Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.04.2013.
13:19
Beta A

Evropski parlament: Srbiji datum što pre

Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom glasova su usvojili Rezoluciju o Srbiji, na osnovu predloga koji je podneo izvestilac Jelko Kacin. U rezoluciji se poziva Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Kacin pozvao Evropu da Srbiju nagradi datumom
 

Kacin je uoči glasanja predložio izmenu u delu koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, posto je sinoć održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže da je bilo osam rundi. On je juče, na plenarnoj sednici EP na kojoj je razmatran izveštaj o napretku Srbije u evrointergracijama, pozvao Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine doneti rezultate do kraja sedmice.

"Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova koji je u toku doneti rezultate do kraja nedelje. Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona", naveo je Kacin.

"Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja nedelje", rekao je izvestilac EP.

Kacin je u izveštaju ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU i pozvao je Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU pošto je to, kako je naglasio, u interesu i Srbije i Evrope.

Evropski komesar za proširenje Štefan File koji se juče, takođe, obratio poslanicima u Evropskom parlamentu, ocenio je da je Kacinov izveštaj sveobuhvatan i da dobro odražava napredak Srbije.

"Ponovo smo došli do prelomne tačke. Nadam se da Priština i Beograd mogu da postignu nove rezultate u dijalogu i da će se on okončati jasnim sporazumom, u interesu Srbije i Kosova, kao i njihovih građana, Balkana i same EU", rekao je File.

Evropski komesar je, takođe, naglasio podršku hrabrim potezima srpske vlade u naporima da se postigne rešenje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.04.2013. 14:33
Pa sad se EU i Vladajuci Koaliciji bas nesto zuri, mora se to sve sto pre potpisati, jer nema nista od Nezavisnom Kosovu ni ubrzanog ulaska u EU cim se Vojislav Seselj vrati! Sad celi Svet zna docice Seselj moramo sad brzo reagovati sto pre sve rijesiti da izvadimo sto vise iz Srbije!!! A koliko ja vidim pregovori u Briselu zavrsavaju se polako, izgleda da Vladajuca Koalicija trazi malo vise Novca pa ce to sad i dobiti.....jbg
Četvrtak 18.04.2013. 20:27
Кажу да морају да продуже рок за подписивање:Kacin je uoči glasanja predložio izmenu u delu koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, posto je sinoć održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže da je bilo osam rundi. И када наша Банда на Власти каже као и она претходна Банда да неће ништа подписати што није у Интересу Србије коме да верујеш? Како Човек нормалан да вверује да није већ све одлућено када ево видите они мислили да за 8 дана Србија Капитулира и подписује уговор са СУСЕДНОМ земљом да Срби имају сигурност на Косову али о Резолуцији 1244 као и о дефинитивном Статусу неспомињу ништа. Ех маћехо Србијо забијаш своме Народу нож у леђа, тешко је бити Србин данас..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online