taj koji će odlucivati o sudijama Srbima u regionalnom odeljenju suda.

"Sporazum takođe ništa ne govori o kosovskim specijalcima (ROSU) i njihovom prisustvu na severu, ograničavanju jednostranog povratka (Albanaca), uspostavljanju granica severne Mitrovice i dozvoli da Trepča deluje nezavisno", naveo je bivši administrator UN.

Prema njegovim rečima, žurba pet uticajnih zapadnih zemalja da izađu iz kosovskog problema dovela je do rešenja kojim se sve važne odluke prepuštaju Prištini.

"Verovatno bi bilo lakše za Srbe da prihvate sporazum da su izbegnuta statusna pitanja i da su ključne odluke ostale u nadležnosti međunarodnih misija. Kako sada stvari stoje, razumljive su početne negativne reakcije Srba sa severa", naveo je Galuči.

"Dakle, izgleda da briselski sporazum ništa nije sredio na terenu, a podigao je očekivanja Prištine da je pobedila. A to je opasno", naveo je Galuči i ocenio da ni Beograd ni NATO ne mogu prosto naterati Srbe sa severa da sprovode potpisano.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.04.2013. 15:03
Najveca ironija je ovo da su "srpski zvanicnici" dobili garancije (usmene) da tzv."kosovska" vojska nece uci na sever! Od koga garancije? Od NATO???!!! Pa, ima li kraja teatru apsurda srpske politicke vlasti?! Kozi ostavljas kupus da ti ga cuva! DOLE IZDAJNICKA I DILETANTSKA VLADA SRBIJE !!!
Nedelja 21.04.2013. 15:13
Vece zajednica je najveca prevara Sporazuma. To vece postoji i sada pri uredu predsednika Kosova. Teskom mukom smo prihvatili ono sto vec postoji. Formiraju ga predstavnici srpskih opstina koji su u koaliciji sa Tacijem u Vladi kosova. Tako da njima uopste nije ni bitno da li ce u to vece zajednica uci i sever Mitrovice. Uopste nebitno za EU. Prevara veka , totalna izdaja svih vremena. Prevara koja smrdi na dolare, evro, na sve samo na srpske interese NE.
Nedelja 21.04.2013. 17:46
Као да ће их неко питати шта они мисле ?На жалост о њима одлучују корумпирани политичари
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online