Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 27.02.2013.
17:20
Beta A

Tači se Americi žalio na Srbiju

Premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači je tokom telefonskog razgovora sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom ukazao da se ne slaže s tim da asocijacija ili zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja i zatražio je podršku SAD za takav stav, saopštila je Vlada Kosova.

Tačiju se ne sviđa da Zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja na Kosovu
 

Po Tačiju, izbor odbornika za zajednicu opština i izvršna ovlašćenja bi bili u suprotnosti sa Ustavom Kosova i s planom Martija Ahtisarija, jer bi se tako uspostavio treći nivo vlasti na Kosovu.

"Verujemo da je sada vreme da se Srbija složi sa uslovima ugovora i sa sadržajem pitanja za koja je već dala verbalnu saglasnost. To mora da se uradi raspuštanjem bezbednosnih struktura koje ilegalno rade na severu, i da se one integrišu u pravne strukture Republike Kosovo", rekao je predsednik samoproklamovane Vlade Kosova.

Naveo je da je spreman da pristane na uspostavljanje Asocijacije ili zajednice opština sa srpskom većinom koja bi omogućila opštinama na severu, ali i drugima sa srpskom većinom, drugde na Kosovu, da sarađuju u raznim oblastima.

"Ali, moram da vas obavestim da udruženje ili organ, ili zajednica - kako to Srbija želi da nazove, ne može biti izabrani organ i ne može imati izvršna ovlašćenja. To znači da opsežna izvršna lokalna ovlašćenja srpskih opština ne mogu biti preneta na Asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti koji bi mogao da potkopa naš Ustav i unutrašnji poredak", rekao je Tači.

Po kosovskom premijeru, Asocijacija može da uspostavi partnerstvo sa sličnim udruženjima u Srbiji i drugde, a postoji širok spektar funkcija koji bi mogao biti obavljan u Asocijaciji. Tači je rekao da je predlog ovlašćenja Asocijacije predao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da je Vilijam Berns, zamenik američkog državnog sekretara, rekao da su se SAD obavezale da podrže dijalog kao jedini način rešavanja problema Beograda i Prištine, koji bi olakšao put ka evroatlantskim integracijama.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2013. 17:21
Сад ћемо добити неоправдани и смањено владање од амера!
Sreda 27.02.2013. 17:32
Њему је дражи Американац преко баре него комшија Србин.
Sreda 27.02.2013. 18:01
Ti i tvoji ste u suprotnosti sa ustavom Srbije, a trebali bi da ima pravde biti i sa zakonom za najgnjusnije ratne zlocine !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online