Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 16.01.2014.
23:13
Telegraf A

17 istorijskih grešaka u seriji Ravna gora!

Prva sezona serije "Ravna gora" završena je, a određene greške koje su scenaristi prevideli, izazvale su negativne komentare gledalaca. Evo nekih od grešaka.

Draža nije od početka imao bradu
 

Predstavljamo neke od grešaka u seriji, koje su primetili gledaoci, ali i istorijski stručnjaci.

1. Prvi dan nemačkog bombardovanja Beograda, 6. april 1941. bio je nedelja, ali je u filmu predstavljen kao radni dan. U pozadini se vide olistala stabla, jer je serija snimana u leto, dok je u realnosti Aprilski rat vođen u rano proleće.

2. U stvarnosti, ađutant Bore Mirkovića bio je kapetan prve klase, Slavko Stebernjak, u seriji sa prezimenom Kastratović. On je emigrirao iz zemlje, dok je u seriji ostao i pridružio se žandarmerijskoj grupi policijske uprave pri Komesarskoj upravi Milana Aćimovića.

3. Centralna ličnost serije pukovnik Dragoljub Mihailović, prikazan je od početka sa bradom, iako je počeo da je pušta tek posle sloma ustanka u Srbiji i početka nemačkih potera, u zimu 1941/1942.

4. Akademik Slobodan Jovanović u prvoj epizodi serije oslovljava Vinstona Čerčila sa "ser", koji je tu titulu dobio tek 1953. godine.

5. U seriji je general Bora Mirković prikazan kako nosi sablju. Oficiri piloti Kraljevine Jugoslavije nisu nosili sablje već oficirske bodeže.

6. Brigadni general u seriji na rukavima ima tri rozetne koje su oznake za armijskog generala, ali je trebalo da ima jednu generalsku šestokraku rozetnu.

7. U sceni u štabu koji se nalazio u Han Pijesku, vezista zove aerodrom Batajnica, dok se predratni aerodrom se nalazio u Zemunu. Aerodrom u Batajnici izgrađan je posle Drugog svetskog rata.

8. Nemački oficir i lekar koji ispituju potpukovnika Ukmara nose kape i epolete Vermahta, ali imaju oko vrata oznake Vafen-SS-a.

9. Vojnik Milisav nosi mitraljez MG-42, koji nije bio napravljen do februara 1942. godine. U sceni kad Nemci pregledaju zarobljene vojnike, ispred stoji isti mitraljez. Kapetan Uzelac nosi automat MP-40 koji isto nije bio u inventaru jugoslovenske vojske.

10. U sceni, koja se odvija 21. aprila, u kojoj vojnik razgovara sa majorom Mirkom Stankovićem, vojnik kaže da Draža ne jede meso jer je petak i posti, dok je u stvarnosti 21. april bio ponedeljak.

11. Pukovnik Mihailović koristio je isključivo lulu sa duvanom, dok se u petoj epizodi vidi scena u kojoj puši cigaru sa muštiklom.

12. U šestoj epizodi se pojavljuje kamion FAP koji je prvi put proizveden 1953. godine.

13. U osmoj epizodi Josip Broz Tito stiže maja 1941. u Zemun nemačkom ratnom lokomotivom iz 1942. godine, a dočekuje ga Krcun. Tita je u Zemunu dočekao Vladislav Ribnikar, a ne Krcun i Veselinka Maslinska.

14. Davorjanka Paunović Zdenka došla je sa Titom iz Zagreba. Krcun nije imao automobil, jer je vozački ispit položio posle rata.

15. Sastanke politbiroa Tito nije držao van Ribnikareve kuće.

16. Koča Popović je u februaru ili martu 1941. bio isključen iz KPJ zbog lošeg držanja pred klasnima neprijateljem, a ponovo primljen u septembru, pa se sigurno nije sastajao sa Titom i vrhom KPJ u Beogradu maja 1941. Ovo isključenje mu je posle rata obrisano iz biografije. Veselinka Maslinska i Joahim Jaša Rajter su ispratili Tita na oslobođenu teritoriju.

17. Kretanje pukovnika Mihailovića kroz šumu sa grupom boraca u devetoj epizodi prati obaveštenje u uglu ekrana da se radnja dešava u Kaluđerskim barama na planini Maljen. Kaluđerske bare su na planini Tari.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 23:49
18. грешка- прва Дражина борба против окупатора догодила се на Озрену априла 41. то се нигдје не спомиње. И најважнија грешка је снимање ове серије.
Petak 17.01.2014. 01:09
Ovo nisu greske nego omaske. Greske su mnogo krupnije a u ovoj seriji reklo bi se da su uglavnom namerne ili bar kontrolisane. Ravnogorci su predstavljeni ko strumpfovi koji razdragano i besciljno lutaju po sumama i gorama i prave stetu ko gremilni: siluju, zderu i usput kolju. Jedini koga ubise u seriji nije ni Nemac ni ustasa nego civil i to nevin. Komunisti koji su do juna bili u istorijskom savezu sa Nemcima u seriji jos u aprilu kidisu i krecu na njih, a u isto vreme kako Dalibor kroz seriju nemusto i na vrlo kratke momente priznaje, sabotiraju vojsku kraljevine YU u Aprilskom ratu, bacaju letke de pozivaju na dezerterstvo, miniraju pruge i cak druguju sa Nemcima.
Petak 17.01.2014. 06:59
Sve su to sitne greske...najveca greska je sto su se rodjena braca izmedju sebe ubijali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online