Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.03.2013.
16:31
Beta A

Ljajić: Srbija će biti član STO za 10 ili 15 godina

Srbiji niko ne postavlja nikakve nove zahteve koje nisu morale da ispune ostale članice Svetske trgovinske organizacije (STO), izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomuniakcija Rasim Ljajić u Privrednoj komori Srbije na konferenciji o razmeni iskustava Rusije i Crne Gore u procesu pristupanja STO. Dodao je da se proces pristupanja bilo koje zemlje STO odvija po tačno utvrđenim i poznatim pravilima.

Nema posebnih pravila za Srbiju i potpuno je jasno, ili želimo da prihvatimo pravila koja tamo važe ili ne: Ljajić
 

"Nema posebnih pravila za Srbiju i potpuno je jasno, ili želimo da prihvatimo pravila koja tamo važe ili ne", naglasio je Ljajić.

Prema njegovim ocenama, Srbija će sigurno za 10 do 15 godina postati članica STO, jer joj je tamo mesto, ali ne sme da dozvoli da izgubi te godine.

Ljajić je dodao da se od Srbije ne traži da omogući proizvodnju genetski modifikovanie hrane (GMO), već samo da izmeni odredbe zakona koje se odnose na promet te hrane i da je dozvoljeno, kao i ostalim zemljama, da to pitanje reši u skladu sa sopstvenim interesima.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se zbog neznanja, loših namera ili nečijih ličnih interesa, postavlja lažna dilema da je proizvodnja GMO hrane uslov za pristupanje u STO, što nije tačno, ali je veoma teško to dokazati, jer se u Srbiji mnogo više  vremena troši na dokazivanje istine nego na dokazivanje laži.

Ljajić je istakao i da je interes Srbije da bude deo STO, jer je to garancija stabilnosti i predvidivosti ekonomskog sistema, omogućava lakši pristup tržištu 159 zemalja, a od članstva će imati i direktne finasijske koristi i to je dokaz da uvažava standarde i mehanizme slobodnog tržišta.

Predsednik PKS Biloš Bugarin kazao je da će Srbiji članstvo u STO doneti ogromne koristi, ali da pozitivni efekti neće se osetiti "preko noći".

Zamenik ambasadora Švajcarske Žan Luk Oš kazao je da će se efekti pristupanja STO pokazati u srednjem ili dugom roku, a to je veoma značajno jer će privrednici tada već razviti svoj izvozni potencijal. On je naglasio da Švajcarska pruža podršku Srbiji za pristup STO i da će to nastaviti i dalje.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.03.2013. 16:48
За сада се не тражи али као што рече за 10-15 година односно док нас не приме тражиће и ГМО храну и све остало
Utorak 26.03.2013. 17:24
10-15 godina, pa da će se efekti pristupanja STO pokazati u srednjem ili dugom roku-da netko onda ovo zbroji i SAOPSTI NARODU. Rusija kao ogromna zemlja treba slicnu i po stetu svoje proizvodnje u smislu vecih ciljeva, ali Srbija i srbski privrednik?????? Da li moze Srbija kao deo Evroazijske unije da iskoristi rusku poziciju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online