Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.01.2014.
12:20
Beta A

Ljajić: Nema specifičnih uslova za Srbiju

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da Srbija nema nikakvih specifičnih uslova koje mora da ispuni da bi postala član Svetske trgovinske organizacije (STO).

Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija
 

"Na žalost, Srbija 2013. nije pristupila STO. Nije bilo nikakvih specifičnih uslova za Srbiju, kao što su bila politička uslovljavanja vezano za evropske integracije. Ovde su pravila i procedure identične za svaku zemlju koja pristupa STO", kazao je on u
interviju agenciji Beta.

Ljajić je naglasio da postoje dva koloseka i dva preduslova da bi bilo koja zemlja pristupila STO.

"Kad govorimo o ta dva koloseka, jedan je multilateralni i radi se o uslovima koji važe za svaku zemlju i tu nema pregovora. Morate da imate zakonodavstvo koje je u potpunosti prilagođeno standardima STO i tu je isključivo zabranjeno da donosite bilo kakve diskriminatorske odredbe u zakonima koje se tiču prometa bilo kojih proizvoda", kazao on.

Ljajić je precizirao i da su uslovi u multilateralnom planu za Srbiju, izmena po jednog člana u zakonima o genetski modifikovanim (GM) proizvodima, o autorskim pravima, kao i o akcizama, jer Srbija ima različite akcize za domaća i strana alkoholna pića.

"Izmenama zakona o GMO ne želimo da omogućimo nesmetan promet GM proizvoda, već naprotiv želimo da ceo sistem stavimo pod kontrolu. Sada imamo uvezene hrane i proizvoda koji sadrže GM organizme, a to niko ne kontroliše", naglasio je ministar trgovine Srbije.

On je istakao da će, ukoliko i bude bilo izmena zakona o GMO, one ići u pravcu, pooštravanja, a ne pojednostavljenje prometa GM organizama i proizvoda.

Kada je reč o bilateralnim uslovima za pristupanje STO, prema rečima Ljajića, Srbija je te pregovore sa zemljama manje ili više završila, ostala je samo Ukrajna, ali ta zemlja "tradicionalno" pravi probleme svim zemljama koji su pristupali STO.

"Ukrajna želi da zaštiti svoje proizvode, a od nas želi da se potpuno otvorimo za proizvode iz te zemlje, što je za nas neprihvatljivo. Traže potpuno identičan sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom, a za nas to ne može da bude rešenje", naglasio
je on.

Prema rečima Ljajića, interes Srbije je da pristupi STO, ali treba da se nađe najbolji način da se to uradi i, kako je naglasio, "bolje je mesec ili dva zakašnjenja nego da kasnije raspravljamo šta smo trebali ili nismo trebali da uradimo".

On je potsetio i da su 160 zemalje članice STO, da je još oko 20 u postupku pridruživanja, a da ima 13 zemalja koje su potpuno van STO i verovano ni ne nameravaju da joj pristupe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online