Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 19.04.2014.
02:36
Đ. Janković - Vesti A

Tito hteo da beži od Rusa u Švajcarsku!

U mnogim događajima u istoriji, iz duboke senke konce su povlačile tajne službe i usmeravale ih kako je odgovaralo njihovim nalogodavcima. Među najuspešnijima u ovoj igri bile su britanske tajne službe koje su često krojile i sudbinu Balkana. Britanski obaveštajci došli su, na primer, do podatka da je Josip Broz Tito, posle Rezolucije Informbiroa i velikog pritiska Sovjetskog Saveza na Jugoslaviju, zbog opasnosti od sovjetske invazije, razmišljao o odlasku iz zemlje. On je kontaktirao ambasadu Švajcarske raspitujući se o mogućnosti dobijanja azila ukoliko dođe do ruskog napada.

Goran Nikolić

O umešanosti britanskih tajnih službi u brojne događaje, u knjizi "Tajne službe Velike Britanije - Uloga obaveštajno-bezbednosne zajednice u spoljnoj politici Velike Britanije", izdanju "Službenog glasnika" Srbije, piše Lozničanin Goran Nikolić, magistar političkih nauka. A u vezi sa gorepomenutim saznanjima o mogućem Titovom bekstvu od Rusa - Nikolić tvrdi da su ti podaci autentični i provereni i da nema dileme o ovakvoj Brozovoj nameri.


Knjiga je u stvari Nikolićev magistarski rad prilagođen široj javnosti. Prema njegovim rečima, niko nije na tako sistematičan način obradio tu temu, iako se stalno spominje britanska služba. Autor otkriva i da, mada se u medijima često spominju, MI5 i MI6 nisu zvanični nazivi tih tajnih službi i da Britanci imaju još drugih bezbednosnih organizacija.

NAJSTARIJA NA SVETU
- Knjiga je namenjena i stručnoj i široj publici, mislim da je zanimljivo štivo i da čitaoci mogu saznati mnoge nepoznate detalje o radu tajnih službi Velike Britanije na području bivše Jugoslavije. Dosta sam radio na prikupljanju materijala, nekih osam godina, preveo i dva zakona koji regulišu rad njihovih službi.

- Studirao sam na Policijskoj akademiji gde se dosta obrađuju bezbednosno zanimljive teme i istražujući rad tajnih službi video sam da je britanska najviše obavijena tajnom. Oni su tek 1992. priznali da imaju tajnu službu, a četiri godine kasnije doneli prvi zakon koji reguliše njihov rad. To je najstarija savremena tajna služba u svetu, sa specifičnim načinom rada. Knjiga govori o vezama između spoljne politike i tajnih službi i kako se u Britaniji donose odluke.

 

Kod njih je čast biti pripadnik službe, to se prenosi sa oca na sina, njihovi pripadnici regrutuju se sa najelitnijih univerziteta gde su određeni profesori zaduženi da prepoznaju ko je talentovan za takav rad. Savremena tajna služba prvi put je formirana 1909. godine, a postoji još od 16. veka. U više navrata kroz istoriju tajna služba bila je presudni činilac da Velika Britanija bude uticajna, a svojevremeno i imperija i da zauzima jednu četvrtinu planete - priča Nikolić.

PROVALILI NEMAČKE ŠIFRE
Kroz knjigu otkrivamo koje sve obaveštajne agencije postoje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako su nastale, kako rade i koje su im odlike, a navode se i specijalne političke akcije koje izvode. Tako je, na primer, plan za rušenje komunističkih zemalja sačinjen odmah posle rata. U vreme FNRJ britanske službe nisu uspele da urade mnogo toga na ovom terenu, a najveći domet im je bio dobijanje podataka o skladištima nafte.


Britanske službe su zaslužne za ulazak SAD u Prvi svetski rat. Naime, kada su 1917. Rusi istupili iz rata, odnos snaga prevagnuo je na stranu Nemačke i Austrougarske, a Ameri nisu imali interes da se uključe u borbe na tlu Evrope. Zahvaljujući dešifrovanju telegrama u kojem Nemci od Meksika traže da napadne Sjedinjene Države i nagovori Japance da napadnu američke pacifičke ciljeve kao i njegovim veštim puštanjem u javnost oni uvlače SAD u rat. U Drugom svetskom ratu Britanci su slušali celokupan nemački radio-saobraćaj. Provalili su nemačke šifre, a to je tako čuvano u tajnosti da je Čerčil, mada je znao da će biti bombardovan, žrtvovao Koventri kako Nemci ne bi shvatili da ih 'slušaju'.

Duče britanski agent

U Italiji su tokom Prvog svetskog rata jačali levičarski pokreti koji su tražili istupanje iz rata. Tada je britanska tajna služba angažovala Benita Musolinija, urednika časopisa 'Il popolo d'Italija', da vodi desničarske grupe od kojih je kasnije nastao fašistički pokret. Prema najnovijim podacima, u likvidaciju Musolinija, posle pada Italije, umešani su britanski agenti.


U knjizi autor piše i o Dušku Popovu Triciklu, agentu nemačkog Abvera, a zapravo saradniku britanske službe, koji je na vreme obavestio SAD da Japan sprema napad na Perl Harbur. Inače, po njemu je njegov šef Jan Fleming kasnije kreirao Džejms Bonda, najslavnijeg tajnog agenta.


Radili su Britanci i po Balkanu i značajno uticali na ovdašnja dešavanja u Drugom svetskom ratu. U decembru 1940. britanski obaveštajci saznali su da će Nemci preći preko Jugoslavije.

MILOŠEVIĆA ODVELI U HAG

Slobodan Milošević u haškoj sudnici

- Nije mnogo poznato da se general Simović, koji slovi kao vođa pučista, posle rata vratio u Beograd dok je general Mirković, drugi vođa puča i saradnik jednog britanskog agenta, penzionisan kao britanski oficir. Britanija je dan ranije obavestila našu vladu da će Jugoslavija biti bombardovana 6. aprila, a tokom rata imala je misije u oba jugoslovenska pokreta da bi odlučili da podrže Tita - kaže autor knjige koji je završio Policijsku akademiju u Beogradu gde je i magistrirao na Fakultetu političkih nauka.


Prema njegovim rečima, novinar Tim Maršal, koji je devedesetih boravio u Srbiji, u svojoj knjizi je objavio da su petooktobarski prevrat u Srbiji SAD pomogle sa 60 miliona dolara, a Britanci ga sproveli na terenu. Britanski agent rukovodio je i izručenjem Slobodana Miloševića u Hag, navodi Nikolić. Iznosi i da su u Miloševićevo vreme ovde blokirane opozicione radio-stanice pa su Britanci podelili 11 dekodera signala. Program je pravljen u Srbiji i slat Britancima koji su ga puštali preko BBC satelita i tih dekodera.
Nikolić navodi da je prisustvo Britanaca na terenu teško uočljivo jer rade 'u rukavicama',kao i da je i kod njih bilo prebega, ali da za novac nikada nisu izdali zemlju, već samo zbog ideologije.

POVEZANE VESTI

Subota 19.04.2014. 07:56
Ha ha, zavrsio policijsku akademiju, koji deo?
Subota 19.04.2014. 12:03
Titovе ostatkе poslati Hrvatima, a Kuću SMEĆA prеtvoriti u Muzеj žrtava komunističkog tеrora U toku jе borba na život i smrt izmеđu titoizma, koji ima za cilj ukidanjе poslеdnjih ostataka organizovanе nacijе i državе u Srba, i svеtosavlja, kao načina povratka sеbi, rеdеfinisanju sopstvеnog idеntitеta i učvršćivanju jеdinstva nacijе i državе Ko misli da jе Broz mrtav, komunizam davno pao, a titoizam prеvaziđеni nеprijatеlj iz prošlosti, taj nikada nijе razumеo istinsku prirodu titoizma kao fanatičnе sеktе ispunjеnе mržnjom prеma svеmu što jе srpsko. Članovi ovе sеktaškе duhovnе formacijе danas živе i nеumorno radе u našoj politici, službama bеzbеdnosti, mеdijima, kulturi, umеtnosti itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online