Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.03.2013.
00:12
Danas A

“Tačijev Srbin“: Očekujem dogovor u Briselu

“Očekujem da će u narednim rundama briselskog dijaloga doći do konačnog usaglašavanja stavova Prištine i Beograda“, rekao je za Danas Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke, naglašavajući da je ozbiljnost procesa koji se odvija pod okriljem EU evidentna.

Slobodan Petrović: Najbolji način da izmenite svoju budućnost je da na nju utičete
 

Kako objašnjava Petrović, u fokusu ove runde dijaloga su teme koje su do sada politički i bezbednosno najosetljivije.

- Činjenica je da konkretnog i usaglašenog rešenja još uvek nema. S druge strane, važno je da se argumenti i predlozi razmenjuju i da se od dijaloga ne odustaje. U tom smislu sam optimista da će se naći najbolja, realna i održiva rešenja. Neke od tema su već prilično usaglašene, oko nekih se i dalje vode razgovori - navodi Petrović.


Prvi ste kosovski Srbin u političkom dijalogu, i to u timu Prištine. Kako se u toj ulozi osećate?

- Mi smo pre sedam godina osnovali SLS polazeći od uverenja da mi, kosovski Srbi, moramo aktivno učestvovati u procesima koji se tiču naših života. Učešće u političkom dijalogu Prištine i Beograda je najpre velika odgovornost, ali i potvrda ispravnosti naše političke vizije i privrženosti dijalogu, zbog čega smo bili najstrašnije napadani. Mi svojim iskustvom u radu kosovskih institucija, formiranjem i razvijanjem opština sa srpskom većinom, smirivanjem tenzija i činjenicom da svakodnevno rešavamo mnoge nagomilane probleme, posebno Srba južno od Ibra, koji su i najugroženiji i koji su na poslednjim izborima dali najubedljiviju podršku SLS, možemo samo pomoći ovom procesu. Ovaj politički dijalog bio bi hendikepiran kada se u njega ne bi uključili Srbi iz kosovskih institucija, bez obzira na našu ograničenu zastupljenost u beogradskim medijima.

Zajednica opština

Postoje li šanse da Priština pristane na “zajednicu srpskih opština“, što traži Beograd?

- Zajednica srpskih opština nije nova ideja za organizovanje Srba na Kosovu. Ona je kao rešenje proistekla iz Ahtisarijevog plana. Na pregovaračima je da njenu formu, način organizovanja i funkcionisanje definišu u skladu sa svim specifičnostima koje postoje. U dosadašnjem toku dijaloga njeno postojanje nije dovedeno u pitanja, a ostaje da se iznađu dublja rešenja za njeno funkcionisanje.

Koji je vaš odgovor na prozivke da ste vi i SLS ovim “dokazali da ste Tačijevi Srbi“?

- Kao i uvek do sada - rezultatima. Svako od Srba na Kosovu vidi rezultate naše politike. Zato smo i najveća politička snaga kosovskih Srba. Naša pozicija da se sami, hrabro i javno borimo za interese svoje zajednice nikada nije napadana argumentima već, kao i ovom slučaju, zlonamernim kvalifikacijama. Ja ne vidim kako je to bolje da skrštenih ruku čekamo da nas neko obavesti šta je to dogovoreno o našim životima? Najbolji način da izmenite svoju budućnost je da na nju utičete. Učešćem u dijalogu mi činimo da se naš glas čuje na mestima na kojima se donose najvažnije odluke od interesa za nas same.


Da li ćete i dalje biti prisutni u dijalogu? Kakav konkretan rezultat očekujete, i kada?

- Mi smo se za dijalog uvek zalagali, snažno smo ga podržavali i onda kada nismo bili neposredni deo tog procesa. Svi naši resursi su na raspolaganju pregovorima, od čijeg uspeha zavisi kvalitet života Srba na Kosovu, a naša očekivanja su da se rešavajući problem po problem stvaraju i uslovi za naš razvoj. Ne treba dodatno stvarati pritisak na pregovarače davanjem bilo kakvih rokova, pa zato ne bih licitirao datumima. Važniji je kvalitet postignutih rešenja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.03.2013. 00:54
Ovaj bivši čuvar SC ''Boro i Ramiz'' u Prištini odavno nije Srbin.Prodao je veru za večeru pa sada njemu, niti njegovim ''partijskim'' drugovima iz izdajničke partije SLS nema povratka sa puta kojim su krenuli.Moraju opravdati pare i vazalstvo Tačiju.Ne prestavlja on nas Srbe, već samo šačicu članova SLS-a. Ovo im je potez koji će ih skinuti sa političke scene Kosova i Metohije na izborima koji slede.
Četvrtak 07.03.2013. 00:28
buducnost za srbe koji si odluce da budu deo albanske politike ce da bude identican sa bivshim srbima , prvo dobijaju povlastice znaci pare, potomci im zaboravljaju jezik obicaje kulturu i vjeru, prestaju da razmisljaju slobodno onako srbski puni volje energije i ponosni na svoju bitku protiv okupatora, to sto danas imamo Srbiju naravno da je Zasluga ljudi koji su kazali ne svakom pokushaju asimilacije u tudje vode, to sto imamo danas srbiju prepisujem jedinstvenom slucaju u covecanstvu nesto neopisivo i bozanstvenom, osudjeni smo na bitku i postavljeni da je uvek dobijamo
Četvrtak 07.03.2013. 08:06
moram da pitam. Kako da se organizuju Srbi ispod Ibra, pa moraju i oni negde da postoje, nisu li i Milos i Karadjordje bili kmetovi u turskoj vlasti za vrame okupacije, pa kad je doslo vreme krenuli u ustanak. Nije dobrosamo ako radi protiv severa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online