Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 02.01.2014.
12:14
Vestionline A

Mišković na optuženičkoj klupi - suđenje veka u Srbiji!

Najbogatiji Srbin na optuženičkoj klupi. Proteklu 2013. godinu obeležilo je početak suđenja vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću. Mnogi početak sudskog procesa nazivaju suđenjem veka u Srbiji.

Suđenje veka: Miroslav Mišković
 

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.
 

Pročitajte još:

* Mišković: Nisam radio protiv države!

* Vučić besan na Miškovićevog sudiju

* Delta: Mišković nema veze sa političkim aferama

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela za zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković odbacio je u Specijalnom sudu u Beogradu optužbe za malverzacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

"Ne osećam se krivim, normalno da ne priznajem krivicu", rekao je Mišković i dodao da iz optužnice razume samo lične podatke optuženih, kvantitativne pokazatelje i datume.Ovaj posao je primer kako treba da se radi privatizacija u Srbiji", rekao je Mišković i dodao da "ne prepoznaje sebe u bilo kom delu optužnice".

Jemstvo 12 miliona evra

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković pušten je 23. jula 2013. iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu odredilo je jemstvo od 12 miliona evra za vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza u putarskim preduzećima.

Miroslav i Marko Mišković privedeni su 12.12.2012. godine.

Puki siromah i vodeći privrednik regiona, kontradiktornosti su kojima je najbogatiji Srbin Miroslav Mišković opisao sebe u odbrani pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, šokirajući javnost koja danima sluša o milionima evra ovog tajkuna rasutim na najskuplje inostrane advokate i lobističke grupe.

"Ja imam jedan sako, jednu kuću, jedan automobil. Normalno živim - rekao je, prikačivši sebi nadimak Moravac. Onda je nanovo uleteo u sličnu sopstvenu zamku, navodeći da mu se sudi kao najvećem privredniku Srbije i okruženja, pa je to negirao navodima da se ne sudi njemu, već tržišnoj privredi i privatnom preduzetništvu", rekao je Mišković.

Nedugo posle početka suđenja Miroslavu Miškoviću je vraćen pasoš kako bi putovao u London, što je naišlo na veliko nezadovoljstvo u vrhu vlasti, a najnezadovoljniji takvom odlukom bio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Suđenje Miroslavu Mišković bila je glavna tema u Srbiji, a prepucavanja na relaciji SNS-DS bila su sve žešća. Lider naprednjaka rekao je da Mišković i Đilas neće pobediti Srbiju.

Miroslav Mišković brani se sa slobode

"Ponovo se kriminalci i tajkuni i pojedini političari ujedinjuju", rekao je Vučić na predizbornom mitingu za lokalne izbore zakazane za 13. oktobar u Vrbasu i ukazao da je DS stala na stranu Miškovića, što se i znalo sve vreme.


"Znamo koliko novca imate i kako ste ga stekli. Znamo sve što imate, mnogo veliku moć, novac, svega imate", rekao je Vučić, ali i poručio građanima da nemaju čega da se plaše i da "neće ni Mišković, ni Đilas pobediti Srbiju".

Vlasnik Delta holdinga spremno je dočekao suđenje. Mišković je tražio da na suđenju prisustvuju i strani posmatrači.

"Prisustvo domaćih i stranih posmatrača neophodno je u postupku u kojem je potvrđena optužnica kojom se finansijski investitor izjednačava sa strateškim, u kojoj se kao protivpravna korist proglašava stopa euribora i u kojoj se davanje kredita proglašava sticanjem vlasništva", rekao je Zdenko Tomanović, koji zastupa Miroslava Miškovića.

Uporedo sa početkom suđenja Miroslavu Miškoviću usledila je "afera Cvijan". Visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan optužio je stranačke kolege, posebno Aleksandar Vučića da selektivno sprovode pravdu. Iz tabora naprednjaka odgovarali su da iza reči Cvijana stoji Miroslav Mišković.

Iako je najavio kandidatutu za predsednika SNS, Cvijan je pretposlednjeg dana 2013. godine obavestio javnost da podnosi ostavku na sve funkcije u Srpskoj naprednoj stranci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.01.2014. 12:20
Sudjenje veka je kada zajedno sa njim i celu vladu,skupstinu,tajkune staviti na sudjenje zbog unistenja naroda, e to je sudjenje veka. lako je staviti jednog coveka da nam se zamazu oci a 99 posto lopova na slobodi.
Četvrtak 02.01.2014. 13:15
Naravno da će sns da napadne Cvijana, jer kod njih niko ne sme istinu da kaže, niti sme da ima drugačije mišljenje, a pošto se Cvijan usudio sada će biti najgnusnije optuživan.
Petak 03.01.2014. 08:16
Mislim da je Mišković odslužio svoje, ma koliko trajalo, svoje milijardu eura zadržao...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online