Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 03.04.2013.
16:55 >> 21:08h
Beta A

Vučić: Biramo između dva zla

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija suočena s dva podjednako katastrofalna rešenja - prihvatanjem i odbijanjem veoma lošeg rešenja za Kosovo - a da vremena nema, jer će vlast morati da odluči u narednih tri do četiri dana.

Moramo sve da uradimo da bismo dobili datum za početak pregovora sa Evropskom unijom: Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije
 

"Svi građani moraju da znaju da će odbijanje plana značiti zatvaranje Srbije prema svetu i manje novca za naš budžet i ekonomiju, da će biti nemoguće izdržati na političkoj sceni od različitih pritisaka sa svih strana, a ako budemo prihvatili veoma
loše rešenje, pitanje je kako će to prihvatiti naš narod na Kosovu i kako će reagovati i drugi deo našeg naroda", rekao je Vučić Radioteleviziji Srbije.

"Zaboravimo na svoje lične pozicije"

Vučić je istakao da će od članova Vlade Srbije tražiti da zaborave na svoje lične pozicije u budućnosti i prestanu da lažu i izmišljaju priče o različitim pretnjama, nego da izađu pred narod i kažu šta je stav.

"Ja ću da izađem i kažem šta je stav, a nadam se i uveren sam i da će presdsednik Srbije Tomislav Nikolić imati zajednički ili jednak stav do kojeg ćemo morati da dođemo. Ako ne možemo da dođemo do jedinstvenog stava, nema problema da izađemo pred narod i kažemo šta nas razlikuje", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se Srbija nalazi u dramatično teškoj situaciji, između čekića i nakovnja, i da mora da pokuša da dobije datum za početak pregovora sa EU i nađe zajednički jezik sa zapadnim silama, ali je veliko pitanja da li će to uspeti, dok je sa druge strane suočena s planom za Kosovo koji je veoma loš za Srbe, i naveo da je pred vlašću "nemoguća misija".

Potpredsednik Vlade, koji je juče učestvovao na pregovorima u Briselu, rekao je da kosovski Albanci imaju jaču podršku od Srbije i da je u jučerašnjem dijalogu bilo mučno slušati ponižavajuće predloge koje je iznosio premijer Kosova Hašim Tači.

"Pokušali su da nam prodaju sitne ulične trikove koje sam naučio sa devet i po godina, a ni tada njima nisam bio impresioniran", rekao je Vučić. Vučić je objasnio da je srpska strana tražila da regionalni komandant za četiri opštine na severu Kosova bude Srbin, a da su Albanci na to odgovorili da prihvataju sve principe Beograda, ali da po kosovskim zakonima tu postoji sedam opština i zato moraju da dodaju i Vučitrin, Srbicu i Južnu Kosovsku Mitrovicu, što Albance čini većinskim stanovništvom u tom regionu.

"Sit sam podmetanja domaće i međunarodne javnosti"

Vučić je dodao da su Albanci spremili pet balona od kojih nijedan nije prošao. Potpredsednik Vlade je istakao da Beograd do rešenja mora doći jedinstveno.

"Sit sam podmetanja u pokušajima domaće i međunarodne javnosti da različiti ljudi dobiju simpatije i navoda 'nisam ja kriv za sve, Vučić je kriv'. Nema problema, ja sam kriv za sve i za sve sam odgovoran i snosiću odgovornost za odluku koju budemo doneli, a svakako će biti loša, bilo jedna bilo druga, ali ćemo to reći narodu", rekao je Vučić.

To je onda odnos 86 odsto Albanaca prema 14 odsto Srba i umesto da tamo gde Srbi čine većinu od 98 odsto, Albanci dodavanjem opština s većinskim albanskim stanovništvom tvrde da je većina u njihovu koristi, 86 odsto prema 14 odsto Srba, rekao je Vučić.

"Mi smo se nasmejali i rekli im 'ajte, molim Vas, pa smo čekali tri sata i onda su oni došli i rekli da iznose poslednji kompromis, mi očekujemo da ćemo nešto stvarno dobiti, a oni kažu, evo, možemo da izbacimo Vučitrn i Srbicu, dodaćemo Južnu Mitrovicu, što dođe na 65 prema 35", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je nijednog trenutka "nikome nije pretio izborima niti bilo čim", nego se ponašao odgovorno, i istakao da je u donošenju predstojećih odluka potrebno jedinstvo.

"U Beograd smo se vratili da bi pokušali da napravimo jedinstvenu odluku. Ako to budemo mogli, dobro, a ako ne budemo mogli, onda neka svako kaže šta misli po tom pitanju i da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje", rekao je Vučić.

  

Vučić je naveo da se Srbija nalazi između čekića i nakovnja i da mora da pokuša da dobije datum za početak pregovora sa EU i nađe zajednički jezik sa zapadnim silama, ali je veliko pitanja da li će to uspeti, dok je s druge strane suočena s planom za Kosovo koji je veoma loš za Srbe.

"U ovom trenutku zaista ne vidim rešenje, ali ga grčevito tražimo. Srbija mora da pokuša da dobije datum za početak pregovora sa EU i da bude spremna na teške kompromise, ali nikako ne može da prihvati svoje ukidanje", rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.04.2013. 16:58
O cemu ovaj? Juce glumio nacionalistu a danas EU nema alternativu .
Sreda 03.04.2013. 17:35
PA PODNESI OSTAVKU ako ne mozes da izdrzis pritisak. A ako imas dilemu sta da radis useli u svoj stan podstanare pa im onda daj vlasnistvo nad tim delom tvoga stana. PA DOK BUDES RAZMISLJAO O PODSTANARIMA STA DA RADIS , JAVICE TI SE I OVO SA DRZAVNIM OBAVEZAMA KAKO DA SE PONASAS.
Sreda 03.04.2013. 17:54
Da Tadic ovo radi lincovali bi ga na Terazije a sta ce biti sa ovima veliko je pitanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online