Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.09.2013.
12:33
Beta A

Vučić u Briselu pored Dačića?

Runda dijaloga Beograd-Priština u nedelju 8. septembra u Briselu treba da iznedri bitne dogovore za naziv srpske izborne liste, telekomunikacije i energiju, čemu može doprineti i učešće potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića. To se ocenjuje u krugovima Evropske unije u Briselu, koji smatraju da postoje izgledi da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton ostvare napredak oko ovih pitanja.

Vicepremijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić
 

Dolazak Vučića, kako je rečeno agenciji Beta, je svakako od koristi jer je on ključna politička ličnost u Srbiji.

EU smatra da je brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja u primeni Sporazuma Beograd-Priština bitno za donošenje odluka unutar institucija EU oko početka pregovora o članstvu sa Srbijom, odnosno sporazuma o pridruživanju s Prištinom.

EK očekuje mnogo od susreta Dačića i Tačija

Evropska komisija (EK) uveliko priprema godišnje izveštaje o napretku Zapadnog Balkana i opipljiviji pomak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bi osetno doprineo konačnoj preporuci EK Savetu ministara i vođama Unije da se pokrenu pregovori sa Srbijom i Kosovom.

Otud u krugovima Evropske unije postoji nada da će susret Dačić-Ešton-Tači doneti uspeh u daljem sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine.

Priprema izbora na KiM veliki pomak

Ketrin Ešton

Visoka predstavnica EU je saopštila da je napretkom u pripremama za izbore na Kosovu već ostvaren pomak u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane.

Ketrin Ešton je istakla da registracija velikog broja stranaka i grupa za opštinske izbore predstavlja "dobre korake koji će zajamčiti održavanje poštenih izbora na kojima će učešće uzeti sve zajednice na Kosovu".

A reč je posebno o nastojanjima, što pozdravlja Brisel, da se obezbedi mnogobrojno učešće kosovskih Srba na opštinskim izborima, jer na njima izabrani predstavnici treba da omoguće formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao ključne tačke sporazuma Beograd-Priština.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini ukazale su u posebnom apelu da je takođe važno zajamčiti masovnije učešće izbeglih i raseljenih Srba.

Drecun: Ne odustajemo od naziva liste

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je izjavio da će neslaganje srpske i albanske strane oko naziva jedinstvene srpske liste za lokalne izbore na Kosovu biti razrešeno u novom dijalogu u Briselu.

Ali, kako je objasnio, "njihova Centralna izborna komisija (CIK) šalje signale da neće prihvatiti naziv jedinstvene srpske liste. To im smeta, ali to je za nas nepovratno stanje i ne možemo da odustanemo od naziva liste".

Nova runda u Briselu bi trebalo da počne oko pet popodne odvojenim susretima Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem, a potom će oni zajedno razgovarati na "radnoj večeri" koja bi mogla potrajati do oko jedanaest sati, rekli su Beti izvori EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.09.2013. 13:08
Oce opet Vucic da podvikne Taciju ?
Nedelja 08.09.2013. 15:04
Jos jedna prevara Srpskog naroda.Eto izbori su sigurni ali naziv je bitan.Boze jedan pomozi ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online