Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.04.2013.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Ruske baze u Srbiji?

Srbija je od prošle nedelje posmatrač Zajednice dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saveza okupljenog oko Rusije koju mnogi doživljavaju i kao naslednicu nekadašnjeg Varšavskog pakta. Posmatrački status potpisan je prilikom nedavne posete premijera Srbije, Ivice Dačića Moskvi i susreta sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Dogovor o kolektivnoj bezbednosti: Ivica Dačić i Vladimir Putin


 

Zajednice dogovora o kolektivnoj bezbednosti je organizacija koja se zasniva na bezbednosno-vojnoj saradnji, a od 1992. godine povezuje niz članica bivšeg SSSR-a (Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju, Kirgistan i Tadžikistan), a Srbija je prva članica van tog prostora.


U osnivačkom dokumentu se navodi da je cilj saveza "zaštita teritorijalno-ekonomskog prostora članica i suprotstavljanje međunarodnom terorizmu, borba protiv trgovine drogom, ilegalnih migracija, organizovanog kriminala, kao i kolektivno reagovanje na vanredne situacije i humanitarne katastrofe".
 

"Ruska Gazeta" i neki drugi listovi objavili su da je uključenje Srbije veliki geopolitički uspeh Rusije jer se time prvi put njen vojni savez proširio na zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza. Analitičari iz Rusije smatraju da je Srbiji u interesu jače povezivanje s Rusijom, pa i ulazak u punopravno članstvo Zajednice dogovora o kolektivnoj bezbednosti, kako bi mogla snažnije da zastupa svoje stavove o Kosovu.

Ruski general Leonid Ivašov izjavio je da bi status posmatrača za Srbiju "mogao da bude samo prvi korak" jer bi joj članstvo u ODKB-u pojačalo poziciju na Balkanu. Glas Rusije prenosi poziv geopolitičkog analitičara Konstantina Sivkova na instaliranje ruskih vojnih baza po Srbiji, ocenjujući da bi to ojačalo suverenitet Srbije.

Da podsetimo, ovaj Savez od 2009. godine ima i Zajedničke snage za brzo delovanje (KSOR), vojne snage sposobne za "brzi odgovor na agresiju ili terorističke operacije u bilo kojoj zemlji članici". Međutim, vojni stručnjaci iz Srbije ocenjuju korišćenje tih snaga, ali i postavljanje ruskih baza na teritoriji Srbije neozbiljnim.

Obezbeđenje Južnog toka?

 

Branko Krga ne smatra da je Srbija dobila status posmatrača u ODKB-u zbog predstojeće gradnje Južnog toka.

- Obezbeđenje gasnih postrojenja Južnog toka, koji će prolaziti kroz Srbiju, biće predmet posebnih dogovora i ugovora Srbije i Rusije. Uostalom, Bugarska je članica NATO i opet je sa Rusijom uspešno dogovorila obezbeđivanja gasovoda. Dolazak ruskog gasa u Evropsku unije je njen prioritet, tako da sam uveren da će svi bezbednosni problem biti rešeni na najbolji mogući način - kaže Krga.

 

Raketni sistem klub-K

 

Jedna od prvih, konkretnih koristi za Srbiju mogao bi biti uvoz mobilnih modularnih raketnih sistema klub-K, koji predstavlja prekretnicu u proizvodnji najmodernijeg odbrambenog naoružanja. Reč je o vojnoj tehnologiji najnovije generacije koja je smeštena u komercijalne kontejnere.


"Od kontejnerskih segmenata se brzo i lako mogu konfigurisati odbrambeni raketni sistemi bilo koje vatrene moći i namene, a zatim neupadljivo premeštati u zonu mogućih borbenih dejstava. Svaki komercijalni kontejnerski brod sa sistemima klub-K postaje raketni nosač poražavajuće snage, a svaki transportni ešelon opremljen takvim kontejnerima ili čak konvoj običnih šlepera - moćna raketna jedinica koja je u stanju da se pojavi tamo gde neprijatelj najmanje očekuje", objašnjava direktor ruskog vojnog koncerna Morinformsistema-agat, Georgij Ancev.


- Srbija se izjasnila kao vojno neutralna i samim tim je neozbiljno očekivati da dozvoli gradnju vojnih baza bilo koje druge zemlje - kaže Branko Krga, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SRJ i dugogodišnji vojni obaveštajac u Rusiji.
 

Sličnog mišljenja je i nekadašnji načelnik Vojno-bezbednosne agencije, a sada poslanik SNS-a Momir Stojanović.

- Srbija je do sada bila previše opčinjena Zapadom i definitivno je bilo potrebno da malo "progleda" i na Istok, ali i druge strane sveta. Ulaskom u ovaj Savez, čak i samo kao posmatrač, Srbiji može višestruko koristiti. Sve članice u ovom Savezu su ravnopravne bez obzira na veličinu ili ekonomsku moć, što nije slučaj sa NATO. Drugo, a još važnije je što se svim članicama garantuje suverenitet i teritorijalni integritet. Znači, problem Srbije sa Kosovom, ali i drugim delovima države, postao bi i problem Rusije - ističe Stojanović i dodaje da će Srbija najviše koristi imati u razvoju novih vojnih tehnologija, ali i servisiranju postojećih sistema.

- Čak 80 odsto vojnih sredstava srpske vojske je sa Istoka, odnosno bivših zemalja SSSR. Znači, na ovaj način dobijamo mogućnost povoljnije nabavke novih tehnologija, ali i remonta postojećih sistema - ističe ovaj general.

POVEZANE VESTI

Petak 19.04.2013. 12:25
Камо лепе среће да су они већ присутни у Србији,јер би онда било јасно да смо се сврстали на једну страну,овако смо ни на небу ни на земљи.Лепо амери кажу:"ко није са нама,тај је против нас.
Petak 19.04.2013. 15:36
Прва база на северу Косова, онда друга у Војводини и трећа у Републици Српској. Кад могу Амери да имају базу на Косову и у Босни што не могу Руси.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online