Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.03.2013.
12:35
D. Dekić - Vesti A

Brzo hapse, a sporo optužuju

Novi talas hapšenja koji je u okviru borbe protiv kriminala i korupcije najavio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rezultirao je juče pritvaranjem više osoba zbog malverzacija u preduzeću Jugoremedija i smederevskoj železari. Vučić je, osim novog udarca kriminalu u narednim danima i nedeljama, obećao i rezultate te borbe, napomenuvši da postoji otpor i kampanja "onih koji žele da vrate stari koruptivni sistem".

Inspektorima treba još vremena: Miroslav Mišković
 

On kaže da su neki od slučajeva 24 sporne privatizacije već rešeni i tvrdi da će uskoro početi i sudsko procesuiranje i da očekuje ubrzanje u čitavom tom procesu.

Gde god staneš, aferu posadi

Mesecima se najavljuje rešenje za kriminal u farmaceutskoj kompaniji Galenika, pa u basenu Kolubara. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je najavila stop kriminalu u toj oblasti, što se do danas to nije desilo. Ne zna se ni šta je sa aferom Azotara i nezakonitom kupoprodajom pšenice koju su mediji povezivali sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem. Biznismen Milan Beko je bio na saslušanju zbog privatizacije Luke Beograd, a pominje se i zbog C marketa. Dugo se obećava i razotkrivanje slučaja Razvojne banke Vojvodine.

Na delu se, međutim, pokazuje da nijedna od pokrenutih afera nije dobila sudski epilog. Prvi potpredsednik Vlade Srbije je po preuzimanju funkcije udario prvo na kriminal u Agrobanci, a potom su usledila hapšenja koja su u pritvor odvela i neke bivše ministre.

Malverzacije sa đubrivom iza rešetaka su odvele bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina i biznismena Zvonimira Nikezića, a zbog mahinacija u putarskim preduzećima pola godine će sedeti u zatvoru biznismen Miroslav Mišković, njegov sin Marko i njihov partner Milo Đurašković.

U zatvoru su akteri prisvajanja 327 hektara zemljišta, pa ekipa iz TV Duga koja je obmanjivala narod kvizovima, a poslednjih dana je u zaborav pao i narko bos Darko Šarić i obećanje da će završiti iza rešetaka.


Bivšeg ministra Olivera Dulića, prvog iz Cvetkovićeve vlade koji se našao na tapetu istražnih organa zbog afere optički kablovi, više niko i ne pominje. Neki uhapšeni zbog korupcije, poput bivšeg potpredsednika Vlade Jožefa Kase, posle tromesečnog pritvora su osvanuli na slobodi.


Razlog u priličnom raskoraku između hapšenja i procesuiranja, kriminolog Dobrivoje Radovanović vidi u slabosti sistema u Srbiji.

Gde su rezultati: Aleksandar Vučić

- Pokazuje se da ljude prvo hapse, pa onda sledi istraga, pa tek suđenje, umesto da prvo sve malverzacije i korupcije budu dokazane, pa predate tužiocu i da posle hapšenja usledi izlazak pred sud - objašnjava Radovanović kako u Srbiji institucionalni postupak prema osumnjičenima ide obrnutim redom.


Zbog rada "naopačke" dešava se, ističe Radovanović, da prikupljeni dokazi budu loši i slabi, pa osobe koje su zbog malverzacija bile u pritvoru mesecima na kraju završe na slobodi.

Knežević kao primer

O selektivnoj pravdi najmanje prava imaju da govore oni koji su produžavali trajanje pritvora kada im je bilo potrebno - kazao je Vučić. On je naveo primer ministra poljoprivrede Zorana Kneževića koji je u vreme bivše vlasti 13 meseci proveo u pritvoru, a na kraju je pravosnažno oslobođen.

Neki političari tvrde da se vodi selektivna borba, a vicepremijer negira.
- Baš me briga, država će da goni kriminalce, one koji su pljačkali, naš posao je taj da uradimo nešto za građane Srbije - rekao je Vučić.


Bivši kooministar policije u Vladi Srbije, advokat Božo Prelević smatra da kao što opozicija nema dokaz za tvrdnje da se selektivno hapsi, tako je ni vlast nema za priču da je borba protiv kriminala neselektivna.


- To najbolje znaju u policiji, jer oni imaju informacije da li su neke istrage stopirane, a druge isforsirane - kaže Prelević i dodaje da bitka protiv kriminala sada ne deluje ništa više selektivno nego u vreme bivših vlasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.03.2013. 14:12
Ma kakva borba protiv korupcije i organizovanog kriminala....ko je taj da u Srbiji može dokazati porijeklo imovine ? Koji je to tajkun, ili političar ? Udarali bi onda sami na sebe ! Dimna zavjesa, ništa drugo i naravno kupljenje poena za Vučka !
Utorak 19.03.2013. 13:53
To sam ja shvatio jos pre 5-6 godina, kada su poceli da kace kamere na sve strane!!! Ovamo kamere sluze da obezbede sigurnost od lopova, a nikad se vise nije kralo u istoriji !
Utorak 19.03.2013. 14:39
Problem je i dalje u sudstvu. Malo toga je promenjeno od posle izbora i dalje stare sudije sede na istim mestima i vecina iz DS. Nesporno je da su pokradene milijarde pa cak i mi obican narod znamo ko je najodgovorniji za te kradje. Mozda bi bilo najbolje resenje da se oformi poseban ogranak sudstva za malverzacije i privredni kriminal kao i za korupciju i tu ce se znati koji sudija koliko vredi. Ovako ce veoma tesko da dodje do nekog rezultata ili bar veoma sporo. Cak sam misljenja da ce nam i zatvori biti problem ,jer ih nece biti dovoljno,no videcemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online