Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2010.
20:59
Tanjug A

MSP odredio rokove Hrvatskoj i Srbiji za podneske

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odredio je 20. decembar ove godine i 4. novembar 2011. kao rokove Hrvatskoj i Srbiji da dostave podneske povodom tužbe i protivtužbe zbog kršenja Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, saopšteno je večeras iz MSP.

Spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde možda će biti rešen i vansudskim putem

MSP je uzeo u obzir činjenice iz protivtužbe koju je Srbija podnela 4. januara, u kojoj se od suda traži "da presudi i proglasi da je Hrvatska prekršila obaveze iz Konvencije time što je u toku i posle operacije 'Oluja', u avgustu 1995, nameravala da uništi srpsku nacionalnu i etničku grupu koja je živela u Krajini ubijenjem pripadnike te grupe, izazivanjem ozbiljnih telesnih i mentalnih povreda članovima grupe i namernim podvrgavanjem članove grupe životnim uslovima koji je trebalo da dovedu do njihovog delimičnog uništenja", navedeno je u saopštenju.


 

Hrvatska tužba

 

Hrvatska je neposredno posle okončanja NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999, MSP podnela tužbu u kojoj se traži da sud Srbiju proglasi krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži vlastima u Beogradu da kazne sve počinioce zločina, da Hrvatskoj budu vraćena kulturna dobra i plaćena ratna odšteta u iznosu koji bi utvrdio sud.

 

MSP je potom odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan da presuđuje jer u vreme podnošenja tužbe Srbija, odnosno bivša SRJ, nije bila članica UN-a, a potom odredio i rok do 22. marta 2010. da Srbija, u skladu sa procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

U saopštenju se podseća da Srbija od Hrvatske traži da "prihvati posledice svojih medunarodno nezakonitih dela, time što će Srbima iz Krajine u potpunosti nadoknaditi svu pretrpljenu štetu i gubitke nastale kao posledica genocida, kao i time što će ustanoviti sve pravne uslove i obezbediti životne uslove za bezbedan i slobodan povratk Srba u njihove domove".


Od Hrvatske se očekuje i da "izmeni zakon o praznicima, danima sećanja i neradnim danima, tako što će ukloniti Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja koji se slave 5. avgusta, kao dan pobede u genocidnoj operaciji "Oluja", sa liste svojih javnih praznika", navedeno je dalje u saopštenju MSP.


"Budući da Hrvatska nije uložila prigovor na ove tvrdnje iz protivtužbe Srbije, Sud nije smatrao da u ovoj fazi mora da donese definitivnu odluku po pitanju da li su navedene tvrdnje u skladu sa Pravilnikom suda", poručeno je iz MSP.


Srbija je 4. januara ove godine podnela protiv tužbu MSP, 10 pošto je sudskom instanci Ujedinjenih nacija upućena tužba Hrvatske kojom se Srbija tereti za genocid.


U tužbi Srbije nalaze se podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i naravno tokom operacija Bljesak i Oluja.


MSP su predočeni i podaci o žrtvama koje su stradale u sukobima do 1995, kao i onima koji su stradali posle ratnih okršaja ili u pokušajima da se vrate iz izbeglištva.


Tužba protiv Hrvatske sadrži i istorijski presek srpsko-hrvatskih odnosa, sa naglaskom na događaje iz Drugog svetskog rata.


U tom kontekstu je ukazano i na masovno stradanje Srba u ustaškom logoru Jasenovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online