Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2010.
17:26
Tanjug A

Janjić: Politika Artemiju došla glave

Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da je "očigledna i opšte poznata stvar da se crkva, čak i previše, bavi politikom, što je došlo glave vladiki Artemiju, koji je do nedavno upravljao Raško-prizrenskom eparhijom, a svojevremeno i vladiki Atanasiju, koji je postavljen za novog administratora".

 

Komentarišući poslednje događaje u vezi sa tom eparhijom i izjave crkvenih velikodostojnika, Janjić je rekao da "vladike često zaborave svoju duhovnu stranu kada krene politička".

Sveti arhijerejski Sinod SPC odlučio je 13. februara da vladiku Atanasija postavi za administratora Raško-prizrenske eparhije nakon što je doneta odluka o privremenom razrešenju vladike Artemija zbog, kako je saopšteno, postojane osnovane sumnje da je u toj eparhiji bilo finansijskih zloupotreba.


Dan kasnije u Gračanici se dogodio incident između vernika i monaha, koji podržavaju razrešenog vladiku Artemija, sa monaštvom manastira Gračanica, koji poštuju odluku Svetog arhijerejskog Sinoda o njegovom razrešenju.

 

U MUP-u je rečeno Tanjugu da će po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu pokrenuti istragu protiv najbližih saradnika razrešenog vladike Artemija.

Prema njegovim rečima, vladika Artemije je uradio "mnogo korisnog, a onda je 2004. godine počela velika blizina sa vlašću".

"Mislim da je to koštalo i uticaja vladike Artemija u narodu, a što je još važnije, zavadilo ga je sa pretendentima na mesto patrijarha", smatra Janjić.

On je dodao da, kada je reč o zloupotrebi novca, "država nije uvela kontrolu finansiranja crkve, već je podstiče na prevelike ambicije i zahvatanja".

Nema ministarstva, smatra Janjić, gde nema nekog iz crkve i "jako je bitno što se država nije odrekla ambicije da preko tajne policije i novca kontroliše crkvu", što je, kako je ocenio, potpuno apsurdno s obzirom na proklamovanu demokratiju.

"Smatram da je u toj igri trenutno cela ova priča oko smenjivanja Artemija, koji je očigledno došao u sukob sa trenutnim političkim rasporedom, u koji su se vrlo uspešno prebacili i Amfilohije i Atanasije", rekao je Janjić.

Komentarišući izjavu vladike Atanasija da "nečasna kampanja, koju sprovode poslušnici Simeona Vilovskog, Artemijevog sekretara, samo potvrđuje da u toj eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija", Janjić je kazao da je "tu Simeon sinonim za državu".

"Nije on jedini i smatram da to mora država da raščisti sama sa sobom i sa svojim poslenicima, pa makar oni imali i mantije. Takva uloga države nije potrebna nikome, ni onima u crkvi, a ni običnim građanima, jer tu počinje ozbiljna briga svih nas šta nam se sve može desiti", rekao je Janjić.

Janjić je, takođe, naglasio da vladika Artemije ima svoje mesto u razvoju crkve i duhovnog rada, a kad se govori o politici, u ohrabrivanju naroda da ostane na Kosovu i Metohiji.

"Tu je njegova uloga bila ogromna i pozitivna, pogotovo u doba kada su počeli progoni Albanaca 1997. i 1998. godine i kada je upozoravao vlasti da to ne urade, da će Srbi biti žrtve, zatim kada je ostao s narodom 1999. godine...", podsetio je Janjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online