Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.02.2010.
19:17 >> 22:27h
Vestionline A

Sledi čistka među monasima

Eparhija raško prizrenska optužila je u nedelju vladiku Atanasija Jeftića da svoju samovolju sprovodi uz podršku šiptarske policije i međunarodnih oružanih snaga, kao i da sprema čistku među monasima u toj eparhiji. Internet sajt te eparhije od 19 sati nije bio dostupan za korisnike.

Privremeno (?!) smenjen: vladika Artemije

  

Odmah posle jučerašnjeg dolaska u Eparhiju raško-prizrensku, Atanasije Jeftić sa svojim pratiocima prekinuo je internet i telefonsku vezu u prostorijama episkopa Artemija, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske, koje je objavljeno na internet prezentaciji te eparhije pre njenog "obaranja".

"Već je najavljena čistka i za naredne dane, na redu su najpre manastiri Banjska i Crna Reka. Potrebno je očigledno uništiti i zatrti sve što je verno i odano episkopu Artemiju. U ostvarenju toga cilja, nažalost, ne preza se niti od prizivanja u pomoć šiptarske policije i međunarodnih oružanih snaga", navodi se u saopštenju.

Patrijarh: Crkva će naći najbolje rešenje za eparhiju

Povodom odluke Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija, patrijarh srpski Irinej je izrazio uverenje da će Crkva naći najbolje rešenje za prevazilaženje problema u Eparhiji raško-prizrenskoj. "Episkop Artemije je dobar i čestit čovek, ali je poslove bio previše prepustio drugima koji su ga kompromitovali", izjavio je u nedelju uveče patrijarh Irinej za Televiziju Čačak.

 

Saopšteno je i da je "takođe, zaprećeno monaštvu koje se uz episkopa Artemija nalazi u Gračanici da mora u nedelju napustiti manastir i da uz episkopa Artemija ne mogu ostati više od 1-2 monaha".

"Kao podrška svome episkopu i duhovniku, ka Gračanici je krenulo monaštvo iz više manastira Eparhije, ali su jake snage Kfor-a i KPS policije opkolile manastir i ne puštaju nikoga unutra", piše još u saopštenju i dodaje da se oko manastira nalaze vernici kojima oružane snage, takođe, ne dozvoljavaju da uđu u manastir.

Milioni evra bez kontrole u Dečanima


Eparhija raško-prizrenska je na svom sajtu postavila pitanje da li je glavni ideolog smena i sukoba u Eparhiji raško-prizrenskoj protosinđel Sava Janjić iz manastira Visoki Dečani.


"Da li je namera episkopa Artemija da komisijski proveri finansijsko poslovanje Visokih Dečana, čemu se uprava manastira opire već duže vreme, ubrzala pokretanje najnovije hajke protiv Eparhije raško-prizrenske? Milioni evraiz raznih izvora, domaćih i stranih, poznato je svima, prolaze preko računa manastira Visoki Dečani bez ikakve kontrole. Deo tog novca koristi se u svrhe pridobijanja podrške naroda i kupovine naklonosti manastira Eparhije, deljenjem raznih poklona, krava, ovaca... Praksa koja je po kanonima Crkve veoma kažnjiva", objavljeno je na sajtu.


Saopšteno je i da se prema episkopu Artemiju i njegovim monasima primenjuju "obaveštajne mere praćenja njihovih razgovora, to mu je otvoreno rečeno i od strane članova Sinoda".


"U manastiru Gračanica se i dalje nalazi Teodosije Šibalić sa svojim čuvenim "kostolomcima" monasima Jezekiljom, Danilom i Isaijom. Hvalili su se, svojevremeno, da ako iguman Simeon ponovo dođe u dečane, polomiće mu i drugu nogu", navodi se na sajtu eparhije.

"Današnjim događajima prethodile su višegodišnje klevete stvarane i besomučno širene iz Visokih Dečana, od kojih je najbrutalnija, a koju je neštedimice prenosio i Atanasije Jeftić, da su episkop Artemije i iguman Banjski Simeon 2006. godine organizovali atentat na sveštenika Srđana Stankovića, tadašnjeg sekretara EUO", objavljeno je na sajtu eparhije raško-prizrenske.

Na internet prezentaciji eparhije je navedeno i da je "šiptarska policija kod Vučitrna zaustavila kombi kojim su putovali Srbi za Gračanicu u znak podrške episkopu Artemiju".

"Uhapsili su Srbina M. Rajkovića, stavivši mu lisice, uz obrazloženje da imaju naređenje da ga uhapse jer je on bio jedan od organizatora jučerašnjeg skupa ispred Patrijaršije u Beogradu", piše dalje u saopštenju.

"Bezakonje i nasilje koje se sprovodi u Eparhiji raško-prizrenskoj po svemu ima obeležja inkvizicije, iznose se optužbe bez osnova i dokaza, izriču se presude bez suđenja, ne poštuje se bilo kakva procedura, gaze se svi ljudski i Božanski zakoni... Klevete, neistine, konstrukcije i montirani procesi su metod koji se prema episkopu Artemiju i Eparhiji raško-prizrenskoj primenjuje već nekoliko godina, tačnije pet", prenosi se u saopštenju.

"Na pitanje episkopa Artemija nakon jučerašnje sednice Sinoda, zbog čega se sa tolikom žurbom sada sprovodi proces protiv njega, uoči početka Velikog posta 15. februara, jedan od Sinodalaca odgovorio je da uopšte nije u pitanju žurba, naprotiv, sve to traje već pet punih godina!", navodi se dalje u saopštenju.

U saopštenju se postavlja pitanje "da li se možda ovim procesom upravlja iz Vašingtona, po nalogu Džozefa Bajdena, kao što je iz Vašingtona pre pet godin stigao nalog da se mora potpisati Memorandum za obnovu crkava na Kosovu i Metohiji, a ambasadori zapadnih zemalja u Beogradu uporno, već duže vreme, zahtevaju da episkop Artemije bude uklonjen sa katedre Episkopa raško-prizrenskog?"

  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online