Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 22.02.2013.
07:47 >> 12:11h
Beta A

Pristalice i protivnici Dražine rehabilitacije ispred suda

Pristalice i protivnici rehabilitacije komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihailovića okupile su se ispred Višeg suda u Beogradu u kome se u 11 časova nastavlja postupak za njegovu rehabilitaciju. Pojačano je policijsko obezbeđenje, a pristalice i protivnici su međusobno razvođeni desetak metara. Protest protiče bez incidenata.

Oko 50 pristalica peva četničke pesme: Prisutno je i oko 20 protivnika rehabilitacije Draže Mihailovića
 

Oko 50 pristalica peva četničke pesme, nose simbole Srpske radikalne stranke i slike njenog predsednika Vojislava Šešelja, kao i haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Taj protest organizuje Srpski sabor Zavet, koji je osnovan 16. februara na Sretenja prošle godine.

Prisutno je i oko 20 protivnika rehabilitacije Draže Mihailovića.

Dragoljub Mihailović je posle rata osuđen na smrt zbog saradnje sa okupatorom. Svedočenje pred sudom danas bi trebalo da nastavi istoričar Branko Latas, kojeg je predložio SUBNOR.

Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine. Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini. Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", ali nije objavljeno gde je streljan i sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 08:20
Samo vi nastavljajte postupak maratonske 'rehabilitacije' dok po NDH uveliko sevaju ulice Stepincu. Dok ga zavrsite, Srba biti nece. Nekom ne treba 'rehabilitacija' za fasiste a vama tako smeta Draza, odlikovani borac protiv nacizma. Doduse, mozda drugacije ne mozemo u EU. Nego, nasli ste i pogodnu rec - 'rehabilitacija', kao da se radi o tuberanu koga provlacite po Ozrenu ne bi li ozdravio. Izgubili biste vasu placenicku dojku kada biste rekli da razotkrivate laz.
Petak 22.02.2013. 09:24
Тако је то у држави у којој су Срби најугроженији народ и тако је то када ми будале водимо рачуна да тобоже не увредимо "друге"(муслимане и хрвате).
Petak 22.02.2013. 12:32
Draža i njegovi četnici zajedno sa loticevcima pobili poklali kao hitlerovi saradnici više srba od Hitlerovih fašista i umesto da se njihovi potomci stide oni se ponose svojih predaka ,verovatno očekuju da im predsednik srbije dodeli orden za hrabrost ,jer je zavaljuči njima milio srba danas manje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online