Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.02.2013.
20:32
RTS A

Drobnjak se izvinio, prijava za Komitet

Prvi čovek "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izvinio se zbog sporne izjave posle nedavnih udesa na autoputu kod Novog Sada. "Putevi Srbije" najavljuju krivičnu prijavu protiv Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, zbog uzbunjivanja javnosti.

U razmaku od svega dva dana, na istom mestu na auto-putu Novi Sad−Beograd, u dve saobraćajne nesreće, poginula je jedna osoba, a povređene su tri
 

Nedavni udesi kod Novog Sada na nedovršenoj naplatnoj rampi i danas su predmet polemika između Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja i Javnog preduzeća "Putevi Srbije." Dok Komitet traži da Vlada smeni direktora Zorana Drobnjaka zbog nemara i neprimerenih izjava, "Putevi Srbije" najavljuju krivičnu prijavu protiv Damira Okanovića zbog uzbunjivanja javnosti.

Izjava Zorana Drobnjaka da samo slepac ne može da vidi postavljene znake na auto-putu grubo je vređanje žrtava i povređenih u saobrajnim udesima, smatra direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović. Tvrdi da putari ništa ne preduzimaju da se pravilno obeleže prepreke na putu i da zbog toga godišnje strada oko 30 vozača.

"Zahtevamo od Vlade Srbije da odmah smeni Drobanjaka, jer je on pokazao da njegov prisutup rešavanju tog problema nije ni stručan ni savestan i sa druge strane postoji niz propusta u poslovanju tog preduzeća kada je u pitanju i bezbednost puteva", kaže Okanović.

Pored komiteta, ostavku Drobnjaka traži i pokrajnski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. Resorni ministar nije se oglašavao, a sam Drobnjak uputio je izvinjenje.

Zoran Drobnjak

"Osećam kao čovek potrebu da se izvinim žrtvama saobraćajnog udesa i da potvrdim da nikada nisam imao nameru da ikoga uvredim, posebno porodice poginulih i povređenih", rekao je vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

S druge strane, najavljene su i krivične prijave.

"Raspolažemo dokazima da Srpski komitet za bezbednost saobraćja svesno obmanjuje javnost u cilju manipulisanja. Podsećamo vas da oni nisu zvanični organ, već grupa građana koja je više puta podnela krivičnu prijavu protiv Puteva Srbije koje je sud odbacio", kaže Drobnjak.

U laboratoriji za bezbednost saobraćaja AMSS koja je posle nedavnih udesa izašala na teren kažu da je u toku istaga koja treba da utvrdi da li je reč o krivici vozača ili putara, ali i da se provere znakovi na autoputu koji imaju svoje standarde i svoj garantni rok. Glavna laboratorija za obeležavanje puteva nalazi se u Somboru.

Milan Božić iz AMSS-a kaže da ta laboratorija slabo radi. "U proteklih godinu dana urađeno je samo nekoliko ispitivanja i to samo dva domaća proizvođača, svi ostali nekako izbegavaju to", kaže Božić.

Najveći problem u označavanju puteva i izradi znakova jeste u činjenici da lokalne samouprave da bi uštedele novac kupuju znake od privatnih prodavaca, koji ih prave sa slaboreflektujućim farbama sumnjivog porekla. Takvi znaci nikom ne služe, ni vozačima ni putarima, jer i jedni i drugi mogu biti odgovorni za udes, tvrde stručnjaci.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2013. 20:38
Оваква увреда породица погинулих је за сваку осуду.
Sreda 27.02.2013. 21:04
Kakvo licemerje...i bez obzira na te oznake koje su uzrok velikog problema za ovog coveka on nije zasluzio d asedi na tom radnom mestu...pa svi mi dobro znamo kakav je i kao obelezen put samo na primeru tog ka Novm sadu i obrnuto...kad covek koji nije sa tih prostora krene u tom pravcu niti je sta obelezeno kako treba niti ima pojma da li uopste ide u pravom smeru...sto puta sam opsovala onog ko brine o putevima u Srbiji...valjda sto sam videla st aje pravi put i kako treba da je obelezen...svi se samo brinu za svoje fotelje i onda se satro izvinjavaju a dotle ce ljudi da ginu...uzas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online