Utorak 26.03.2013.
16:31
Beta

Ljajić: Srbija će biti član STO za 10 ili 15 godina

Nema posebnih pravila za Srbiju i potpuno je jasno, ili želimo da prihvatimo pravila koja tamo važe ili ne: Ljajić
 

"Nema posebnih pravila za Srbiju i potpuno je jasno, ili želimo da prihvatimo pravila koja tamo važe ili ne", naglasio je Ljajić.

Prema njegovim ocenama, Srbija će sigurno za 10 do 15 godina postati članica STO, jer joj je tamo mesto, ali ne sme da dozvoli da izgubi te godine.

Ljajić je dodao da se od Srbije ne traži da omogući proizvodnju genetski modifikovanie hrane (GMO), već samo da izmeni odredbe zakona koje se odnose na promet te hrane i da je dozvoljeno, kao i ostalim zemljama, da to pitanje reši u skladu sa sopstvenim interesima.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se zbog neznanja, loših namera ili nečijih ličnih interesa, postavlja lažna dilema da je proizvodnja GMO hrane uslov za pristupanje u STO, što nije tačno, ali je veoma teško to dokazati, jer se u Srbiji mnogo više  vremena troši na dokazivanje istine nego na dokazivanje laži.

Ljajić je istakao i da je interes Srbije da bude deo STO, jer je to garancija stabilnosti i predvidivosti ekonomskog sistema, omogućava lakši pristup tržištu 159 zemalja, a od članstva će imati i direktne finasijske koristi i to je dokaz da uvažava standarde i mehanizme slobodnog tržišta.

Predsednik PKS Biloš Bugarin kazao je da će Srbiji članstvo u STO doneti ogromne koristi, ali da pozitivni efekti neće se osetiti "preko noći".

Zamenik ambasadora Švajcarske Žan Luk Oš kazao je da će se efekti pristupanja STO pokazati u srednjem ili dugom roku, a to je veoma značajno jer će privrednici tada već razviti svoj izvozni potencijal. On je naglasio da Švajcarska pruža podršku Srbiji za pristup STO i da će to nastaviti i dalje.

2024 © - Vesti online