Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.03.2013.
19:42
Beta A

Bogdanović: Prihvatili smo sve što su EU i Priština tražile, i više od toga!

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da su opasne izjave premijera Srbije Ivice Dačića o Kosovu i Metohiji i Evropskoj uniji jer premijer u poslednjih nekoliko nedelja i meseci u toku dana da više različitih izjava.

Čitmamo prištinske novine da bi znali šta premijer dogovara, kaže Goran Bogdanović

"Lično smatram da su takve izjave opasne. U ovom trenutku kada sve napore ulažemo da dobijemo datum za pregovore, sa druge strane imate izjavu premijera, visokog zvaničnika vlade, da datum za pregovore nije ni toliko bitan i da nismo spremni da možda pravimo neke ustupke", kazao je Bogdanović u Skupštini Srbije.

Bogdanović, poslanik opozicione Demokratske stranke, dodao je da je zapravo Srbija napravila sve ustupke kada je reč o Kosovu.

"Nemoj niko da nas laže, da nas niko zamajava. Sve ono i što je međunarodna zajednica i Priština tražila a posebno ono što je Ahtisarijev plan, to je nažalost sve prihvaćeno čak i više od toga", rekao je Bogdanović.

On je kazao da Srbija mora da nastavi dijalog s Prištinom da bi se došlo do konačnog rešenja pre svega problema Srba na Kosovu i drugih naroda koji žive na tim prostorima.

"Bojim se da jednostranim potezima, spinovanjima, nedostatku informacija možemo taj proces da dovedemo u veliku opasnost. Mi smo ga već donekle doveli. Mi u Srbiji u samom parlamentu ne znamo o čemu se govori u Briselu. Mi već nekoliko nedelja tražimo da se obrati premijer da nam kaže šta je to dogovoreno u Briselu", rekao je Bogdanović.

On je kazao da se jedna izjava čuje od premijera Dačića, druga od šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, treća od njegovog zamenika Krstimira Pantića i da su sve te izjave konfuzne i sve su različite.

Bogdanović je kazao da je zbog toga tražio da Dačić najkasnije za 14 dana dođe u parlament i poslanicima objasni šta je dogovoreno u Briselu.

"A ne da svako jutro, mi koji smo u mogućnosti, otvaramo sajt Koha ditore, Ekspresa ili ne znam kojeg medija iz Prištine i da saznajemo šta se dogovaralo i šta se dogovorilo u Briselu. Mislim da je to pre svega poražavajuće za nas kao narod i državu ako mi iz prištinskih medija saznajemo pravu istinu. To spinovanje i autocenzura nikada nije bila takva kao što je sada što se tiče Kosova", rekao je Bogdanović.

Upitan o eventualnoj promeni Ustava Srbije, Bogdanović je kazao da Ustav treba menjati u nekim segmentima ne samo zbog Kosova nego zbog mnogo drugih stvari jer nije funkcionalan.

"Ima mnogo segmenata i članova u sadašnjem Ustavu koje po meni treba menjati. Verujem da ćemo postići konsenzus sa svim strankama da je bitno i važno da se taj Ustav promeni što pre ne samo zbog Kosova", rekao je Bogdanović.

On je dodao da ipak preovladava svest i kod političara i kod građana da je sazrelo da se postojeći Ustav menja bez obzira možda postoje političke partije koje se tome protive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online