Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2010.
16:37
Vestionline A

Atanasije: Nema mesta hajdučiji

Episkop administrator Eparhije raško-prizrenske Atanasije (Jevtić) osudio je nasilno provaljivanje grupe monaha i laika u manastir Gracanicu i poručio da se ni Kosovo i Metohija ne može braniti antikosmetskom etikom, kao što se dobro ne može ostvariti na zao način.

Vladika Atanasije Jevtić 

Novoimenovani episkop administrator Atanasije izrazio je posebno žaljenje nad činjenicom da je pokušaju nasilnog upada u manastir Gračanicu prethodilo, a i tokom nemilog događaja pratilo, mnoštvo bestidnih laži i kleveta.

Te laži i klevete širene su preko raznih anticrkvenih Internet sajtova i preko telefonskih poruka, čiji su tvorci ista lica koja su organizovala jučerašnji "razbojnički prepad" na manastir u kome se nalazi privremeno sedište Eparhije, naveo je episkop Atanasije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je istakao da se vladika Artemije ne može "braniti" stvaranjem paracrkvenih grupica, "parasinagoga" koje prete ne samo jedinstvu Eparhije, već i cele SPC, prenose beogradski mediji.

"Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet njegove svetosti Patrijarha, Svetog arhijerejskog sinoda i Sabora Srpske pravoslavne crkve", istakao je vladika Atanasije i dodao da se ni Kosmet ne može braniti antikosmetskom etikom kao što se dobro ne može ostvariti na zao način, jer "dobro činjeno ne na dobar način – nije dobro!"

On je kazao da su bez trunke ljudske i hrišćanske svesti i savesti širene "gnusne neistine" o pokušaju tobožnjeg atentata na vladiku Artemija, ''izbacivanju'' sestara iz Gorioča i korišćenju NATO-vojske koja sve godine boravka vladike Artemija obezbeđuje ovaj manastir.

Izmišljani su navodi, podsetio je vladika Atanasije, da su na jučerašnju Sretenjsku liturgiju ''došli samo sledbenici Hašima Tačija'', iako je u crkvi Gračanici bilo oko 200 vernika sa znatnim brojem dece, od kojih je dvoje juče kršteno, a sva deca i mnogi drugi su se pričestili.

"Ovakva nečasna kampanja koju sprovode poslušnici (sekretar vladike Artemija) Simeona Vilovskog, samo potvrđuje da u ovoj eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija", naveo je vladika. 

Dolazak vladike Atanasija u Gračanicu

Međutim, u Crkvi Krotkoga Hrista ne sme da bude hajdučije, već poredak i blagočinije, poštovanje predanjskog i liturgijskog poretka Crkve, nego:"Da sve bude blagoobrazno i po poretku".

Administrator Eparhije raško-prizrenske je objasnio da je vladika Artemije, prema odluci Svetog arhijerejskog sinoda od 13. februara 2010. godine, zadržao svoj episkopski čin i ostala dostojanstva, osim prava upravljanja Eparhijom.

Povratak vladike Artemija na svoju raniju dužnost zavisi samo od njega samog i njegovog odnosa prema crkvenom ustrojstvu i poretku, istakao je vladika Atanasije.

"Ako bude podržavao ovakve izgrednike samo će biti na njegov teret. Ponašanje lica koja se nazivaju njegovom 'duhovnom decom' ne služi tom cilju i nanosi dalju štetu njegovom duhovnom autoritetu i ličnosti i pravilnom rešenju njegovog statusa", naveo je Atanasije.

On je dodao da je episkop Artemije u svojim prostorijama u vladičanskom dvoru u Gračanici, uživa punu ličnu slobodu i može normalno da bogosluži, uz znanje i saglasnost nadležnog episkopa administratora i Svetog arhijerejskog sinoda zbog, kako je naveo, mogućih zloupotreba.

Prema objašnjenju vladike Atanasija, duhovno rukovođenje ima značajnu ulogu u crkvenom životu, ali ne može biti iznad episkopskog autoriteta i Crkvenog kanonskog poretka.

"Insinuacije da je vladika Artemije navodno 'zatvoren i da ga treba osloboditi' su potpuno neistinite i to je sam vladika Artemije posvedočio jučerašnjim nasilnicima kojima je poručio da se vrate kući i da poštuju odluke Svetog arhijerejskog sinoda koja je u subotu doneta u Patrijaršiji u Beogradu i koju je svojeručno potpisao".

Vladiki Artemiju su, kazao je Atanasije, na raspolaganju četiri monaha koje je tražio da ostanu uz njega i svaka tvrdnja o njegovom "sužanjstvu" predstavlja najobičniju klevetu koja najviše štete nanosi samom vladiki Artemiju u čije se ime sprovodi nasilje i šire pozivi sa alarmantnim sadržajem za "oslobađanje zatočenog arhijereja".

Atanasije je rekao i da je on kao administrator bio prinuđen da, zbog nastavljenog anticrkvenog rada dosadašnjeg Internet sajta Eparhije raško-prizrenske, privremeno ugasi i da je u toku nova postavka Internet prezentacije.

"Tekstovi puni ostrašćene mržnje, neistina i kleveta nemaju mesto na sajtu na kome stoji svetosavski grb naše Crkve i ime ove eparhije. Svaka delatnost u ime Eparhije koja nije sa blagoslovom administratora Eparhije smatraće se zloupotrebom", poručio je Atanasije.

On je kazao da je sajt Eparhije godinama korišćen za plasiranje raznih "politikantskih i subverzivnih vesti" koje su urušavale ugled Eparhije i SPC u celom svetu.

Preko tog sajta je održavano lažno stanje kojim je štićeno sve ono što je rađeno u ime vladike Artemija, a čije su se pogubne posledice ponajbolje juče videle u nemonaškom i nehrišćanskom ponašanju pojedine njegove "duhovne dece", rekao je vladika Atanasije.

On je podsetio i da je Sabor SPC dva puta eksplicitno upozoravao vladiku Artemija, 2006. i 2009. godine, na pogubno delovanje njegovog sekretara Simeona Vilovskog i na duhovno nezdravu situaciju u Eparhiji koju vodi.

Sada kada je utvrđeno da je bezakonje prešlo svaku meru, kazao je Atanasije, Sinod je bio prinuđen da preduzme ovakvu meru i pošalje administratora Eparhije koji bi, uz pomoć sveštenstva i monaštva Eparhije, trebalo da sanira situaciju i povrati joj puni crkveni poredak.

"Prilikom pregleda eparhijske dokumentacije ustanovljeno je da je Simeon Vilovski samovoljno uzimao novac iz fonda NVO 'Majka Jugovića' namenjenog za četiri narodne kuhinje u kojima se hrani 1.200 najugroženijih Srba, za koje se sredstva prikukpljaju preko SMS-a", naveo je vladika.

Taj novac je, prema njegovim rečima, Vilovski koristio za potrebe ličnog luksuza, kupovinu i opremanje poslovnog prostora u Beogradu i druge svrhe protivno stavu Svetlane Stević koja vodi NVO i koja je uložila velike napore da spreči odlivanje sredstava za gladne.

Upravo su ove činjenice o kojima postoji detaljna dokumentacija pokazale dokle je otišao moralni pad Vilovskog kome je episkop Artemije dao punu vlast i kontrolu nad finansijama i čak kadrovskim pitanjima u Eparhiji, iako je više puta od svetog Sinoda i Sabora upozoravan da ga razreši svih crkvenih dužnosti zbog ranije utvrđenih finansijskih malverzacija.

Vladika Atanasije je ukazao i na, kako je rekao, izvrnutu logiku buntovnih monaha koji su rekli da ne priznaju Sinod, nego samo Sabor, jer da su iole trezveni znali bi da jedan patrijarh predsedava i Sinodom i Saborom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online