Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 05.04.2013.
09:11
Danas A

"Srbija da prihvati da je Milošević izgubio Kosovo"

Nažalost, pregovori Beograda i Prištine su do sada bili neuspešni, ali nadam se da će biti održani dalji razgovori kako bi se postigao sporazum jer bi za obe strane bilo veoma značajno da ostvare napredak na svom putu ka EU", kaže za beogradski list Danas Rajner Štiner, visoki funkcioner nemačkih vladajućih liberala (FDP), poslanik Bundestaga i stručnjak za jugoistočnu Evropu.

Poslanik Bundestaga Rajner Štiner kaže da ne vidi kako Srbija može da dobije datum za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji bez dogovora sa Prištinom
 

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija uspeti da u vrlo kratkom roku ispuni takozvanih „sedam nemačkih uslova“ za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji, Štiner ukazuje da je „Bundestag veoma jasno naveo da pregovori o pridruživanju nisu mogući bez uočljivog napretka u odnosu Srbije prema Kosovu“.

"Nema mnogo pozitivnih koraka na Balkanu"

Kakav je vaš stav o situaciji u celom regionu?

"Sa velikim žaljenjem konstatujem da nema dovoljno pozitivnih koraka. Aktuelni problemi u okviru Evropske unije su dobro poznati, a kako bih promovisao ideju o daljem proširenju među sopstvenim biračima u Nemačkoj, potrebno je da dobijem više dobrih vesti iz ovog regiona".

"Imajući u vidu činjenicu da to još nije ostvareno, ne vidim na kojim način bi Srbija mogla da dobije datum. Mi se držimo onoga na šta smo se obavezali 2003. godine, ali nismo voljni da činimo nikakve nove ustupke kada je reč o uslovima", naglašava Rajner Štiner u razgovoru za Danas.


Kako ocenjujete korake koje su srpske vlasti do sada preduzele u ključnim domenima?

"Najveći problem odnosi se na to da Srbija mora da prihvati da je Kosovo izgubio Milošević. Dokle god Srbija bude pokušavala da zadrži strukture na severu Kosova, koje direktno kontroliše Beograd, neće biti nikakvog rešenja".

Šta mislite o nedavnoj poseti prvog potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Berlinu?

"Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je veoma jasno rekao ministru Vučiću da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, ali da Srbija mora da ispuni neophodne uslove. Ja se potpuno slažem s takvim stavom".

Delegacija Bundestaga je u Beogradu prošlog meseca izjavila da Berlin utiče i na Prištinu da pokaže spremnost za pronalaženje kompromisa. Koji su koraci preduzeti u tom pravcu?

"Između ostalog, tokom svog boravka u Prištini nedvosmisleno sam stavio do znanja tamošnjim političarima da je neprihvatljiva bilo kakva oružana intervencija za rešenje problema na severu Kosova i naročito u Kosovskoj Mitrovici, već da Priština mora da predoči neku političku ponudu ljudima koji žive na tom prostoru".

POVEZANE VESTI

Petak 05.04.2013. 09:14
ХАХАХАХАХАХАХА за шта нас то спремате па нам дајете такве наслове ??? Србија никада неће прихватити то јер се Слобо борио за Космет за разлику од свих осталих издајица који су долазили после њега на власт. СЛОБОДАН ХЕРОЈ
Petak 05.04.2013. 09:21
KOSOVO NIJE IZGUBLJENO,KOSOVO JE OTETO!!!
Petak 05.04.2013. 09:30
DRAGI MOJI NAS nEMCI SMATRAJU ZA iNDIJANCE I TO SE NECE PROMENITI ZA mILION GODINA PRITISCI NA SRBIJU JE NJIHOV INAT I ONI NECE ODUSTATI PA DOLAZI NA RED VOJVODINA PA RASKA PA MEDVEDJA PA VLASI ITD: NEMA POPUSTANJA TA DRZAVA KOJU SU ONI POKUSALI DA STVORE NIKADA NECE DA PROFUNKCIONISE A TO STO MI IMAMO PODRSKU OD NEMACA AUSTRIJANACA FRANCUZA TO NIJE NI U SNU PODRSKA VEC VECITO CETE BITI UCENJENI. TURCI SU SPREMNI ZA EU ALI IM NEDAJU ZATO STO SU DRUGE VEROISPOVESTI TO VAZI I ZA NAS BOSNU CRNU GORU MAKEDONIJU MI MORAMO DOLE DA SE OKRENEMO SEBI.U AUSTRIJI SVESTENIK MORA DA SRPSKU VERONAUKU PREDAJE NA NEMACKOM I TO SU LJUDSKA PRAVA A KOD NAS ALBANAC NA ALBANSKOM MADJAR NA MADJARSKOM PA BOSNJACKI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online