Petak 08.03.2013.
19:42
Beta

Bogdanović: Prihvatili smo sve što su EU i Priština tražile, i više od toga!

Čitmamo prištinske novine da bi znali šta premijer dogovara, kaže Goran Bogdanović

"Lično smatram da su takve izjave opasne. U ovom trenutku kada sve napore ulažemo da dobijemo datum za pregovore, sa druge strane imate izjavu premijera, visokog zvaničnika vlade, da datum za pregovore nije ni toliko bitan i da nismo spremni da možda pravimo neke ustupke", kazao je Bogdanović u Skupštini Srbije.

Bogdanović, poslanik opozicione Demokratske stranke, dodao je da je zapravo Srbija napravila sve ustupke kada je reč o Kosovu.

"Nemoj niko da nas laže, da nas niko zamajava. Sve ono i što je međunarodna zajednica i Priština tražila a posebno ono što je Ahtisarijev plan, to je nažalost sve prihvaćeno čak i više od toga", rekao je Bogdanović.

On je kazao da Srbija mora da nastavi dijalog s Prištinom da bi se došlo do konačnog rešenja pre svega problema Srba na Kosovu i drugih naroda koji žive na tim prostorima.

"Bojim se da jednostranim potezima, spinovanjima, nedostatku informacija možemo taj proces da dovedemo u veliku opasnost. Mi smo ga već donekle doveli. Mi u Srbiji u samom parlamentu ne znamo o čemu se govori u Briselu. Mi već nekoliko nedelja tražimo da se obrati premijer da nam kaže šta je to dogovoreno u Briselu", rekao je Bogdanović.

On je kazao da se jedna izjava čuje od premijera Dačića, druga od šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, treća od njegovog zamenika Krstimira Pantića i da su sve te izjave konfuzne i sve su različite.

Bogdanović je kazao da je zbog toga tražio da Dačić najkasnije za 14 dana dođe u parlament i poslanicima objasni šta je dogovoreno u Briselu.

"A ne da svako jutro, mi koji smo u mogućnosti, otvaramo sajt Koha ditore, Ekspresa ili ne znam kojeg medija iz Prištine i da saznajemo šta se dogovaralo i šta se dogovorilo u Briselu. Mislim da je to pre svega poražavajuće za nas kao narod i državu ako mi iz prištinskih medija saznajemo pravu istinu. To spinovanje i autocenzura nikada nije bila takva kao što je sada što se tiče Kosova", rekao je Bogdanović.

Upitan o eventualnoj promeni Ustava Srbije, Bogdanović je kazao da Ustav treba menjati u nekim segmentima ne samo zbog Kosova nego zbog mnogo drugih stvari jer nije funkcionalan.

"Ima mnogo segmenata i članova u sadašnjem Ustavu koje po meni treba menjati. Verujem da ćemo postići konsenzus sa svim strankama da je bitno i važno da se taj Ustav promeni što pre ne samo zbog Kosova", rekao je Bogdanović.

On je dodao da ipak preovladava svest i kod političara i kod građana da je sazrelo da se postojeći Ustav menja bez obzira možda postoje političke partije koje se tome protive.

2024 © - Vesti online