Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.03.2013.
13:03
N. Đorđević - Vesti A

Tito je voleo kraljevu vilu

Maršal bivše velike Jugoslavije, Josip Broz Tito, punih sedam godina uživao je u kraljevskoj vili Aleksandra Karađorđevića na Oplencu i za to vreme izgradio tajni bunker, koji je ostao misterija do danas.

 

U Topoli su, kako se pretpostavlja, donete i mnoge državničke odluke. Moguće je da je maršal baš tu odlučio da Rusima kaže "ne". Srpsku Toskanu i njene vinograde napustio je kada je sagradio Brione, a iza njega je ostao vojni objekat, koji bi danas mogao da bude popularna turistička atrakcija.


Vlasti u Topoli zatražile su od državnog vrha da se otvori tajni bunker napravljen da bi u slučaju napada SSSR tadašnje rukovodstvo koje je Staljinu reklo čuveno "ne" spaslo žive glave. Bunker se nalazi ispod vila vladarske dinastije.

Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola kaže da jedan od svedoka tvrdi da su na Oplencu u to vreme izgrađena tri tajna vojna skloništa. Dva su delimično poznata javnosti, ali treći koji je bio namenjen Titu, ostao je misterija.

Bunker za turiste

Topolu i Oplenac godišnje poseti oko 150.000 turista. Ova varošica nalazi se na vinskoj mapi Srbije. Dragan Jovanović kaže da bi Titov bunker bio dodat turističkoj ponudi i predstavljao bi pravu atrakciju.

- Sklonište se krije iza teških metalnih vrata koja su kasnije zatvorena zidom. Nalazi se na prostoru od glavne vile kraljeva Petra Prvog i Aleksandra Karađorđevića i vile koju je koristila kraljica Marija. U središtu kružne staze posađeno je drvo koje kamuflira ventilacionu cev bunkera - kaže Dragan Jovanović.


Malobrojni svedoci koji još uvek ne žele javno da pričaju o kakvim objektima je reč, navode da su u pitanju skloništa koja mogu da izdrže i atomski udar i da su ukopavana deset metara ispod zemlje.


- Tito je izabrao baš Oplenac i Topolu zbog geografskog položaja, koja se nalazi u središtu države, a daleko od susednih zemalja. Sve je pravljeno u strahu od invazije Sovjetskog Saveza i Staljinove odmazde - dodaje Jovanović.


Upućeni na Oplencu tvrde da je Tito redovno boravio u vili Aleksandra Karađorđevića od 1946. do 1953. godine, dok nije izgradio rezidenciju na Brionima.


- Maršal je bio fasciniran ličnošću kralja Aleksandra. Uživao je u njegovoj vili, koristio njegovo posuđe, nameštaj, ali častio se i najboljim vinima iz kraljevih podruma. Išao je i u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i na ikoni uvek ostavljao najveću novčanicu - priča nam predsednik opštine Topola pozivajući se na izjave svedoka tog vremena.


U prelepoj vili koju je prvo koristio kralj Petar Prvi, a potom i Aleksandar, osim Tita gostovali su njegovi najbliži saradnici. Savremenici kažu da su na terasi vile, sa koje se pruža pogled na vinograde, degustirali vino i donosili odluke Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić Krcun.


Na Oplencu su skloništa gradili i vladari iz dinastije Karađorđevića. Prema rečima Dragan Reljića, upravnika zadužbine, ona su zatvorena sa nekoliko sefovskih vrata zbog bezbednosti, ali tek treba da se istraži koliko su dugačka i da li u njima ima bilo kakvih dokumenata iz tog vremena. Moguće je da ispod zemlje ima i nekoliko kilometara lavirinta, čija namena iz tog doba tek treba da se otkrije.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.03.2013. 13:52
Nemojte tako, komunisticki lider a uzivao u imperijalistickjo vili pa jos isao u crkvu. To mora da je neka zabuna. I naravno, to bi bila sjajna atrakcija za turiste. Mozda bi unaokolo mogli da postavimo par hiljada srpskih leseva da obogatimo ponudu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online