Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.03.2013.
11:09
Beta A

Brisel: Počeo dijalog Beograda i Prištine

Nova runda dijaloga Beograd-Priština počela je danas u Briselu odvojenim susretima visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, saopštila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Da li je nanašnji razgovor ključan: Hašim Tači, Ketrin Ešton i ivica Dačić
 

Potom sledi zajednički sastanak Dačić-Ešton-Tači i razgovori o predlogu Beograda da se na Kosovu uspostavi zajednica srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima, uključujući policiju i sudstvo. O tome je sinoć u Briselu Dačić razgovarao i sa zamenikom
pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom, koji je dao podršu evropskim integracijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Zahtev Prištine: Oficir za vezu da ima imunitet kao diplomata

Obavešteni izvori su Beti preneli da Priština i dalje zahteva da njen "oficir za vezu" u Beogradu ima imunitet sličan diplomatskom i posebno sedište s više ljudi, što bi značilo otvaranje ambasade.

Na pitanje da li će u dijalogu u ponedeljak biti reči i o početku delovanja "oficira za vezu" Beograda i Prištine, Maja Kocijančič je uzvratila da je bitno da se svi dogovori sprovode i da na tome rade stručnjaci dve strane u tehničkom dijalogu.

U Evropskoj komisiji su stavili do znanja da je dogovor postignut jedino o tome da predstavnici za vezu u dijalogu obe strane budu smešteni u delegacijama Evropske komisije u Beogradu i Prištini, bez državno- diplomatskog statusa.

Dačić je, kako je rečeno agenciji Beta, na sastanku s Rikerom rekao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja s Prištinom budu rešena, ali da je za kompromis neophodno da postoji volja i želja obe strane.

Predlog Beograda da srpske opštine na Kosovu dobiju autonomiju i institucionalnu moć da štite svoje interese zasad odbija Priština, koja smatra da srpske opštine mogu imati samo neko "udruženje" bez uloge u političkoj vlasti Kosova.

Savetnik srpskog predsednika Marko Đurić, koji s Dačićem učestvuje u razgovorima u Briselu, posle konsultacije vladinih i državnih zvaničnika Srbije o dijalogu s Prištinom, zatražio je da "u ovom ključnom momentu predstavnici međunarodne zajednice pošalju
poruku Prištini da treba da bude spremna na ustupke kako bi se do kompromisa došlo".

Evropska komisija je saopštila da je cilj dijaloga "normalizacija odnosa Srbije i Kosova". Maja Kocijančič je novinarima uoči nove runde rekla da je "stav oko
dijaloga jasan, a to je da je dijalog u interesu i Beograda i Prištine".

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li će visoka predstavnica EU izvršiti neki pritisak, odnosno predložiti kosovskom premijeru Tačiju da učini korak napred ka nagodbi.

Portparolka Ketrin Ešton je istakla da visoka evropska predstavnica "ima podršku cele međunarodne zajednice". Kosovski premijer Tači je posle prethodne runde dijaloga rekao da bi zajednica srpskih opština mogla da ima nadležnosti za školstvo i zdravstvo, ali je podvukao da Priština traži "rasformiranje bezbednosnih struktura na severu što je pre moguće, i uvođenje reda, zakona i pravnog sistema u sklopu kosovskog zakonodavstva".

Izvori u Evropskoj komisiji su naveli i da se u tehničkoj ravni dijaloga uveliko razgovara i o rešenjima za energetiku i telekomunikacije na Kosovu, prevashodno o pitanjima od interesa za srpsku zajednicu, kao i za Beograd i Prištinu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.03.2013. 11:21
Ma boli me to što je počeo dijalog, ionako znamo več kako ce zavrsiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online