Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 02.04.2013.
10:05
Danas A

"Bez datuma - rast nacionalizma i manje investicija"

Podgrevanje nacionalističke retorike, dodatni pad podrške evropskim integracijama u javnosti, zastoj u reformama i još manje stranih investicija neke su od posledica koje se mogu očekivati ako Srbija u junu ne dobije datum početka pregovora sa EU, bez obzira na ishod dijaloga Beograda i Prištine, kažu sagovornici beogradskog lista Danas.

Ozbiljna Vlada ne bi smela krivicu za nedobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom da prebaci na drugoga: Sonja Liht
 

Oni se ipak nadaju da će Vlada pokušati da izbegne (samo)izolaciju zemlje, da će raditi na reformama države i društva, ali i da će Srbija u junu dobiti bar okvir za pregovore sa EU.

Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, za Danas upozorava da ozbiljna vlada ne bi smela da krivicu za eventualno nedobijanje datuma prebaci na nekog drugog. „Bila bi ozbiljna greška ukoliko bi vlast Srbije prebacila odgovornost na EU, Albance ili Ameriku ukoliko ne dobijemo datum. To bi samo produbilo veoma lošu situaciju u Srbiji, u kojoj svako za svoje greške optužuje drugog“, navodi Liht.

Todorić: Nepostizanje dogovora sa Prištinom bila bi hrabra avantura

Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, za Danas kaže da ne očekuje najgori scenario, jer bi nepostizanje dogovora s Prištinom bilo "hrabra avantura državnog vrha da prokocka teško zarađeno poverenje EU posle proevropske transformacije". On dodaje da je moguće da, ukoliko se postigne dogovor s Prištinom, Srbija u junu umesto datuma dobije zamenu, odnosno platformu za pregovore i mogućnost da datum dobije u decembru 2013.

Ona se nada da će u tom najgorem scenariju reforme ipak biti nastavljene i to u pogledu uozbiljavanja institucija. „Bar deo političkih krugova i najveći deo javnosti razume da nam je potrebno smanjivanje rasipanja, korupcije i lošeg poslovanja, ali i menjanje klime u kojoj svako sa sebe skida odgovornost. Neophodna je i veća koordinacija ministarstava i institucija“, ocenjuje Liht.

Upitana da li je aktuelna vlast spremna da se s tim suoči i spreči populizam u situaciji bez datuma, ona kaže da je vlada na centralnom nivou pokazala potencijal da razume ozbiljnost situacije. "Nadam se da su ozbiljni i odgovorni. Ali vidim i da se još nisu odrekli strančarenja i postavljanja kadrova po partijskoj pripadnosti. Jedan od testova ozbiljnosti vlasti, za mene, biće odnos prema nostrifikaciji diploma mladih koji se iz inostranstva vraćaju u Srbiju", smatra Liht.

Predrag Simić, profesor FPN, za Danas kaže da se, ako datum izostane, može očekivati podgrevanje nacionalističkih strasti i retorike. „"Taj film smo više puta gledali. Već je počelo da se piše o zločinima NATO, neprijateljima Srbije i nepravdi prema nama. Dveri i njima slični ponovo bi zagospodarili medijima. To radi svaka vlast u Srbiji u takvim trenucima. Podrška evropskim integracijama u Srbiji je i sa 41 odsto veća nego u zemljama EU, tako da njen pad neće biti presudan“, ukazuje Simić.

Prema njegovim rečima, Vlada će morati da razmišlja o "planu B" kako bi izbegla izolaciju zemlje, što podrazumeva završavanje putne, energetske i svake druge infrastrukture i rad na regionalnoj integraciji.

Kada je reč o ekonomiji, Simić kaže da para, dobili datum ili ne, nema. "Čak ni dobijanje datuma ne znači da će u Srbiju doći novac iz EU, a nama su potrebne investicije koje ćemo juriti gde god je to moguće, od šeika do Kineza. Treba da stvorimo investicionu klimu da bismo obezbedili bar još jednu investiciju poput Fijata", navodi Simić.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.04.2013. 10:26
Србији је овог момента баш то и најпотребније, раст национализма и изолација од непријатељских земаља...
Utorak 02.04.2013. 10:28
Gospodjo Sonja, kako vam slučajno nije palo na pamet da odnos te vaše medjunarodne zajednice, koja se sastoji od samo tri zemlje, prema nama Srbima slučajno ne radi na jačanju nacionalne svijesti ! Vi to nazivate nacionalizmom, a zar kod holandjana, nijemaca, slovenaca, hrvata, šiptara bošnjaka nema nacionalizma ? Idite, predjite neku granicu sa srbijanskim pasošom, pa da vidite evropske vrijednosti kod drugih ! Žalosno je da osobe poput vas postoje i imaju mjesto u javnosti, jer su Srbi tradicionalno gostoprimljivi, ali mjera je prevršena i nemojte nam soliti pamet !
Utorak 02.04.2013. 10:38
ma ocemo da cujemo glas sumadije,vojvodine,seljaka,valjevaca,sremske mitrovice,DOSTA BRE VISE NAMETNUTIH JUGOSLOVENA SA NE ZNA SE KAKVIM DRZAVLJANSTVOM!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online