Petak 22.02.2013.
07:47 >> 12:11h
Beta

Pristalice i protivnici Dražine rehabilitacije ispred suda

Oko 50 pristalica peva četničke pesme: Prisutno je i oko 20 protivnika rehabilitacije Draže Mihailovića
 

Oko 50 pristalica peva četničke pesme, nose simbole Srpske radikalne stranke i slike njenog predsednika Vojislava Šešelja, kao i haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Taj protest organizuje Srpski sabor Zavet, koji je osnovan 16. februara na Sretenja prošle godine.

Prisutno je i oko 20 protivnika rehabilitacije Draže Mihailovića.

Dragoljub Mihailović je posle rata osuđen na smrt zbog saradnje sa okupatorom. Svedočenje pred sudom danas bi trebalo da nastavi istoričar Branko Latas, kojeg je predložio SUBNOR.

Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine. Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini. Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", ali nije objavljeno gde je streljan i sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

2024 © - Vesti online