Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 17.04.2013.
01:43
D. Dekić - Vesti A

Pale Vojvodinu dok gori Kosovo

Politički rat za severnu pokrajinu, naprednjaci i demokrate preneli su i u ovu nedelju, nametnuvši pitanje zašto prave probleme u Vojvodini, u momentu kada se steže međunarodni obruč i završavaju pregovori o Kosovu i Metohiji.

Potpisivanje peticije kojom se traži povlačenje sporne Deklaracije
 




Naprednjaci su, posle novosadskog mitinga i poziva pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću da povuče deklaraciju o zaštiti Vojvodine i ode s vlasti, na ulicama gradova širom pokrajine počeli da prikupljaju potpise za njegovu smenu. Pajtić im poručuje da deklaracija ide u parlament na usvajanje, jer ona nikako ne osporava suverenitet Srbije. Spreman je da iz teksta izbaci spornu rečenicu da je "autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije" i tvrdi da deklaracijom neće osporiti ni pregovore sa Kosovom, ni evrointegracije Srbije.


Da je po sredi "sudar čuvara Srbije i čuvara Vojvodine", ukazuje politički analitičar Đorđe Vukadinović koji kaže da se i sam pita zašto se politički odnosi na pitanju Vojvodine zaoštravaju u trenutku kada se od Beograda traži da prihvati nepovoljni sporazum o Kosovu.

SNS: Nema razgovora o deklaraciji

Potpredsednik SNS-a Igor Mirović ističe da ova stranka neće da razgovara o tekstu deklaracije, jer ne priznaje nedemokratski metod putem kojeg je ušla u proceduru. Povodom Pajtićeve izjave da je spreman da iz deklaracije izbaci jednu rečenicu, on je prokomentarisao:
"Ne samo da insistiramo da se deklaracija odmah povuče iz već da Pajtić, kao autor, odmah preuzme odgovornost i podnese ostavku".


Pastor ne raspisuje izbore

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kazao je da neće da raspiše prevremene pokrajinske izbore bez obzira na peticiju, jer za to postoji jasno propisana procedura. On je nezadovoljan što je Vlada Vojvodine odbacila njegovu inicijativu da se o deklaraciji ne raspravlja na prvoj narednoj sednici, ali će se kako je naveo tokom nedelje
konsultovati sa šefovima poslaničkih grupa i odrediti datum zasedanja.


- Paradoksalno je da se, uz sve razlike i sukobljenost, interesi SNS-a i DS-a dodiruju. Bojanu Pajtiću možda odgovara ovakva situacija, bez obzira što mu je položaj premijera ugrožen, jer se sada ova priča sa ekonomskog i kriminalnog terena prebacuje na politički, a on se predstavlja kao branitelj i čuvar autonomije Vojvodine. Naprednjacima odgovara da usporene pregovore o Kosmetu kompenzuju borbom, kako oni kažu protiv Pajtićevog separatizma i da se tako primaknu i pokrajinskim i republičkim izborima - tumači Vukadinović i procenjuje da svi ovi politički akteri zajedno doprinose skretanju pažnje sa apsolutno centralne teme Kosova i insistiranja da Beograd potpiše sporazum.
Prepucavanja o vojvođanskom pitanju počela su da liče na igre bez granica. Potpredsednik SNS-a Igor Mirović je vojvođanskog premijera Pajtića nazvao - diktatorom.


- Bez znanja koalicionih partnera i opozicije, predložio je opasnu deklaraciju koja je uzburkala političke strasti i primorala nas da reagujemo - kazao je Mirović.


Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a pozvao je Pajtića i da povuče politički pamflet zvani deklaracija i otvori dijalog sa opozicijom o raspisivanju pokrajinskih izbora.


- Bićemo uporni sve dok se ne sklone oni koji su godinama profitirali, ekonomski i politički, na pitanju autonomije Vojvodine. Od toga su korist imali samo oni, a štetu mi, Vojvođani - rekao je Bajatović koji smatra da će pokrajinska vlast pokušati da radikalizuje vojvođansku političku scenu, radi odbrane fotelja uz internacionalizaciju "izmišljenog vojvođanskog pitanja" i latentnu pretnju separatizmom.

DS je uzvratio Bajatoviću da on ne da uči Vojvodinu kako se dobro posluje, jer njegovo rukovođenje Srbijagasom "izaziva zgražavanje svih građana zemlje i budžetu nanosi nemerljivu štetu". 


Svađa DS i DSS

Lideru Demokratske stranke Srbije Vojislavu Koštunici na poruke da se vojvođanska vlast povuče, u DS-u odgovaraju da ne brani Ustav Srbije od Vojvodine, jer su u vreme dok je bio premijer nezavisnost proglasili i Kosovo i Crna Gora. U polemiku se juče uključio i portparol DSS-a Petar Petković optuživši Pajtića da ne sme da ode s vlasti da bi probao da zametne sve tragove finansijskih malverzacija, pre svega u Razvojnoj
banci Vojvodine.


Opasni patriotizam

Đorđe Vukadinović smatra da bi ovi politički sukobi mogli da dovedu do neočekivanih i paradoksalnih posledica.
- SNS je na patriotskom tonu krenuo da prikuplja poene, ali dugoročno gledano to što rade može dovesti do jačanja autonomaštva u Vojvodini i svake vrste ekstremizma koji smo prethodnih dana imali prilike da vidimo na fasadama zgrada u Novom Sadu - ukazao je Vukadinović.

 

 

Postepeni secesionizam

Srpski akademik Vasilije Krestić kaže da ima utisak da su aktuelni upravljači Vojvodine, sa pokrajinskim premijerom Pajtićem na čelu, predlažući deklaraciju krenuli sa secesionističkom politikom, i to vrlo postepeno.
- Brojne su indicije koje ukazuju da je to cilj, da žele što više osamostaljenje i nadležnosti, i to ne samo autonomnih, nego i onih koje ima država - ocenio je Krestić.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.04.2013. 07:01
Dobar naslov! I ptpise mogu da skupljaju samo po Novom Sadu, ostala mesta nisu zainteresovana za njih. Novi Sad je od pre dvadesetak godina postala daleka turistička destinacija za mnoge Vojvođane.
Sreda 17.04.2013. 05:29
Kao sto je Slobodan Milosevic rekao: prvo Kosovo pa Vojvodina pa Sandzak.....i s bogom Srbijo! A jbte jesu navalili da nas uniste.......a srbija je i ovanko vec na dnu dna!
Sreda 17.04.2013. 10:49
''ХАПСИ'', власт је апсолутно непоћна ако за смену било кога треба да одржава протесте, то је срамота за власт !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online